HomeCulturaUlldecona acollirà al juny la primera de les dos trobades d’acció comunitària...

Ulldecona acollirà al juny la primera de les dos trobades d’acció comunitària a les Terres de l’Ebre: Pobles vius, terres de vida

El pròxim diumenge, 16 de juny, l’Ateneu Cooperatiu i l’Era, la Comunalitat d’Amposta, amb la col·laboració d’entitats com Atzavara-Arrels, ASIDE, (ATP) Re-acciona, Oficina Jove de la Terra Alta, Som Terra Roja, Jornades Musicals de l’Ermita de la Pietat i Bar de l’Ermita, l’assessorament de la cooperativa Resilience Earth i el suport dels Ajuntaments d’Amposta i Ulldecona, organitzaran la primera de les Trobades d’Acció Comunitària de les Terres de l’Ebre del 2024. En aquesta ocasió serà a Ulldecona i la segona, a l’octubre, a Amposta.

Aquestes jornades es generen, segons les organitzadores per: “articular el territori des de l’acció comunitària, amb un punt de vista rural, territorial i contemporani. Treballarem juntes en estratègies per portar les Terres de l’Ebre a ser un territori generador constant de noves oportunitats que donen més llum al tresor que ja som conscients que tenim“, i afegeixen que “dibuixaran entre totes un territori habitable, saludable, més humà, que recupere l’espai del carrer com un espai de vida, de construcció col·lectiva que permeti la participació activa de la ciutadania“.

Les entitats organitzadores agafen com a punt de partida el que ja coneixem: un territori vertebrat per un riu amb una història, un patrimoni i unes reivindicacions conjuntes; un territori que ha sabut créixer a la seua manera, sense emmirallar-se en la urbanitat i trencant els estereotips que envolten la ruralitat; un territori amb molts de reptes com el despoblament, l’envelliment, l’habitatge, les comunicacions deficients… i un territori amb moltes oportunitats. Agafant aquesta realitat es vol avançar en la implementació de solucions reals: “capgirar tot i convertir-ho en oportunitats“, asseguren.

Així, l’objectiu d’aquestes trobades és “articular conjuntament, des del punt de vista, associatiu, empresarial, institucional i personal, aquests pobles vius, terres de vida, de cruïlla i d’acollida que poden ser l’escenari d’una transició ecosocial, més necessària que mai i que vaja de lo local al món i de lo rural a l’urbà“.

Un dels potencials del territori que ha de permetre capgirar la situació, segons les organitzadores, és la comunitat, les persones: “persones que mantinguen les cases, habiten les places, custodien els paisatges i l’economia de proximitat. Que puguen sostenir les escoles rurals obertes i les xarxes de suport actives“. Segons les organitzadores, “ha de ser un capital humà i social fort, amb persones, entitats, associacions, empreses i projectes cohesionades i intercomunicades amb altres comunitats” perquè “les relacions i els vincles com a denominador de creixement i riquesa han de permetre establir dinàmiques de solidaritat i cooperació, amb dinàmiques més estratègiques entre tots els sectors“, valoren.

La trobada del diumenge dia 16 de juny es realitzarà a l‘ermita de la Pietat d’Ulldecona, i serà una jornada familiar. Entre les 10 i les 13.30 hores, hi haurà dinàmiques i tallers de treball, així com un espai de joc per als més menuts i activitats lúdiques per a tothom com ara vermut musical, micro obert de poesia i dinar popular, per acabar amb un dels concerts de les jornades musicals de l’ermita. La participació en aquesta primera trobada d’acció comunitària és oberta a tothom que hi vulga participar amb inscripció prèvia, siga persona, entitat o organització pública o privada.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 9 = 12

Últimes notícies