HomeCulturaTorna una nova edició de Proto, el festival de música de Tortosa,...

Torna una nova edició de Proto, el festival de música de Tortosa, que estrenarà una obra inèdita de Pedrell

Una segona edició del festival de música de Tortosa, Proto, nascut en el marc de la capitalitat cultural de la ciutat, tornarà del 20 al 30 de juliol.

Esta segona edició, que modifica el nom a Proto2, aprofitarà l’Any Pedrell, en què es commemora el centenari de la mort del compositor tortosí Felip Pedrell, per la qual cosa esta figura tindrà un paper destacat en la programació.

En este sentit, un dels directors del certamen, David Matheu, ha indicat que “s’estrenarà Incaptivitat, l’última obra que va compondre Pedrell abans de morir, que és de caràcter vocal, que no ha estat mai ni interpretada ni enregistrada, i que té un especial lligam amb la ciutat de Tortosa. I, evidentment, el concert serà a l’auditori que en porta el nom”. També hi haurà la conferència Pedrell, l’esperit tortosí a la música, a càrrec de l’investigador i professor de la Universitat Autònoma de Barcleona, Francesc Cortés, i, també, una visita guiada per la Tortosa pedrelliana, a càrrec del periodista Toni Gallardo.

D’altra banda, el certamen continua amb el seu vessant didàctic i pedagògic, i durant els primers dies s’oferiran classes magistrals de cant antic, viola, violí, música de cambra, interpretació i composició, a càrrec d’artistes de prestigi nacional i internacional, com Rivka Golani, la reconeguda viola d’abast internacional i professora al Trinity College de Londres; Marta Almajano, soprano especialitzada en música antiga i professora de l’ESMUC; Mireia Andreu, directora d’escena; Francesc Valldecabres, director de cors i orquestra; i Ella Milch-Sheriff, compositora israeliana de trajectòria internacional.

D’entre la graella de concerts, destaca l’inaugural, als Reials Col·legis, a càrrec de l’Orquestra de Cambra de Tortosa, amb Rivka Golani i sota la direcció de Jordi Bonilla, a més de l’estrena d’una obra composta especialment per al festival d’Ella Mich-Sheriff i la presentació europea d’una nova obra del compositor canadenc David Jaeger. També cal destacar l’espectacle operístic basat en àries del s. XVIII, amb la soprano Cecília Aymí i un conjunt instrumental dirigit per Valldecabres i sota la direcció d’escena d’Andreu, el concert de dones compositores, a càrrec del grup Dolce Rima i que anirà maridat amb un tast de vins del celler gandesà Bàrbara Forés o l’estrena d’una peça del compositor israelià Oded Zehavi.

Proto2 també participarà en la Festa del Renaixement amb dos actuacions: un concert de cant renaixentista, a càrrec dels alumnes de les classes magistrals de cant antic, i un concert d’orgue renaixentista, a càrrec de Josep Mateu, que segons l’altra codirectora del festival, Cecília Aymí, “servirà per a reivindicar la figura d’este instrument, que va estar molt present en la cultura tortosina, però que avui dia no n’hi ha cap, a la Catedral”.

Pot consultar-se la programació i les entrades a proto-fest.com.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 6 =

Últimes notícies