HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catTortosa, capital de la solidaritat

Tortosa, capital de la solidaritat

Aquests últims mesos hem pogut sentir que Tortosa serà, aquest estiu, la capital de l’esport, gràcies als World Sport Games, o que serà la capital de la Cultura Catalana el 2021. Però jo voldria posar de relleu una capitalitat diferent, potser no tan mediàtica però sí igual d’important, la de la Solidaritat.
Aquest divendres 5 d’abril, a Tortosa s’està duent a terme la tradicional marató de la sang. Si els tortosins responen de manera semblant als anys anteriors, es recolliran unes 1.000 donacions de sang. Si anem a buscar dades d’altres ciutats com Reus, o Tarragona, que tripliquen o quadrupliquen la població de Tortosa, podem observar com en una jornada com aquesta, recullen el mateix nombre de donacions. Això no menysté les aportacions de Reus o Tarragona, que van en la línia de la mitjana catalana, sinó que es tracta d’un indicador que demostra, un cop més, l’alt nivell solidari dels tortosins i les tortosines.

Però la Marató de Sang no destaca només pel gran nombre de donants, sinó que també ho fa per la implicació i la mobilització ciutadana i d’entitats

Però la Marató de Sang no destaca només pel gran nombre de donants, sinó que també ho fa per la implicació i la mobilització ciutadana i d’entitats. Molts són els que, moguts pel gran equip de Paco Bertomeu, president dels donants de Sang del Baix Ebre, i Elisa Vallejo, promotora de la Marató de Sang, dediquen unes hores a un objectiu tan noble. Educadors, musics, còmics, grups de ball… tots moguts per un objectiu comú, recollir sang per a aquelles persones que la necessitaran.

També a finals de mes, el 26 i 27 d’abril, tindrà lloc la recollida d’aliments de primavera impulsada pel Banc dels Aliments. Resultats semblants s’obtenen si comparem les dades de les recollides d’aliments, els tortosins aporten de mitjana 1 kg per persona, gairebé el doble dels 0,56 kg de mitjana a Catalunya. Unes recollides que mouen, de mitjana, 700 voluntaris i més de 10.000 donants. I una altra activitat on les entitats de la ciutat tenen un paper clau. Tots tenim un amic o familiar que està involucrat en alguna entitat, i que quan hi ha un dinar familiar ens invita a participar d’aquestes activitats solidàries.

També al llarg de l’any, la ciutat de Tortosa es veu immersa en altres projectes solidaris que potser passen més desapercebuts, però que són exemple d’èxit i de bon fer. Un d’ells és el “Sempre Acompanyats” que duen a terme Creu Roja i l’Ajuntament de Tortosa, on es té cura de la gent gran, se l’acompanya, se l’escolta i es realitzen activitats per a ells. O el programa 6-16, un projecte pioner de l’Ajuntament de Tortosa i l’espai Blanquerna, i on participen moltes altres entitats i que té per finalitat articular una acció educativa integrada entre l’administració, el món associatiu i la resta d’agents educatius per tal de generar un espai d’aprenentatge dinàmic per a aquells joves de 6 a 16 anys que ho necessiten.

Per últim i potser un dels projectes més interessants que es du a terme a Tortosa és “Invulnerables” impulsat per la Generalitat, l’Obra Social la Caixa, la Fundació del FC Barcelona i la Fundació Rosa Oriol, i que va escollir Tortosa com una de les 5 poblacions de Catalunya on es duria a terme, pel gran treball en xarxa entre les entitats i l’Ajuntament de Tortosa. Aquest programa, potencia la col·laboració publicoprivada, imprescindible per lluitar contra la fam, i ho fa de forma integral, intentant corregir totes les mancances de les famílies en risc d’exclusió, des de l’almentació i l’habitatge fins al treball i activitats culturals i socials.

Els tortosins i tortosines i en general la gent de l’Ebre, tenim un gran esperit solidari. Lluites com la defensa del nostre riu, canalitzada per la PDE, ens han demostrat que quan la societat civil, les entitats i les administracions locals treballem plegats podem aconseguir grans fites.
Malauradament en un article d’opinió no es pot explicar totes les activitats solidàries que es duen a terme a la ciutat, però crec que ens en podem fer una idea. Hem de seguir potenciant aquesta col·laboració publicoprivada, junts, entitats, empreses, particulars i administracions hem aconseguit grans objectius i junts és com millor podem lluitar contra les desigualtats. Us convido que treballem plegats, impliquem-nos en projectes, seguim participant de les iniciatives solidàries i seguim convertint Tortosa en la capital de la solidaritat.

Oscar Ologaray
Oscar Ologaray
Matemàtic i regidor de Junts per Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

30 + = 34

Últimes notícies