HomeSense categoriaSalut calcula que començarà a vacunar la franja 40-49 a mitjans juny...

Salut calcula que començarà a vacunar la franja 40-49 a mitjans juny i els menors de 40 al juliol

TERRES DE L’EBRE // Salut calcula que començarà a vacunar la franja 40-49 a mitjans de juny o fins i tot abans i els menors de 40 al juliol. Així ho ha afirmat la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, en declaracions a Rac1. També ha dit que a partir de dilluns que ve es reprendrà la immunització d’aquelles persones de col·lectius essencials, com ara mestres, que encara no han rebut primera dosi. D’altra banda, la responsable ha indicat que tan bon punt hi hagi una decisió sobre com s’ha de completar la pauta de vacunació a les persones menors de seixanta que van rebre una primera dosi d’AstraZenca es programaran les cites.

En tot cas, ha dit, tan si es decideix que la segona dosi es faci amb AstraZeneca com si es decideix que es faci amb una altra vacuna com ara Pfizer, les dues solucions serien bones.

Calendari de vacunació 

Cabezas ha explicat que la franja d’edat que s’està vacunant ara és molt nombrosa però calculen que el ritme de vacunació augmentarà i permetrà que al juny, cap a meitats de mes, ja es comenci a vacunar la franja 40-49.

Pel que fa els menors de 40 es podrien començar a vacunar al juliol i Salut podria fer-ho amb una convocatòria “generalitzada” en què ja no se segueixi un criteri d’edat. Cabezas ha explicat que així s’ha fet en alguns països ja que, d’una banda, ja són edats amb menys possibilitats d’hospitalització i de l’altra són edats en què costa més aconseguir cobertures de vacunació altes. Amb tot, encara no hi ha una decisió definitiva presa.

Preguntada per què passa si una persona es troba de vacances quan li toqui vacunar-se, Cabezas ha enviat un missatge de tranquil·litat, ja que sempre es podrà endarrerir la cita.

 

Menors d’edat 

Actualment Pfizer està autoritzada a partir dels 16 anys mentre que la resta de vacunes que s’estan administrant a l’Estat estan a provades a partir dels 18. 

Amb tot, la sotsdirectora general de Promoció de la Salut ha explicat que hi ha estudis internacionals que apunten que l’efectivitat de vacunar la franja d’edat dels 12 als 15 és quasi del 100%. En aquest sentit, confia que “segurament” a l’estiu hi haurà ja la possibilitat de vacunar nois i noies d’entre 12 i 15 anys.
 

Segona dosi als vacunats d’AstraZeneca 

Cabezas també ha garantit que un cop hi hagi una decisió presa sobre com completar la pauta de vacunació als menors de 60 que van rebre una primera dosi d’AstraZeneca es programaran les cites. 

De moment, ha dit, l’estudi que s’està fent a nivell estatal a cinc hospitals -entre ells Vall d’Hebron i el Clínic- avaluarà què passa si aquestes persones reben una segona dosi de Pfizer.

Segons Cabezas, el ministeri de Sanitat està pendent d’aquest estudi però també de l’evolució de les dades al Regne Unit -on s’ha vacunat amb AstraZeneca- i també en altres països on ja s’ha optat per una segona dosi de Pfizer.

En qualsevol cas, ha destacat que les dues solucions, continuar amb AstraZeneca o optar per Pfizer, són bones, si bé ha insistit a remarcar que la vacuna d’Oxford és segura.

D’altra banda, ha assenyalat que si passen fins a setze setmanes després de la primera dosi no és un problema. “Més de setze estaríem més en una situació de desprotecció”, ha admès confiant que això no passarà.

Col·lectius essencials 

Cabezas ha anunciat que a partir de dilluns es reprendrà la immunització de col·lectius essencials que encara no han rebut la primera dosi, com ara mestres. 

Principalment són persones de la franja d’edat que tot just ja s’està vacunant per un criteri d’edat però els que encara no han estat vacunats es “repescaran” a partir de dilluns. Salut prioritza sobretot l’escolarització dels mestres que treballen amb “més petits” perquè és una etapa escolar en què la presencialitat és clau. Per això, no s’inclou en aquest col·lectiu, per exemple, professors universitaris.

 

Absència a cites programades 

Després d’alertat aquesta mateixa setmana que entre 8 i el 10% de les persones que demanen cita per vacunar-se no s’hi presenten, Cabezas ha reconegut aquest dijous que a la web per demanar cita no era gaire fàcil cancel·lar-la. 

Una possibilitat és que siguin persones que s’han absentat perquè quan ja tenien cita demanada a través del web també els havien cridat del seu centre de salut però no han pogut desprogramar una de les dues cites. Ara, ha dit, ja s’està millorant la web perquè sigui més fàcil de fer.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 22 = 25

Últimes notícies