HomeSocietatSortides de com a mínim tres dies i aïllaments d'una setmana en...

Sortides de com a mínim tres dies i aïllaments d’una setmana en tornar: el protocol per als residents

Les residències faran un test d’antígens als usuaris entre els dies 21 i 24 de desembre, i també faran un cribratge massiu amb PCR un cop hagen passat les festes de Nadal. Este és el Protocol operatiu sobre la interacció residents-familiars i treballadors en període de Nadal a les residències de gent gran que esta setmana ha aprovat el Departament de Salut. En el protocol també s’ha detallat que durant estes dates assenyalades es prioritzaran les sortides llargues dels residents “de com a mínim tres dies o més” i els residents només podran tenir contacte amb una única bombolla de convivència. L’objectiu és facilitar la interacció dels residents amb les seues famílies, així com evitar que el retorn als centres puga comportar un alt risc d’introduir el virus.

A més, en el document també consta que no s’autoritzaran les sortides encadenades -siguen llargues o bé curtes- que puguen donar lloc a multiplicar les interaccions amb diferents bombolles; i les sortides d’un dia o de cap de setmana es permetran en casos excepcionals, ja que, segons apunta la delegada territorial en l’àmbit residencial a l’Ebre, Íngrid Roca, són unes “sortides que no ens donen garanties”. Un cop tornen de les sortides, es tornaran a cribrar les residències, i els usuaris hauran d’estar “set dies en aïllament preventiu a les habitacions”, detalla.

Pel que fa a les visites, el protocol preveu que s’incrementaran durant el Nadal, Cap d’Any i Reis, per la qual cosa les residències n’han de maximitzar i ampliar els espais destinats perquè els familiars -recomanat de 3 persones simultàniament- puguen estar amb els residents el temps més gran possible. Aquells centres que per motius epidemiològics no puguen rebre visites posaran a disposició dels usuaris i de les famílies de tots els mitjans disponibles per mantenir trobades en línia de forma àmplia. A més, els centres residencials també podran organitzar estratègies de tests ràpids als familiars que visiten els usuaris a les instal·lacions.

Els residents podran sortir amb els familiars a fer passeigs terapèutics pels voltants de la residència, sempre seguint les mesures de protecció -mascareta, distància i rentada de mans-, i no se’ls farà cap prova o test quan retornen a la residència.

Des del Salut demanen als familiars que tinguen especial cura durant els set dies anteriors a la visita o a l’acollida dels residents als domicilis, i els demanen que eviten interaccions amb persones que no formen part de la bombolla habitual de convivència. En este sentit, quan s’autoritze la sortida d’un resident, caldrà que signen una autodeclaració responsable en què es reflectisca que aplicaran les mesures de protecció i que coneixen els riscos que suposa no seguir les recomanacions. Durant l’estada del resident al domicili dels familiars s’hauran de reforçar les mesures de protecció, així com la ventilació dels espais comuns. “La principal recomanació que fem és que els residents no surten; i, de fet, la majoria d’usuaris amb qui parlem no ho volen fer”, determina Roca, que afegix “tanmateix, s’ha de buscar l’equilibri entre el seu benestar emocional i garantir la seua pròpia salut”.

Brots a residències ebrenques

Actualment a l’Ebre, de la quarantena de centres residencials -de gent gran, de discapacitats, de persones amb trastorns de salut mental i també religiosos-, hi ha quatre residències ‘taronges’, en brots pendents de resolució; i una en ‘vermell’ amb l’únic brot actiu. És el cas de la residència del Perelló, la d’Amposta i la Sant Miquel Arcàngel de Tortosa, a les quals queden dos positius a cadascuna, i a la residència de Deltebre, on hi ha cinc positius. “Tots ells es troben en la fase final de l’aïllament preventiu a l’espera de fer-se la prova, al llarg d’esta setmana, que donarà per acabat el brot”, explica Roca. La tercera planta de l’Hospital Santa Creu de Jesús, on se situa la residència, s’ha detectat un brot de coronavirus que afecta 19 residents i 8 treballadors.Este brot està en fase de contingència, amb totes les proves ja realitzades i els aïllaments i la sectorització efectuats després de la visita de l’equip d’intervenció ràpida territorial.

Vacuna Pfizer

La delegada territorial de l’àmbit residencial a l’Ebre afirma que s’ha iniciat la planificació de les vacunes contra la Covid-19 i que es prioritzaran els grups d’alt risc, com els residents i els professionals que treballen en residències. “S’ha creat un grup a tota Catalunya de 25 equips per a crear tota esta planificació, i a les Terres de l’Ebre tindrem una part d’estos equips que vindran a engegar tota esta campanya de vacunació a partir del gener”, assenyala Roca, tot i que encara no s’ha indicat una data concreta.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 16 = 26

Últimes notícies