HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catRogatives, recurs per fer ploure!

Rogatives, recurs per fer ploure!

És evident la falta de pluja de fa molts de mesos. El camp ha estat el primer a sofrir-ho, l’agricultura, les restriccions, la baixada dels nivells dels pantans, i dels rius i també dels pous de regadiu. Fa mesos que ja ens adverteixen als mitjans de comunicació de les conseqüències de la carència de ruixats. “La pluja no la controles, l’aixeta sí” El cantautor Raimon, l’any 2006 també ho insinuava amb la cançó “Al meu país la pluja no sap ploure: o plou poc o plou massa; si plou poc és la sequera, si plou massa és un desastre”.

L’any 2014 la Xina ja va sofrir una sequera molt extrema i els científics van provocar el que se’n diu “sembrar el cel de núvols per activar les pluges. La metodologia utilitzada consisteix a disparar coets amb iodur de plata per formar cristalls de gel. Aquests acceleren la condensació per així precipitar. Els xinesos van tornar a repetir ‘experiència l’agost de 2022. Aquesta tècnica també la coneixem al Delta per debilitar la calamarsa o bé paralitzar de totes totes les precipitacions.

Aquí tenim altres metodologies no tan eficients, però que no hem deixat d’aplicar tot i els avanços científics i tecnològics. Tenim les rogatives. No fa gaires dies que a @tv3 ens informava de la que una població del Berguedà es transportava a èpoques passades per invocar la pluja. Aquestes rogatives també podien ser fetes servir per excessos de pluja, inundacions, plagues, etc. A l’antiga Roma ja es feien processons i pregàries pels camps. A l’antiga Tortosa també, i en funció del grau de petició la rogativa tenia cinc nivells:

  • Un primer nivell on una simple plegaria era suficient.
  • Un nivell 2 on s’exigeixen relíquies als temples religiosos.
  • Al nivell 3 ja s’organitzaven romeries públiques.
  • Al nivell 4, suposava la immersió de relíquies o imatges a l’aigua. (pràctica prohibida pel Vaticà pel deteriorament dels objectes)
  • I el màxim nivell 5, sortien de romeria per tot el territori del país.

Us deixo un exemple de romeria per les ermites de Tortosa i voltants per si voleu fer una bonica excursió:

Començaven pel Coll de l’Alba, el Pimpí, la Petja, la Mare de Déu dels Àngels, Bitem, Horta, l’Aldea i Jesús.

Si no sou partidaris de les rogatives, ni del iodur de plata per la seva contaminació, aquí teniu una altra possible opció del diari barcelona.cat 10 cançons per invocar la pluja.

https://www.diaridebarcelona.cat/-/10-cancons-invocar-pluja

Proveu el que proveu, ja direu si els resultats són satisfactoris o simplement una simple absurditat.

Sisco Besalduch Piñol
Sisco Besalduch Piñol
Professor de Formació Professional
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 51 = 54

Últimes notícies