HomeSense categoriaSalut crida a no relaxar les mesures de seguretat en trobades socials,...

Salut crida a no relaxar les mesures de seguretat en trobades socials, origen dels brots més preocupants a l’Ebre

TERRES DE L’EBRE // El nombre de casos positius per covid s’ha doblat a les Terres de l’Ebre des de l’aixecament de l’estat d’alarma. De 335, el 20 de juny, s’ha passat a 703. Importants brots, vinculats sobretot a l’àmbit familiar i en alguns casos laboral, han disparat els contagis durant el mes de juliol tot i que en els últims dies comença a remetre i s’estabilitza el risc. L’augment de positius no es vincula a l’arribada del turisme al territori però sí a la mobilitat i les trobades particulars on es relaxen les mesures de seguretat. Salut fa una crida a no abaixar la guàrdia en aquestes reunions socials, així com en els descansos laborals, i celebra que en els cribratges massius fets en algunes empreses s’hagin detectat menys positius del que es preveia.

Quan l’estat d’alarma per la pandèmia es va aixecar, les Terres de l’Ebre, amb 335 positius, era el territori català amb menys incidència del virus. El confinament, aplicat gairebé al moment que es van detectar els primers casos al territori, la particular mobilitat i densitat de població del territori, van ser factors a favor per controlar el contagi. “Ens vam tancar aviat, tenim una forma de viure, una densitat de població baixa, estàvem majoritàriament a casa excepte els professionals essencials, i si havia un positiu, de contactes estrets n’hi havia 3. Ara augmenta“, ha apuntat Mar Lleixà, directora dels serveis territorials de Salut a les Terres de l’Ebre.

Amb la nova normalitat, els positius s’han doblat, sobretot durant el mes de juliol, però la taxa d’incidència ha començat a baixar en els últims dies. Preocupen encara les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) d’Amposta -que ha ajornat les activitats públiques 14 dies-, Móra d’Ebre i Tortosa Oest, entre d’altres, on es concentren els principals brots, la majoria relacionats amb l’àmbit familiar i social però no al turisme. “Crida l’atenció que al territori tenim algun cas aïllat de persones de fora perquè si no, tampoc seria normal, però s’ha estès per la mobilitat i les trobades de familiars, que tots en tenim ganes i que estem acostumats a fer l’estiu, que ens ajuntem i un viu aquí i l’altre allà“, ha apuntat Lleixà. 

La directora de Salut a l’Ebre ha remarcat que “ara és important identificar aquestes cadenes de transmissió de forma ràpida”. Lleixà ha fet valer “la pressió” que ha assumit l’atenció primària per identificar els casos i fer les PCR així com els cribratges massius que s’han fet en algunes grans empreses del territori per “veure què estava passant i tenir el termòmetre posat” per identificar quina és la situació de la pandèmia a l’Ebre. Aquestes proves, de les quals es tindran els resultats definitius en les pròximes hores, han detectat “menys positius” del que es preveia. “És una bona notícia, vol dir que les coses es fan bé a les empreses i no podem abaixar la guàrdia ni en els descansos o quan ens hi desplacem“, ha demanat Lleixà.

La taxa de creixement de la covid a l’Ebre es manté “en risc elevat” però “estabilitzada” i, per aquest motiu s’ha decidit suspendre les visites i les sortides de les residències de la gent gran al Montsià, la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre. “Són mesures addicionals perquè és un sector de la població molt vulnerable i per l’experiència acumulada sabem que hem de protegir-los“, ha apuntat Lleixà. “Si en l’àmbit comunitari hi ha un risc de rebrot, evidentment les primeres mesures les hem de prendre als centres residencials”, ha defensat. “Si la tendència millora, ho podrem revertir, però estem atents i prendre mesures abans ens ajuda a protegir i evitar complicacions“, ha afegit.

Les mesures addicionals no han afectat la Terra Alta que “manté aquest microclima” de baix contagi. “Hi ha casos molt puntuals però hem de ser molt curosos, evitar abaixar la guàrdia i incorporar les mesures de protecció, tan senzilles i a la vegada tan difícils, perquè tenen un poder d’efectivitat molt, molt gran, sobretot l’ús correcte de la mascareta“, ha recordat la directora ebrenca de Salut. “Quan anem a fer un cafè o un sopar, aquest any hem de fer-ho correctament i en petit comitè. Necessitem una forma diferent de funcionar en totes les esferes de la nostra vida per adaptar-nos a la nova realitat i no podem fer les coses com abans, en cap dels llocs“, ha demanat.

Si no tallem les cadenes de transmissió, la pressió assistencials als hospitals en les pròximes setmanes seria molt important, els tindríem plens i no ens ho podem permetre“, ha advertit Lleixà. “Fins que no tinguem una vacuna, un tractament eficaç, això és una carrera de fons i tindrem un hivern complicat i necessitem la col·laboració de tothom i remar tothom en la mateixa direcció” ha apuntat.
 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

72 + = 78

Últimes notícies