HomeMedi AmbientTarragona i l'Ebre reben els primers aparells de cribratge de radiació a...

Tarragona i l’Ebre reben els primers aparells de cribratge de radiació a la població en cas d’emergència nuclear

La subdelegació del govern espanyol a Tarragona és la primera de l’Estat que ha rebut els aparells de cribratge de la població “potencialment afectada” en cas d’emergència nuclear o radiològica. La unitat de Protecció Civil de la subdelegació en tindrà tres, un més dels establerts pel pla d’emergència nuclear (PENTA) d’Ascó i Vandellòs. Aquest dijous, a Maials (Segrià), el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va fer un exercici d’activació de l’Estació de Classificació i Descontaminació (ECD), l’única de les cinc del PENTA que està a Lleida. En aquest exercici i per primera vegada, es va posar a prova un d’aquests conjunts de cribratge, i es va comprovar el funcionament i la configuració de l’aparell depenent de la situació d’emergència.

Aquests conjunts de cribratge es componen d’un pòrtic, vinculat amb un ordinador, que permet el registre i el seguiment del cribratge de les persones afectades en cas d’emergència nuclear. El material consta d’accessoris diversos. Amb la configuració prèviament establerta dels aparells, només calen “quatre segons” per saber si una persona “està o no contaminada” per radiació.

La subdelegació del govern espanyol a Tarragona destaca que la distribució d’aquests nous mecanismes de cribratge “és un gran avenç” per “accelerar, molt substancialment, tot el procediment de cribratge de les persones que podrien estar contaminades” en un accident nuclear. El subdelegat Santiago Castellà ha destacat “la plena disposició del CSN per dotar el PENTA de les millores tècniques que permeten ampliar la seva efectivitat“.

A la resta de zones nuclears de l’estat espanyol rebran els aparells en els pròxims mesos.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

64 + = 68

Últimes notícies