HomeSalutSalut comença a derivar pacients als hospitals de Camp de Tarragona per...

Salut comença a derivar pacients als hospitals de Camp de Tarragona per l’ocupació del Verge de la Cinta

Salut ha començat a derivar pacients de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa caps als centres hospitalaris del Camp de Tarragona arran de la pressió assistencial a la Unitat de Cures Intensives (UCI). En concret, des d’aquest divendres s’han traslladat dos usuaris a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i al Sant Joan de Reus. Segons el Departament, hi ha 73 persones ingressades per covid-19 aquest dissabte, 20 d’elles a l’UCI. Al Verge de la Cinta, el de referència a l’Ebre, resten cinc dels 29 llits habilitats disponibles. Pel que fa a les derivacions inverses de les urgències, el SEM ha traslladat 43 persones. D’aquestes, quatre a l’Atenció Primària, sis a la Clínica Terres de l’Ebre i la resta a l’hospital de Tortosa, Móra i d’Amposta.

El Departament de Salut ha informat que aquest dissabte hi ha 73 persones ingressades per coronavirus als hospitals de les Terres de l’Ebre. En concret, setze a l’Hospital Comarcal d’Amposta, cinc al de Móra d’Ebre i disset al de la Santa Creu. Al Verge de la Cinta n’hi ha quinze a planta i 20 més a l’UCI. Ara mateix, aquesta unitat atén 24 usuaris i resten cinc llits disponibles. El centre té onze places, però les ha ampliat fins a 29, donades les actuals circumstàncies sanitàries.

Quan sigui necessari es derivarà. Ahir van entrar per la porta d’urgències dues persones que requerien un llit d’UCI per covid i es van derivar al Joan XXIII i Sant Joan de Reus. Però, en aquests moments tenim habilitats cinc llits, dos per ubicar persones que siguin covid“, ha afirmat a l’ACN, la gerent de la regió sanitària de les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà.

La responsable explica que el Pla de Contingència ja contempla aquestes derivacions, tot i que espera que no siguin del tot necessàries. “Ara tenim llits disponibles per pacients aguts i sociosanitaris. M’atreviria a dir que no en necessitarem de llits convencionals, dels crítics haurem de valorar dia a dia amb les dades calentes i amb les previsions“, ha assenyalat.

I ha afegit: “Esperem poder donar resposta en aquestes necessitats tant en l’àmbit d’estructura, equipaments, com de professionals. Per això, ens estem reorganitzant, la prioritat del territori és poder donar resposta a les necessitats de llits de crítics“. A més, segons Lleixà, la setmana que ve es posarà en marxa una nova unitat de semicrítics al Verge de la Cinta, ja que les obres estan pràcticament enllestides i només queda col·locar l’equipament sanitari.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, s’ha mostrat preocupada per la “complexa” situació de l’Hospital Verge de la Cinta. “Estem patint perquè es deriven més malalts cap a altres hospitals de fora de la ciutat i del territori. Per tant, és preocupant que no tinguem capacitat per tal d’acollir malalts a l’hospital de referència“, ha lamentat Roigé. Davant d’això, ha recordat que reclamen des de fa anys l’ampliació del centre.

Derivacions de les urgències sanitàries

Segons dades de Salut, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha fet 53 activacions des d’aquest divendres a la tarda, quan es va posar en marxa la derivació de pacients de les urgències sanitàries. D’aquests en va traslladar 43, dels quals quatre es van derivar a l’Atenció Primària, sis a la Clínica Terres de l’Ebre – dos d’ells van acabar al Verge de la Cinta-; i els 33 restants, divuit també es van traslladar a l’hospital de Tortosa i la resta van anar als hospitals comarcals de Móra d’Ebre i d’Amposta. “Estem atents més que no pas preocupats. Hem d’actuar com a territori. La coordinació entre els hospitals està sent ràpida i àgil”, ha valorat Lleixà.

A banda de la desprogramació de l’activitat quirúrgica -que suposi ingrés hospitalari associat per tal de poder alliberar llits-, el Pla de Contingència també inclou la mesura d’habilitar un hotel salut a la regió. “El tenim preparat per si ens calgués, però en aquest moment no ho veiem necessari“, ha destacat Lleixa.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

47 + = 52

Últimes notícies