HomeFestesTortosa presenta una programació alternativa i simbòlica per a la Cinta 2020

Tortosa presenta una programació alternativa i simbòlica per a la Cinta 2020

Tortosa planteja un seguit d’actes alternatius, de caràcter simbòlic i de petit format, per suplir la cancel·lació de les festes majors de la ciutat. La complexitat del moment actual va dur l’Ajuntament a anunciar que les festes no es podrien dur a terme amb el format tradicional, és a dir, amb actes que fomenten la participació massiva de la gent. En el seu lloc, el departament de Festes ha dissenyat un seguit d’activitats que volen “mantindre l’essència de la festa major de Tortosa, amb molt pes a la cultura popular i tradicional, i que a la vegada ens permeten celebrar la festivitat de la nostra patrona”. Així ho ha detallat, durant la presentació, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. Acompanyada del regidor de Festes, Domingo Tomàs, han desgranat les activitats incloses al programa.

Els actes s’allargaran del dijous 3 al diumenge 6. Començaran dijous a la tarda amb un pregó atípic, ja que no anirà acompanyat de la proclamació de les pubilles i pubilletes de la Cinta 2020, com és habitual tots els anys. Els encarregats de dictar-lo seran els periodistes Ximo Rambla i Sílvia Tejedor que són, precisament, els conductors d’aquest i molts altres actes de les festes des de fa anys. L’acte, d’aforament limitat, també es podrà seguir per les xarxes socials de l’Ajuntament.

Un altre acte emblemàtic que es manté, però que canvia de format, és l’ofrena. Dissabte, nou equipaments de tots els barris de la ciutat obriran les seues portes per recollir les aportacions d’entitats, col·lectius o particulars, que aniran destinades a les persones més necessitades de la ciutat. La recollida, que es farà amb la col·laboració de representants de les associacions de veïns i de la comissió de Festes, fa especial incidència a material escolar i aliments secs, conserves o llet, que tenen una caducitat més llarga.

La solidaritat també es manté amb l’acte Mai Caminareu Sols, tot i que enguany no hi haurà caminada amb inici i final: la crida apel·la a posar-se la mascareta solidària de la Lliga Contra el Càncer en qualsevol moment del dia i sortir a caminar per qualsevol carrer o plaça del municipi, sense generar aglomeracions.

També hi haurà panoli, tot i que en aquesta ocasió no es repartirà sinó que es podrà anar a recollir, divendres al matí, a nou places de Tortosa. La part de cultura popular comptarà amb la participació de diferents entitats de la ciutat en actes com el ban cavalcada (que serà dispersat, amb inici a diversos punts). Així mateix, una plantada de dracs i bèsties, la tarda de dissabte, substituirà el tradicional correfoc.

Diumenge, dia de la patrona, el Bisbat de Tortosa ha previst quatre misses en honor a la Mare de Déu: a les 8.30 h, 9.30 h i 10.30 h, i la missa estacional, a les 12 h, que finalitzarà amb una processó pel claustre de la catedral. L’accés a les misses també compta amb l’aforament limitat.

Pel que fa a la música, la Banda Municipal de Tortosa oferirà tres concerts: dos tindran lloc divendres a la plaça de l’Absis (a les 19.30 i a les 21.30 h) mentre que el tercer serà dissabte a la plaça Mestre Monclús, a les 20 h. També es mantenen algunes actuacions itinerants del festival Ebre Terra de Vent, mentre que el final dels actes programats correspondrà, un any més, al grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries: diumenge al vespre faran dos concerts amb les seues cançons populars al recinte del Museu, a les 19 h i a les 21.45 h. Totes les activitats són amb aforament limitat, i cal obtenir l’entrada a través d’Ebreticket.cat.

En acabar l’actuació dels Quicos, a les 23 h tindrà lloc una mascletada nocturna, que substituirà el tradicional castell de focs. L’espectacle pirotècnic no es dispararà des de la vora del riu, sinó que es podrà veure des dels terrats dels edificis de tot el municipi i des dels carrers que tinguen visió de les parts més altes de Tortosa, com el castell de la Suda, l’hospital Verge de la Cinta o el Seminari.

Matilde Villarroya, conferenciant de la Diada. El programa d’actes inclou la conferència institucional de la Diada de Catalunya de l’11 de Setembre. Enguany, l’encarregada de fer-la serà la directora general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, la tortosina Matilde Villarroya, que parlarà de ‘Catalunya, model d’economia productiva: passat, present i futur’. L’acte, el dijous 10 a les 18 h, tindrà lloc al saló de plens de l’ajuntament, i atès que l’aforament és molt limitat es podrà seguir per les xarxes socials de l’Ajuntament i per Ràdio Tortosa.

D’altra banda, el programa inclou altres activitats complementàries per descobrir diversos espais de la ciutat, com la façana fluvial a bord del llagut turístic, la catedral, el call o el refugi antiaeri.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 75 = 79

Últimes notícies