HomePolíticaUn 28-M tendent a la fragmentació posa a prova la fermesa d’11...

Un 28-M tendent a la fragmentació posa a prova la fermesa d’11 majories absolutes al Montsià

El 2019 va deparar exactament 11 majories absolutes al Montsià: tots els municipis, excepte Santa Bàrbara, un feu tradicionalment de majoria absoluta de l’espai convergent.

Quatre anys després, la tendència a la fragmentació que transmeten les candidatures presentades posarà a prova la consistència d’aquelles majories, que tenen, per exemple, ERC governant sense rival a Amposta, la Ràpita o Alcanar, els tres municipis més poblats i on Adam Tomàs, Josep Caparrós i Joan Roig miraran de revalidar la seua condició d’alcaldes. Ara bé, fins a 21 candidatures es presenten en estos tres pobles. Amposta i la Ràpita tenen el rècord de la comarca, amb set llistes cadascun. En tots dos casos s’hi presenta Vox, hi concorren grups independents consolidats -Som Amposta, cap de l’oposició a la capital de comarca, i Més Ràpita- i s’ha trencat en dos casos l’espai postconvergent, ja que Junts i la plataforma Ara Pacte Local, vinculada al PDeCAT, lluitaran per espais polítics pròxims i fins i tot superposats. També es dona esta mateixa circumstància a Santa Bàrbara, Sant Jaume d’Enveja i Ulldecona, amb candidatura de Junts i amb moviments més o menys populars que finalment han acceptat dur el paraigua del PDeCAT. En canvi, a la Sénia no s’hi presentarà cap dels dos partits. De fet, al municipi senienc, l’únic de la comarca governat per Movem, no hi ha en joc cap opció obertament de dretes: s’hi presenten els nous progressistes, els socialistes i Esquerra i, com a alternativa, l’agrupació d’electors Alernativa Senienca.

També a Santa Bàrbara, s’hi presenta una agrupació d’electors al voltant de la figura de l’exalt càrrec dels Serveis Territorials amb ERC Màrius Pont. Santa Bàrbara (5 llistes) i Ulldecona (6) són dos dels cinc municipis on es presenten com a mínim cinc candidatures. Els altres tres són Amposta, la Ràpita i també Alcanar (5), únic lloc de la comarca on es presenta la nova dreta de Valents.

En els municipis menuts no hi ha tanta tendència a la diversificació, però tampoc no hi ha cap municipi que ja tinga gola avall el signe de l’alcaldia, perquè a tot arreu, a diferència del Baix Ebre, s’hi presenta més d’una candidatura. En cinc municipis (Freginals, la Galera, Godall, Mas de Barberans i Masdenverge) hi haurà duel a dos bandes, i Esquerra està present arreu excepte a la Galera.

Plega un alcalde històric, com és el cas de Josep Maria Lleixà al Mas de Barberans -la incògnita és si Sergio Guimerà aconseguirà mantenir la majoria fins ara incontestable del PSC al poble- i en continua un d’incombustible, també socialista, Joan Castor Gonell a Sant Jaume d’Enveja. També opta a la reelecció la també socialista Núria Ventura, que ha estat alcaldessa d’Ulldecona durant 11 anys tot i que en tres cicles diferents.

La fragmentació previsiblement creixent també posarà a prova la majoria absoluta d’Esquerra al Consell Comarcal, on els republicans han governat en solitari durant este mandat, ja que tenien 13 dels 25 consellers en joc a l’organisme supramunicipal.

Òscar Meseguer Julián
Òscar Meseguer Julián
Periodista. Director del Setmanari l'Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 4 =

Últimes notícies