HomeSalutSalut obre la tercera dosi a tots els vacunats amb AstraZeneca i...

Salut obre la tercera dosi a tots els vacunats amb AstraZeneca i deixa de fer proves a tots els contactes

Tots els vacunats amb AstraZeneca poden demanar cita per rebre la tercera dosi de la vacuna contra la covid a partir d’este dilluns.
La major part dels que va rebre aquest vaccí eren persones a partir de 60 anys, però hi ha unes 200.000 de col·lectius considerats essencials, com docents o cossos policials. Salut preveu continuar obrint grups de vacunació “progressivament” a partir d’esta setmana, començant pels que tenen 59 anys i baixant. D’altra banda, ha posat en marxa la segona fase del pla de mitigació, que preveu entre d’altres deixar de fer proves a tots els contactes estrets. Tots, però hauran de fer quarantena, estiguen o no vacunats, a partir d’este dijous.
La previsió és arribar als 500 crítics en UCI a finals d’any.
La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que els darrers estudis, especialment provinents del Regne Unit, indiquen que els vacunats amb AstraZeneca tenen “molt poca protecció” enfront de la variant òmicron de la covid-19. Per això, Salut ha obert des d’este dilluns la cita prèvia per a totes les persones que van rebre esta vaccí fa més de tres mesos, no només les que tenen entre 60 i 69 anys, on ja ha rebut la dosi de reforç el 59,5%.

La secretària ha reconegut que la situació de la pandèmia a Catalunya preocupa, però ha insistit que la incidència està “més frenada” a partir dels 70 anys, un col·lectiu que arriba al 78% de cobertura amb tercera punxada. En concret, els majors de 70 anys no vacunats tenen sis vegades més possibilitats d’acabar hospitalitzats i 19 més d’entrar en l’UCI que els vacunats.

Per això, Salut vol insistir en estes dosis de reforç, que ha qualificat d'”hipernecessària” en les franges de més edat davant l’òmicron. En primer lloc obrint-la a tots els que van rebre el vaccí d’Oxford i, en segon lloc, habilitant la vacunació per als majors de 40 anys que faça més de sis mesos que van rebre la segona. Això es farà de manera progressiva i a partir dels 59 anys i baixant. Cabezas ha explicat que un cop oberta la vacunació per als d’Astra, avui mateix es comprovarà si s’omplen totes les cites disponibles i si no és així s’aniran afegint col·lectius per edat al llarg d’aquesta mateixa setmana.

Sense proves a tots els contactes

Més enllà de la vacunació, Salut ha posat en marxa la segona fase del pla de mitigació. L’increment de casos ha disparat les trucades als contactes estrets a unes 5.500. En este context, Cabezas ha afirmat que es prioritza la vigilància epidemiològica en entorns vulnerables, com poden ser les residències.

Es calcula que ara hi ha uns 6.700 casos diaris i uns 24.000 contactes. Davant d’això, es considera que “no és imprescindible” fer proves diagnòstiques a tots els contactes i no es faran. En este context, Cabezas ha afirmat que es prioritza la vigilància epidemiològica en entorns vulnerables, com poden ser les residències, i ha asseverat que el més important és complir la quarantena. Així, la indicació de Salut és que tots els contactes estrets de positius es queden a casa complint la quarantena de 10 dies.

En este sentit, el canvi de protocol anunciat el passat divendres, implicarà que tots els contactes hagen de tornar a fer esta quarantena, estiguen o no vacunats, entrarà en vigor este dijous. Hi haurà dues excepcions: residències on la cobertura amb tercera dosi siga superior al 85% i professionals sanitaris i sociosanitaris asimptomàtics que donen negatiu en les proves que se’ls facen.

En el cas d’aquelles persones que han donat positius a través d’un test d’automostra, Salut ha indicat que s’han de posar en contacte amb el seu CAP, o bé a través del 061, per tal que el positiu quede registrat i es puga posar en marxa la gestió del cas. En ser preguntats per les dificultats d’algunes d’estes persones per poder contactar amb els serveis sanitaris o la manca de trucada de resposta del 061 un cop informen que han donat positiu, tant Cabezas com la directora del CatSalut, Gemma Craywinckle, han assegurat que s’han incrementat els rastrejadors –uns 1.045 actualment- i que s’està mirant de fer-ho una mica més.

De fet, han explicat que la situació és de “molta pressió” a l’atenció primària, amb 28.455 visites divendres passat i la previsió que este dilluns se superaran les 30.000. No s’ha arribat a les 50.000 de mitjans de juliol, però s’està en valors de principis d’aquell mes. En general, les visites es van incrementar un 85% la setmana passada respecte a l’anterior.

Per la seua banda, Craywinckle ha reconegut la “saturació” del sistema, la manca de professionals i el fet que les anul·lacions d’intervencions no urgents s’han generalitzat. La directora ha assegurat que s’està intentant al màxim no anul·lar o modificar vacances de professionals sanitaris, però ha reconegut que en alguns llocs està podent passar. La directora ha afirmat que els aniria bé recuperar la possibilitat de contractar estudiants a punt de graduar, com es va fer en anteriors onades.

Ha afegit que la situació és “tensa” i el moment “complex“, amb una ocupació del 30% de la capacitat d’UCI i la previsió d’arribar als 500 crítics a finals d’any. Per això, ha fet una crida a la responsabilitat individual.

D’altra banda, s’intensificaran les trucades i els missatges als col·lectius que poden rebre la tercera dosi, a aquells no vacunats encara i Creu Roja donarà suport en tasques informatives i d’acompanyament per fer certes gestions, com baixar-se el certificat covid o demanar hora per vacunar-se.

A l’espera de la comissió delegada del Govern

Ni Cabezas ni Craywinckle han volgut entrar a valorar la necessitat o no de restriccions que vagin més enllà de la gestió sanitària, ja que han assegurat que esta és una decisió que pertoca a la comissió delegada del Govern en matèria de covid, que es reuneix esta tarda. Salut ha fet les seues “aportacions” al respecte.

La secretària de Salut Pública sí que ha insistit en la necessitat de reduir la interacció social, especialment tenint en compte Nadal. Segons el seu parer, aquestes trobades haurien de ser en la mateixa bombolla o com a màxim una més.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 17 = 18

Últimes notícies