HomeTerres de l'EbreSanta Bàrbara deixa d'organitzar el bou capllaçat infantil després d'una denúncia d'AnimaNaturalis

Santa Bàrbara deixa d’organitzar el bou capllaçat infantil després d’una denúncia d’AnimaNaturalis

AnimaNaturalis ha celebrat que l’Ajuntament de Santa Bàrbara hagi decidit no tornar a organitzar el “bou capllaçat petit” durant les festes majors després que la Generalitat hagi sancionat els organitzadors arran d’una denúncia interposada per l’entitat animalista el 2017.

Tot i que es desconeix l’import exacte, per una qüestió de protecció de dades, la sanció podria haver estat qualificada com a “greu” pel Servei de Joc i Espectacles de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, oscil·lant entre els 601 i els 60.000 euros a més de la inhabilitació per prendre part en espectacles amb bous durant dosa anys. Segons AnimaNaturalis, el bou capllaçat infantil s’organitzava al municipi des de feia “molts anys”, malgrat tractar-se d’una pràctica fora de la llei de 2010 que regula els correbous.

La participació de menors en aquest tipus d’actes taurins és un fet força habitual als municipis de les Terres de l’Ebre. Alguns van agafats de la mà dels seus pares que, en alguns casos, fins i tot pugen nadons de molt curta edat a coll i bé seguint el recorregut de l’animal o estirant també la corda que el subjecta. En el cas de Santa Bàrbara, denuncien els animalistes, la participació de menors de catorze anys era “extraordinàriament alta” perquè al programa de festes s’anunciava un “bou capllaçat petit”, per promoure la participació dels més joves. La directora de l’entitat, Aïda Gascón, explica que en les imatges captades alguns dels menuts “amb prou feines podien córrer” i eren, de vegades, “arrossegats pels seus pares durant les embranzides dels animals.”

Paral·lelament, els animalistes també han destacat que en la programació d’actes taurins de les festes majors d’enguany a Santa Bàrbara s’ha eliminat també les vaquetes de la matinada de diumenge per considerar-ho massa perillós. “Ens alegra aquest pas endavant que ha pres Santa Bàrbara, per a garantir la seguretat dels animals i de les persones”, ha declarat Gascón. “Era tradicional des de feia anys que deixessin anar vaquetes a les set del matí d´un diumenge, on hi participava el jovent enllaçant amb la festa de la nit anterior, en condicions físiques i morals més que qüestionables”, ha afegit.

Segons ha fet públic també AnimaNaturalis, enguany el pressupost municipal per a bous s’ha reduït dels 22.000 euros habituals als 17.000, segons es va comunicar al passat ple de municipal de maig. Membres de l’entitat van acudir a Santa Bàrbara aquest passat cap de setmana, el primer de festes, per documentar el bou capallaçat i visualitzar com els animals “s´esgoten, bramen atemorits i pateixen relliscades i diferents tipus de contusions”. “És una bestialitat lligar a un bou pel cap i estirar-lo per obligar-lo a córrer pels carrers del poble”, rebla Gascón. Tot i que la presencia de menors ha baixat, AnimaNaturalis constata que, com en tots els bous capllaçats a les Terres de l´Ebre, continua sent habitual veure nens i nenes molt petites participant i corrent molt a prop del bou juntament amb els seus pares.

Redaccio ACN
Redaccio ACN
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

27 + = 29

Últimes notícies

-->