HomeSense categoriaSalut resol l’enigma del Verge de la Cinta amb un nou edifici...

Salut resol l’enigma del Verge de la Cinta amb un nou edifici ambulatori i dos plantes soterrades d’aparcament

EDICIÓ PAPER // El Departament de Salut ha posat finalment damunt de la taula una proposta per a resoldre l’accessibilitat i el futur de l’hospital Verge de la Cinta, amb la construcció d’un nou edifici ambulatori de 13.000 m2 que s’afegiria a l’edifici oncològic pendent i que permetria guanyar per al complex sanitari més de 15.400 m2 d’ús assistencial en cinc anys. Tota esta part nova es construiria en paral·lel a l’actual façana principal. El futur edifici ambulatori, que albergaria les consultes externes i una unitat d’innovació, tindria quatre plantes i dos de soterrades que es destinarien a aparcament, per a uns 300 vehicles, amb la qual cosa es desestima definitivament l’aparcament en alçada al talús de l’hospital. A la vegada, es gira full un cop més a l’hospital nou en un altre emplaçament, opció que tornava a estar sobre la taula des de principis d’any. A més a més, per a millorar l’accessibilitat al centre, Salut també preveu dos ascensors des del nucli antic de la ciutat.

“És la millor opció de present i futur i l‘eix principal és el creixement assistencial” 
Mar Lleixà, directora territorial de Salut

El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, acompanyat de la gerent territorial a les Terres del’Ebre, Mar Lleixà, es van reunir dilluns amb la gerència de l’ICS Terres de l’Ebre i la junta facultativa de l’hospital Verge de la Cinta; amb l’alcaldessa de la ciutat, Meritxell Roigé, i amb representants del territori, i van anunciar el nou cop de timó en la planificació de l’equipament sanitària de referència del territori.

El CatSAlut ha insistit que la proposta busca resoldre, principalment, la part assistencial i de futur del centre, que ara té 25.000 m2. Fins a 2.435 m2 nous se’ls emportarà l’edifici oncològic, ja previst però fins ara encallat perquè l’Ajuntament no ha accedit a fer les modificacions urbanístiques pertinents fins que no es resolgués el problema endèmic de la mobilitat-, que integrarà oncologia, hospital de dia i radioteràpia -l’accelerador lineal que ara s’instal·larà temporalment a Jesús-, mentre que al nou edifici assistencial de 13.000 m2 s’hi posarà consultes externes, gabinets, atenció nefrològica i una àrea d’investigació, docència i innovació.

“Ja s’ha perdut prou temps. Demanem celeritat i pressupost des del 2021”
Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa

Per a materialitzar l’ampliació, Salut, en mans d’ERC, treballa amb una previsió de cinc anys i una inversió de 45 milions d’euros, 20 més del que s’havia estimat que costava l’actuació global al voltant del talús. El director del CatSalut, Adrià Comella, va afirmar que “esta és una proposta realista que soluciona la part assistencial, reforça la part quirúrgica de l’hospital de Tortosa Verge de la Cinta i permet que continue exercint de centre de referència”.  L’ampliació alliberarà espais de l’actual edifici, que guanyarà dos quiròfans convencionals -passarà de tenir-ne 3 a 5-, un de Cirurgia Major Ambulatòria -ara en té només un- i dos nous quiròfans de cirurgia menor ambulatòria.  La directora territorial de Salut, Mar Lleixà, va matisar que l’ampliació ha de permetre reorganitzar globalment tot l’hospital, tenint en compte l’opinió dels professionals sanitaris. 
 

Termini “massa llarg”
L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha valorat “positivament” la proposta del Departament de Salut perquè considera que complix tots els requisits: s’amplia l’hospital, es resol la mobilitat i es convertix l’hospital en urbà amb els dos ascensors des del nucli històric, segons va posar en valor l’alcaldessa del PDeCAT, que va aprofitar per a reivindicar la persistència de l’Ajuntament en les seues demandes. L’anunci de Salut, ara en mans d’ERC, gira full dels anuncis històrics fets pel departament en els darrers 15 anys i que van quedar en no-res: l’hospital nou a la Farinera o la construcció de l’aparcament en alçada al talús. “Estem prop d’unes eleccions i demanem que no es torne a generar frustració perquè este és el tercer conseller que promet una ampliació o un nou hospital”, va dixar anar Roigé, que va lamentar que “ja s’haja perdut prou temps” i que reclama “celeritat” i dotació pressupostària des del principi. Fonts oficials de Salut asseguren que ja s’hi pot comptar amb 15.000 euros assignats a l’últim projecte descartat.

En qualsevol cas, Roigé considera els cinc anys un termini “massa llarg”. També ha matisat que les 300 places d’aparcament previstes a les dos plantes subterrànies podrien ser insuficients, ja que ara ja hi ha 150 places habilitades en superfície, bàsicament per a professionals sanitaris, i estes places es perdrien amb la construcció del nou conjunt d’edificis, que requerirà diverses modificacions urbanístiques. A diferència del que ha passat amb la unitat radiològica, Roigé ja ha dixat clar que el consistori està obert a fer els tràmits “que calguen” per a fer realitat el projecte i també ha transmès que Salut es planteja afegir places d’aparcament a la zona del fossar de la muralla, on actualment ja aparquen els vehicles. 
 

Trànsit rodat pel mateix lloc
També ha alertat, però, de la complexitat tècnica d’actuar prop de la muralla, i del fet que, a diferència de l’anterior idea, en què el trànsit rodat anava a buscar l’accés a l’aparcament a la zona de l’antic Cinema Fèmina, ara es mantindrà el trànsit rodat de vehicles per la mateixa carretera de la Simpàtica, tot i que, en este sentit, l’alcaldessa confia que els ascensors per a vianants resten pressió del trànsit. 
 

Movem, PSC i Cs continuen demanant un hospital nou
Els grups municipals de Movem Tortosa, el PSC i Ciutadans van desacreditar la proposta de Salut i continuen demanant un hospital nou, com va preveure el segon tripartit. Per a Movem continua sent “la millor solució” i hauria de ser viable atenent a la construcció d’hospitals nous en altres punts del país. Per al socialista Enric Roig, es necessita “un hospital postcovid digne del segle XXI i no un pedaç”. Els dos partits  dubten a més a més de les afectacions al patrimoni emmurallat del turó. El PSC també qüestiona que hi haja prou amb 45 milions d’euros i es pregunta “què se n’han fet dels 450.000 € de la redacció del projecte de l’aparcament que Salut va decidir no fer”. Per la seua banda, Cs Tortosa també ha reclamat un nou hospital “per a donar servei a totes les Terres de l’Ebre, una infraestructura del segle XXI, sense problemes d’accessibilitat i sense limitacions d’espai per a futures ampliacions.”

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies