HomeHistòriaMemòria DemocràticaTortosa homenatja Mauri

Tortosa homenatja Mauri

El Museu de Tortosa inaugurarà el 30 de novembre l’exposició “Frederic Mauri. Un traç rebel, 1963-1978”, una mostra dedicada a l’obra més desconeguda i compromesa de l’artista tortosí Frederic Mauri. La col·lecció reunix una seixantena de dibuixos, gravats i pintures que reflectixen la seua primera etapa figurativa, marcada per un realisme social crític. L’exposició, comissariada per l’historiador de l’art Sergi Plans, abasta un període clau de la trajectòria de Mauri, des de la seua primera exposició individual al Centre de Comerç de Tortosa el 1963 fins a la segona, el 1978.

En esta retrospectiva, se posa en relleu el compromís social i polític de Mauri, que, a través del seu art, aborda temes com el món rural, la lluita obrera, la violència, la repressió i el conflicte de la Guerra del Vietnam. Durant els anys seixanta, Mauri es va unir al Grup Macla 65 i a Estampa Popular, col·lectius artístics que compartien esta visió crítica de la societat. Amb l’arribada de la transició política espanyola, l’artista va canalitzar la seua percepció crítica en una sèrie d’aiguaforts titulada Refranys populars, on amb estil satíric explorava les tensions i preocupacions de la seua època.

L’exposició compta amb obres provinents de l’estudi de l’artista, de la col·lecció del Museu de Tortosa, del Museu Nacional d’Art de Catalunya, així com de col·leccions particulars. A més, inclou un catàleg amb totes les peces exposades i textos de Sergi Plans i Àlex Mitrani, conservador del Museu Nacional d’Art de Catalunya, a més d’una entrevista inèdita amb Mauri dels anys setanta.

La ciutat de Tortosa ret així homenatge a Mauri, qui va morir el 22 de juny de 2019. L’obra de l’artista també es troba en col·leccions d’institucions de prestigi, com el Museu d’Art Modern de Tarragona, el Museu Abelló de Mollet del Vallès, la Biblioteca de Catalunya i el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid.

Donació familiar

El maig de 2023, el Museu de Tortosa va enriquir la seua col·lecció d’obres de Mauri amb una donació familiar de 40 peces. La major part de les obres pertanyents a la sèrie d’aiguaforts Refranys populars, que inclou 27 gravats realitzats entre 1975 i 1977. La donació també va incloure la carpeta Anys i treballs, composta per 12 linogravats amb els quals Mauri va il·lustrar diversos poemes de l’escriptor tortosí Manuel Pérez Bonfill.

La donació es va completar amb un oli sobre tela que representa una caseta de camp en un paisatge rural, una temàtica recurrent en l’obra de Mauri. Amb esta donació, el Museu de Tortosa va elevar el seu fons dedicat a dibuixant i pintor tortosí a un total de 71 peces.

Un artista que va revitalitzar l’escena artística local

Frederic Mauri Pallarès (Tortosa, 23/7/1940-22/6/2019) està considerat una de les figures més destacades de l’art a les Terres de l’Ebre durant la segona mitat del segle XX. Pintor, dibuixant, gravador i exlibrista, Mauri va forjar una trajectòria sòlida que va desafiar les convencions artístiques del seu temps. Format a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi, a Barcelona, va trencar amb els ensenyaments acadèmics tradicionals, els gustos oficials i la indiferència del públic, decidit a revitalitzar l’escena artística local. Professor de dibuix a l’Institut de Batxillerat de Tortosa, la seua obra, caracteritzada per una visió crítica i compromesa amb la realitat, busca posar de manifest les contradiccions socials de l’època, exercint així una responsabilitat social que l’artista considerava inherent a la seua tasca creativa. Mauri va contribuir de manera notable a la renovació de l’art contemporani a la regió de l’Ebre, amb una obra que interpel·la i qüestiona, i que encara avui manté vigent el seu missatge.

Foto de Frederic Mauri Pallarès / Cedida

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

68 + = 72

Últimes notícies