La imatge d’una rata de grans dimensions -difosa per algun treballador per xarxes socials- morta després de quedar atrapada en un dels paranys que hi ha al fals sostre de l’àrea de Radiologia del CAP Baix Ebre, ha resultat molt impactant. Efectivament, la direcció del CAP porta queixant-se “més de dos anys”, segons el sindicat CATAC, que hi ha rates que accedixen a esta zona de la planta soterrada, probablement procedents del sistema de clavegueram de la ciutat, ja que l’edifici és vell i està a prop del riu.
Treballadors del CAP fins i tot van més enllà i afirmen que el problema va començar cap al 2018. Admeten que de tant en tant se senten “córrer per damunt de les plaques del sostre”, especialment quan hi ha poca activitat al centre, i que això arriba a incomodar i espantar el personal. Com que el ventall de productes que es poden fer servir en un centre sanitari està restringit, l’empresa de manteniment instal·la trampes i les rates hi cauen, però “de vegades se senten gemegar abans no es moren i és molt desagradable”, expressen fonts coneixedores del cas. Sempre segons treballadors consultats, la rata fotografiada s’hauria detectat per la pudor que desprenia el cos, i no seria la primera vegada que això passa.
Tres dies després que la notícia fos difosa pel digital La Marfanta, treballadors del CAP revelen que hi van acudir diversos tècnics de l’empresa de manteniment per valorar algun tipus d’actuació urgent, tot i que ja fa temps que intenten fer-hi front, i que este cap de setmana, 13 i 14 de gener, està previst que hi treballen a cuitacorrents.
Fonts oficials del departament de Salut han explicat a este periòdic que l’objectiu és aconseguir un millor aïllament de tota l’àrea de Radiologia, com de fet ja es va aconseguir -recorda una altra treballadora del centre d’atenció primària- a l’àrea de Rehabilitació, a la mateixa planta soterrada però a l’altre cantó, on el problema va quedar finalment solucionat. El CatSalut s’ha posat també en contacte amb l’Ajuntament per buscar alguna solució conjuntament, a partir d’un millor coneixement de la xarxa de clavegueres de la zona, i no descarta contactar també amb alguna empresa especialitzada si el problema persistix.
En tot cas, Salut dixa clar que “no es tracta d’una plaga, perquè les rates venen de fora, i per tant no podem tancar el centre o l’àrea concreta i tractar-ho com una plaga”.
De moment, el departament assegura que no hi ha tingut cap afectació a l’activitat sanitària de l’àrea de Radiologia. Algunes veus denunciants de la situació van arribar a especular sobre el risc que podia suposar que una rata estigués exposada en una zona amb radioactivitat i n’entrés i sortís amb llibertat, però fonts solvents del sector nuclear consultades per este setmanari expliquen que en l’hipotètic cas que la rata quedés sobreexposada a radiacions ionitzants, això afectaria només les seues cèl·lules, que podrien tornar-se cancerígenes. “No podria contagiar la radiactivitat a altres animals ni a les persones”, asseguren estes fonts, que afegixen que el flux de radiacions del material sanitari acostuma a ser “molt direccional” i, si no hi ha un funcionament deficient, no té per què afectar tota la sala i, per tant, ni tan sols afectaria el rosegador en qüestió.
Salut també ha fet crides a no generar un alarmisme innecessari, però les rates, malgrat que en este cas no hi haja un suplement de risc radiològic, són en si mateixes un problema de salut pública per l’impacte que tenen.
El CAP Baix Ebre, ubicat al barri de Ferreries de Tortosa, es troba en un edifici construït el 1964. Des de fa un temps el Departament de Salut i l’Ajuntament de Tortosa negocien el seu trasllat a una nova ubicació, però fins ara no ha transcendit cap acord. De moment, però, sí que es va anunciar que l’àrea de Rehabilitació es traslladarà al CAP de Roquetes, en la mateixa conurbació, i això podria implicar canvis -reflexiona algun altre treballador- que puguen afavorir la resolució del problema amb les rates a Radiologia.