HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catTriturar o cremar, conseqüències

Triturar o cremar, conseqüències

Els contaminats atmosfèrics més nocius per les persones són el monòxid de carbó, el plom, els òxids de nitrogen, l’ozó, òxids de sofre i contaminació particulada o PST que són l’indicatiu per saber la qualitat de l’aire per la relació causa efecte entre l’exposició al PST i el seu impacte en la salut de les persones. Aquestes partícules fines provenen de diverses fonts entre elles la Crema Agrícola, l’exposició a les partícules provoca malalties respiratòries, empitjoren les malalties cròniques com l’asma, bronquitis i altres relacionades amb els pulmons i el cor. Aquesta contaminació de partícules és una mescla de partícules sòlides i gotes líquides que es troben en l’aire, unes són tan petites que només es poden detectar amb un microscopi electrònic, altres partícules com la pols, la brutícia o el fum formen uns núvols grans i foscos que es veuen a simple vista. La directiva de l’OMS ens diu sobre la qualitat de l’aire que les PM 2,5 no poden excedir la mitjana anual de 10 ug/m3 (10 unitats/gram per metro cúbic) o la mitjana en 24 hores de 25 ug/m3 i les PM 10 no poden excedir la mitjana anual de 20 ug/m3 o la mitjana de 50 ug/m3 en 24 hores. Les partícules PM 10 es poden inhalar, tenen un diàmetre de 10 micròmetres mentre que les PM 2,5 també es poden inhalar i el seu diàmetre és de 2,5 micròmetres i menors.

El BOE va publicar el 9 d’abril 2022 la llei 7/2022 de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per una economia circular que en el seu Article Primer defineix el seu Objecte i finalitat, estableix que aquesta llei té per objecte regular el règim jurídic aplicable a la posada al mercat de productes en relació amb l’impacta en la gestió dels seus residus, el règim jurídic de la prevenció, producció i gestió i el règim jurídic aplicable als sòls contaminats. També diu que la seva finalitat de prevenir i reduir la generació de residus i dels impactes adversos de la seva gestió, la reducció de l’impacte global de l’ús de recursos la, millora de l’eficiència d’aquest ús amb l’objecte en última instància, protegir el Medi Ambient i la SALUT HUMANA i efectuar la transició cap a una economia circular. Vull destacar la salut humana que és com es desenvoluparà aquest l’article.

En el capítol segon de la llei diu que la gestió dels residus s’ha de fer sense posar en perill la salut humana i el medi ambient. La llei s’ha fet precisament per guardar la salut dels pagesos que amb la crema que es feia fins ara el risc era molt alt per la seva salut. La crema de rama vegetal té el mateix procés que una caldera que cremi els mateixos residus, cal saber que els arbres són grans captadors de diòxid de carbó que guarda fins que aquests es cremen, llavors tornen a l’atmosfera els gasos capturats per la planta provocant la contaminació tòxica pel medi ambient i les persones amb un afegit que si el foc de la crema té una temperatura molt alta llavors també desprenen partícules fines que en respirar passen a la sang i els pulmons. Per tant, la llei és una bona llei de protecció a persones i medi ambient, cal que els col·lectius com sindicats i altres organitzacions que treballen amb la pagesia facin un acte de transparència i expliquin quins pros i contres té la llei abans d’actuar de manera irresponsable. Si a un pagès se li diu que valora més, la seva salut o la crema de residus per molta feina que li doni, que us sembla, quina opció triaria?

Està molt clar que triturar les restes dóna més feina que cremar-les, però els avantatges d’una i l’altra són evidents, l’aportació de matèria orgànica per mantenir la fertilitat que la terra necessita per conservar i augmentar les reserves de carboni, per aquest motiu el sector de l’agricultura ecològica i sostenible defensa aquest tipus d’agricultura, en la trituració s’han d’arrenglerar les branques al llarg del camp, el tractor amb la trituradora i ha de passar per sobre per fer la trituració, però ull, la trituració ha de ser serradures fines si les restes són més un greu problema per la recollida doncs no es podran punxar les olives per fer-ne la recol·lecció quan arriba la temporada, a sobre el sol del camp ha de passar molt temps per fer-ne compost, si són serradures fines el temps més curt i les olives es poden punxar i collir. En canvi, la crema és més pràctica i còmode, després d’un dia de feina es fa net al camp i és una operació única en acabar, la cendra es tira als vegetals per matar el pungo i altra fauna de les plantes.

Hi ha convocades manifestacions del sector de la pagesia a favor de la crema, entremig el PDeCAT per allò de quan les aigües del riu es mouen els que hi guanyen són els pescadors, han presentat una proposició al congrés de diputats per poder cremar i segurament amb els tràmits que haurà de fer arribarà el final d’any i no es podrà cremar i això sempre que s’aprovi, però hi ha dues excepcions a la llei que permeten la crema, per evitar plagues i incendis en entorns silvestres. Per acabar crec que és una bona llei que els pagesos haurien de fer seva, perquè això passi haurien d’entrar al BOE i llegir-la per tenir bons arguments, per acceptar-la o rebutjar-la.

Joan Cunill
Joan Cunill
Tècnic en medi ambient
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + = 8

Últimes notícies