Retir al Port

L’atzar, però sobretot la generositat del seu traductor, ha volgut que aquesta setmana hagi aconseguit un llibre d’un dels meus autors de capçalera, Gay Talese. L’escriptor és, juntament amb Truman Capote, Tom Wolfe i Norman Mailer, un dels principals exponents del Nou Periodisme, aquell que retrata la realitat emprant eines del relat de ficció. Sinatra està refredat i altres escrits, de Navona_Trajectes és el recull de reportatges que m’ha caigut a les mans i que estic rellegint un altre cop. Fins ara només s’havia publicat aquí en castellà. Ara, el tenim per primera vegada en català, gràcies a la traducció del tortosí Toni Cardona.

Cardona viu reclòs, o retirat, com prefereix ell, a les muntanyes del Port. Fa 17 anys, un bon dia va decidir que penjava els hàbits de docent i es retirava. Va escollir una caseta familiar situada al Port, sector Roquetes. I allí s’hi ha estat des del 2003. Sol. Durant tot aquest temps, ha combinat la seva feina de traductor, corrector i negre literari, amb la de guaita forestal. Alguns dels llibres que possiblement hem llegit (Updike, Le Carré, Thoreau, Christie,…) han estat traduïts des d’una taula de fusta en forma d’U, amb els diccionaris perfectament disposats i les quatre parets folrades de llibres de dalt a baix. Imagino Cardona traduint, al llarg d’aquests anys, isolat al mig del bosc, entre temporals de neu, ventades de por i tempestes amb llamps, que és el que l’espanta més. Però sempre envoltat d’una pau i un silenci dels quals diu que no pensa apartar-se’n mai més.

En les seves històries i retrats, Talese sempre ha buscat “el sector de la població sense interès periodístic i passat per alt que és pertot arreu, però que rarament els periodistes i altres cronistes de la realitat tenen en compte”. Jo coneixia Toni Cardona i la seva història, però no m’hi havia apropat fins ara. M’atreia la idea d’entrevistar-lo per abordar la qüestió de la solitud i tots els matisos que amaga. Qui en vulgui saber més, en un parell de setmanes l’entrevisto a la contraportada d’aquest setmanari.

Albert Mestre
Albert Mestre
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 1 =

Últimes notícies