HomeEnergiaTivissa tindrà tres parcs eòlics en terrenys públics per a contribuir a...

Tivissa tindrà tres parcs eòlics en terrenys públics per a contribuir a la transició energètica

El conglomerat empresarial austríac RP Global construirà tres nous parcs eòlics a Tivissa. Al contrari de com és habitual al territori, ho farà de la mà de l’Ajuntament, que el passat novembre va licitar 788 hectàrees de terreny públic perquè una empresa hi construís tres parcs eòlics d’un màxim de 45MW de potència cadascun. Amb esta mesura l’Ajuntament vol ordenar la proliferació eòlica al municipi i fer la seua aportació en la generació d’energia renovable.

El consistori ha rebut una allau de projectes d’energia renovable des de l’aprovació del Decret 16/2019. En els últims dos anys, les empreses elèctriques han arribat a projectar dinou parcs eòlics, dos parcs solars fotovoltaics i dinou línies d’evacuació que creuarien el municipi. Per a fer front a esta situació, l’Ajuntament va traure a licitació els terrenys públics dels Comuns de la Vila perquè s’hi instal·lessen els parcs de forma ordenada i amb el vistiplau del consistori. L’alcaldessa de Tivissa, Montserrat Perelló, assegura que així “el municipi contribuirà generosament a la implantació d’energies renovables a Catalunya”.

L’adjudicació s’ha fet en tres lots diferents, i tots tres han estat guanyats per empreses creades pel grup RP Global, que ja ha iniciat els tràmits per a construir els parcs eòlics. Estos, segons el plec de clàusules de l’adjudicació, no podran superar els 45 MW de potència cadascun i se situaran a la partida dels Comuns de la Vila, en una extensió d’unes 788 hectàrees, que suposen un 3,8 % del total del terme municipal. “D’esta manera convertim l’amenaça en una oportunitat”, ha destacat l’alcaldessa.

L’Ajuntament de Tivissa també va modificar les ordenances fiscals perquè les promotores paguen un 1 % del cost del projecte per a tramitar la llicència d’obres, i un 1,3 %m per l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) de característiques especials. Els contractes signats tenen en compte els cànons que pagaran les empreses adjudicatàries durant tota l’explotació, la possible contractació de persones del territori i la contractació d’empreses del municipi i dels municipis veïns, com ha defensat l’alcaldessa de Tivissa.

Tot i l’interès de les empreses elèctriques en un dels termes municipals més extensos de tot Catalunya, Tivissa no tenia fins ara cap instal·lació d’energia renovable. Per això, des de l’Ajuntament han volgut “contribuir a la generació d’energia renovable” amb “un procés transparent per a ordenar-ne la implantació”. Ha estat l’únic municipi de les Terres de l’Ebre que ha adjudicat terrenys públics per a controlar la implantació d’instal·lacions elèctriques.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

63 + = 68

Últimes notícies