HomeCulturaTortosa mostrarà, per primer cop en molts d’anys, l’interior de l’edifici de...

Tortosa mostrarà, per primer cop en molts d’anys, l’interior de l’edifici de la Cambra de Comerç

En el marc del Dia Mundial del Turisme, l’àrea de la regidoria de turisme de l’Ajuntament de Tortosa ha volgut promocionar diferents indrets de la ciutat a través de rutes turístiques que en difonen el seu patrimoni.

Una d’aquestes rutes és la visita guiada a l’interior de l’edifici que acull la Cambra de Comerç, la coneguda com a Casa Brunet.

Si bé sí que s’havien realitzat visites guiades als anys 90, fa molt de temps que es van deixar de fer, restant amagat dels ulls dels ciutadans un importantíssim i valuosíssim conjunt arquitectònic, escultòric i de mobiliari que determina que la Casa Brunet és una mostra excepcional de l’esplendor de la burgesia tortosina que habitava l’Eixample de la ciutat a principis del segle XX.

L’edifici, ubicat a un xamfrà del carrer Cervantes, és de planta baixa amb un pis i un terrat. Originàriament, la finca era propietat de Maria de l’Assumpció Tomàs i Subirats, vídua de Francesc Margenat i Tarragó, la qual la va traspassar a Maria de l’Assumpció Canalda i Claramunt i al seu marit, Salvador Brunet i Sala. Els nous propietaris van encarregar el projecte de la casa a l’arquitecte, Josep Mª Vaquer Urquizú, l’any 1913.

Durant la Guerra Civil, la casa fou requisada pels anarquistes de la CNT-FAI. No va patir gaires desperfectes en els bombardejos de la Guerra Civil. Un cop finalitzada la guerra, els propietaris van recuperar la casa i llogaren els baixos a l’Acadèmia Cots.

Després de la mort del propietari, el 1961, la seva vídua es va tornar a casar amb Ramon Cinca i Piqué, responsable del centre educatiu, el qual rebé la propietat de la casa el 1977, en morir la seva muller.

Actualment, és la seu de la Cambra de Comerç, d’Indústria i de Navegació de Tortosa, la qual va realitzar una restauració per recuperar el seu aspecte original. Cinca i Piqué va adquirir moltes obres d’art i de mobiliari per decorar el seu interior. Aquestes, encara exposades, tenen una singular importància i valor i es podran visitar durant la ruta guiada.

A més, la visita també mostrarà la sala Federico Mayor Zaragoza, que acull la Biblioteca i l’exposició permanent amb els llibres i les peces cedides a la UNESCO, per part del mateix Federico Mayor. Aquestes peces són aquelles que va rebre en reconeixement a la seva tasca mundial al capdavant de l’entitat.

La visita guiada serà a càrrec de l’arquitecte tortosí i membre del COAC, Antoni López, i de la periodista tortosina i autora de la recerca “Tortosa, un patrimoni per descobrir”, Irene López.

Així doncs, aquest és un primer pas en la línia de consolidar una ruta modernista a la ciutat que doni a conèixer en profunditat l’interior de diferents edificis modernistes singulars de l’Eixample tortosí, així com també contribuir a promoure el patrimoni que encara resta per descobrir.

La ruta tindrà lloc el dia 25 a les 17h i a les 18h i que s’haira de reservar tiquet a entrades.tortosaturisme.cat

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

58 + = 60

Últimes notícies