HomeSuccessosReportatge · Els municipis més afectats del Montsià demanen ser declarats zona...

Reportatge · Els municipis més afectats del Montsià demanen ser declarats zona catastròfica

L’Ajuntament d’Alcanar va lliurar dilluns a la delegació del Govern a les Terres de l’Ebre un primer informe de danys perquè el govern espanyol puga acordar la declaració de zona catastròfica arran dels aiguats de la setmana anterior. Però el municipi canareu, el més castigat per la DANA, no n’ha estat una excepció. De fet, el seu alcalde, Joan Roig, ja havia anunciat contactes amb els municipis veïns afectats per a amplificar i fer efectiva la petició al més aviat possible, i tant Ulldecona com la Ràpita han anunciat també esta setmana que demanaran ser declarats zona catastròfica. També ho ha sol·licitat Vinaròs.

Roig argumentava per què creu que la declaració estatal de zona afectada per una emergència de protecció civil -abans ‘zona catastròfica’- és la millor opció per al Montsià.

“L’experiència del 2018 ens diu que quan es demana zona catastròfica i es fa conjuntament amb els municipis que han patit danys per la tempesta és possible que això tinga més força”, va apuntar. El 2018 només va arribar una part ínfima dels ajuts sol·licitats per uns aiguats de conseqüències molt menors que els de la setmana passada, i Roig reclama a la Generalitat que modifique les bases per a accedir als recursos estatals, per a fer-los més accessibles.

Alcanar va tancar el cap de setmana la fase de gestió de l’emergència en la qual van contribuir més de 300 voluntaris i efectius d’emergències d’arreu de Catalunya, i a partir d’aleshores, la restauració de camins d’accés a finques i granges, la recuperació del port i l’atenció de les persones afectades han passat a ser les prioritats, segons el consistori i la Generalitat, que ha actuat a les carreteres de la xarxa viària catalana i als barrancs amb competència de l’ACA i té la prioritat d’acabar de recuperar la normalitat al port marítim.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, va valorar “la coordinació en la gestió de l’emergència entre els dispositius municipals i els de la Generalitat, que ha funcionat molt bé, i ara hem d’estar al costat de les persones i els sectors productius més afectats.”

El document entregat per l’Ajuntament al Govern no inclou, de moment, cap quantificació econòmica aproximada pels danys. Tot i això, l’Ajuntament canareu confia que la declaració de zona catastròfica permeta al municipi accedir a ajuts per a reparar infraestructures, ajudar les persones que van patir danys als seus domicilis, així com mesures fiscals, laborals i de la Seguretat Social per a les empreses afectades.

Foto: Àlex Espuny

Recuperació de danys  

“Hi ha afectats que no tenen una assegurança en condicions i depenen de la zona catastròfica per a recuperar els danys”, ha afegit l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura.

El ple de l’Ajuntament faldut també va aprovar dilluns demanar la declaració de zona catastròfica al govern espanyol. Durant el ple, Ventura va anunciar que la setmana vinent s’obrirà a l’Ajuntament un punt per a la valoració dels danys que han patit els propietaris privats del municipi.

L’alcaldessa ha fet una crida al veïnat a recopilar la documentació acreditativa dels danys i, tot i que ha admès que les experiències anteriors no han estat positives, es va comprometre a intentar recuperar el màxim possible. També Alcanar ha organitzat esta setmana tres assemblees veïnals -l’última estava prevista este dijous al Verger de la Mestra Gual d’Alcanar, després del tancament d’esta edició- per a donar i compartir informació, i a partir de dilluns habilitarà tres oficines d’atenció ciutadana, que funcionaran a les tardes a l’edifici de Serveis Agraris d’Alcanar, les Oficines del Club Nàutic de les Cases i la sala polivalent del Complex Esportiu Serramar d’Alcanar Platja.

L’altre Ajuntament del Montsià que ha aprovat la declaració de zona catastròfica és el de la Ràpita, on l’episodi de pluja també va provocar acumulacions de més de 200 mil·límetres i va causar desperfectes “greus”, segons el consistori, en infraestructures, via pública, equipaments municipals, accessos a camins i rieres, habitatges i negocis del veïnat. Molts veïns van estar més de cinc hores sense subministrament elèctric, com també va passar a Alcanar, on a més a més va haver-hi afectacions al servei de telefonia. L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, demana que totes les administracions supramunicipals “s’aboquen” a donar resposta a les necessitats de la gent afectada i es coordinen per a dotar-la dels “màxims recursos”.

Foto: Àlex Espuny

 Les patronals

El Consell General de Cambres de Catalunya ha demanat al Govern que pose en marxa “amb urgència” mesures per a reactivar i recuperar l’activitat econòmica i el benestar dels ciutadans de les Terres de l’Ebre afectats pels aiguats. En concret han reclamat tot just la declaració de zona catastròfica per als municipis d’Alcanar, Sant Carles de la Ràpita i Ulldecona.

El president de la Cambra de Comerç de Tortosa, Francesc Faiges ha demanat “la major celeritat possible” a l’hora de tramitar els ajuts i ha afirmat que encara no s’han licitat “els treballs i les obres per a reparar els danys dels últims temporals dels darrers anys” a les Terres de l’Ebre.

Línies de finançament privat

Pimec Terres de l’Ebre, la patronal de la petita i mitjana empresa, també ha exigit que arriben fons al territori, mentre que Caixabank ha obert una línia de finançament per als afectats per les tempestes de les Terres de l’Ebre.

AgroBank, la línia de negoci de CaixaBank especialitzada en el sector agroalimentari, proposa un finançament en condicions especials amb una carència de fins a tres anys amb l’objectiu d’ajudar en aquells casos en què les explotacions i conreus hagen resultat afectats

Foto: Àlex Espuny

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies