HomeMedi AmbientS'inicien a la Sénia les obres per escalfar quatre equipaments municipals amb...

S’inicien a la Sénia les obres per escalfar quatre equipaments municipals amb biomassa

Les obres de construcció d’una xarxa de calor que permetrà escalfar diversos equipaments municipals a la Sénia ja estan en marxa. El municipi és un dels 9 que formen part del projecte “Xarxa de Calor de Proximitat”, impulsat per la Diputació de Tarragona. La iniciativa pretén incrementar el consum de biomassa forestal per a usos tèrmics a la demarcació i, d’aquesta manera, impulsar un sistema d’abastiment energètic més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient.

La caldera de biomassa, que s’instal·larà en un solar que es troba entre la Llar d’infants i el menjador de l’escola, tindrà una potència de 200 Kw. Tota l’obra preveu una inversió de 263.548 euros i donarà calor a quatre equipaments municipals: els edificis nou i vell de l’Escola Jaume I, la Llar d’infants i l’edifici que comparteixen el menjador escolar i el centre de rehabilitació. Les obres, que s’han iniciat amb la creació de les franges a l’entorn de la Llar d’infants, consistiran en la instal·lació i construcció d’una caldera de biomassa i en la realització de les franges que portaran els tubs d’aigua calenta i de retorn des de la caldera cap a aquests 4 equipaments, tots concentrats a la zona educacional del poble. Està previst que la xarxa de calor de la Sénia funcioni a finals del mes d’octubre.

Beneficis ambientals, econòmics i socials

Els beneficis d’aquesta iniciativa són múltiples. A nivell ambiental, el funcionament de les instal·lacions permetrà una reducció d’emissions de 40 Tn de CO2 l’any. L’estalvi econòmic serà, aproximadament, de 14.630 euros anuals, respecte a la despesa actual que li suposa al consistori escalfar aquests 4 equipaments. D’altra banda, la utilització de l’estella forestal com a combustible permet revaloritzar els productes que resulten de la gestió forestal sostenible, necessària per defensar persones, béns i l’entorn de l’amenaça que suposen els incendis forestals. Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavoreix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior, com és el cas de la Sénia. Es preveu un consum aproximat de 54Tn/any d’estella.

Un projecte estratègic per al territori

El projecte “Xarxa de Calor de Proximitat” de la Diputació de Tarragona (http://www.dipta.cat/ca/calor-de-proximitat) pretén crear un model propi de referència d’instal·lacions de xarxes de calor municipals alimentades amb biomassa forestal de qualitat, un sistema més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient. A banda de la Sénia hi haurà 8 municipis més que es beneficiaran del projecte: Gandesa, el Montmell, Horta de Sant Joan, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, la Fatarella, Rasquera, Tivissa i Alcover. Gairebé totes les obres ja han començat i està previst que totes les instal·lacions estiguin en marxa el proper hivern.

Aquest projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4. La Unió Europea cofinança el 50% de l’import sense IVA, respecte d’un total d’inversió prevista de 2.152.262,67 €. La Diputació de Tarragona i les administracions locals hi participen amb un 25% d’inversió, respectivament.

La iniciativa, encapçalada per la Diputació de Tarragona, va més enllà de la posada en funcionament de les xarxes de calor i té com a objectiu augmentar la conscienciació dels governs locals i de la ciutadania sobre l’ús i aprofitament de la biomassa forestal. Per aquest motiu, la Diputació ha desenvolupat un programa de difusió i sensibilització sobre la biomassa que no només abasta la població dels municipis del projecte. En aquest sentit, ha promogut el coneixement d’aquesta energia alternativa entre la població escolar i adulta amb sessions formatives i jornades tècniques destinades a centres educatius, productors o consumidors, entre altres.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 18 = 27

Últimes notícies