HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catUn any de govern progressista i d’esquerres a Tortosa: tot esforç té...

Un any de govern progressista i d’esquerres a Tortosa: tot esforç té la seva recompensa

Fa un any que el govern progressista i d’esquerres va començar el seu mandat, marcant el final d’una etapa de 16 anys en mans dels mateixos. Malgrat els obstacles i les resistències experimentades durant aquest any, hem aconseguit avançar en nombroses i importants qüestions de ciutat. Tortosa i els seus pobles han iniciat una nova etapa fructífera amb una gran empremta social.

L’impacte en les polítiques educatives del nou govern durant aquest primer any de mandat ha estat molt clar. Aquest govern aposta fermament per una educació pública i de qualitat: volem garantir-la des de la primera infància (0-3 anys). Per això hem fet possible la creació de dues llars d’infants municipals: una a Ferreries i una altra al Temple. Som un govern progressista i inclusiu que treballa incansablement des del primer dia per dotar Tortosa de tots aquells serveis que es mereix. Sempre des d’una òptica social, moderna i feminista que vol potenciar el respecte, la convivència i la diversitat entre els seus conciutadans. Així doncs, com ja hem anunciat, s’espera que les noves llars d’infants municipals entrin en funcionament a partir del 2025.

Seguint encara en matèria educativa, hem apostat de forma decidida en el desenvolupament del Pla Educatiu d’Entorn (PEE) al municipi. Hem treballat per donar resposta integrada i comunitària a les necessitats educatives, coordinant i dinamitzant l’acció educativa en els diferents àmbits de la vida dels infants i joves, en la seva totalitat. Per fer-ho possible, hem procedit a la contractació de la coordinació del PEE. També, hem posat en marxa el servei d’orientació, suport i acompanyament educatiu, el programa contra l’absentisme escolar així com els tallers d’estudi assistit, el programa d’oportunitats més enllà de l’escola (extraescolars) i mentoria. Altrament, hem posat en marxa el programa de mediació del poble gitano i seguim donant continuïtat educativa a l’alumnat amb casals d’estiu i menjador escolar durant el juliol i agost.

En matèria esportiva i ja a les acaballes de la temporada en la major part de disciplines, vull expressar l’orgull que sento en veure i gaudir del talent dels esportistes i de la grandíssima pràctica esportiva que es viu, especialment cada cap de setmana, a la nostra ciutat. Tenim uns clubs compromesos en avançar i fer avançar l’esport cap al terreny de la igualtat, de la inclusió, de la i del benestar de totes les persones. Uns clubs que són l’ànima i el múscul que vertebra tot aquest teixit tan únic que ens fa créixer com a ciutat i com a ciutadans. Per això, Tortosa ha d’estar a l’altura de les necessitats que requereix una bona pràctica esportiva i, per això, el nostre objectiu proper és dotar el municipi de noves instal·lacions esportives així com gestionar de forma més eficient i democratitzadament els programes esportius i ampliar els seus suports. Ja estem treballant i en tindrem notícies en breu.

Per fer-ho possible érem conscients que calia dotar tècnicament els serveis de gestió esportiva del personal necessari a l’empresa municipal de Tortosa Esports i el Complex Win. La brillant tasca feta pels equips de coordinació, tècnics i personal d’atenció a l’usuari, administració, manteniment i consergeria ha de permetre seguir millorant l’eficiència de gestió, aquest cop, sumant els suports necessaris en una empresa moderna: el restabliment d’una gerència per tal de seguir fent avançar la Tortosa esportiva. Els reptes en gestió esportiva són majúsculs i cal estar preparats per a fer-ho possible: des de l’obertura del Win en caps de setmana, fins a la renovació de la maquinària del Complex o la millora constant en el servei en favor dels usuaris.

En matèria d’instal·lacions no podem fer falses promeses al vent, com alguns ja ens tenien acostumats. Aquestes instal·lacions s’han de fer escoltant els barris i cadascun dels pobles, però sobretot, s’han de fer respectant els entorns i el patrimoni. Parlo de l’antic col·legi dels Josepets. Volem mantenir l’essència patrimonial del conjunt arquitectònic de l’edifici que tant de servei va oferir a generacions i generacions de tortosins. Però, a la vegada, volem oferir un equipament nou al barri que no sigui exclusivament multiesportiu, sinó que també pugui ser destinat a usos culturals o veïnals. Un projecte de ciutat. I això vol dir escoltar la gent dels barris i ser eficients amb les gestions, readaptant els projectes que estaven previstos, però des d’una òptica molt més realista.

No podíem marxar del barri del Rastre sense esmentar la feina ingent que estem duent a terme des del Procés Comunitari que, sens dubte, està donant molts bons fruits de cara als infants i les seves famílies. Mai hauria dit que ser regidor de barri fos una tasca tan gratificant. Quan penso amb allò dels barris amb futur, penso amb aquest barri. Un barri orgullós de poder generar una expectativa a la seva gent. Joves que volen emancipar-se, migrants que busquen un sostre, famílies nombroses, famílies que amb prou feines arriben a finals de mes, ètnies diverses i identitats compartides. Identitats que van donar-se la mà, no fa gaire, enmig de la celebració de l’ArtxiBarri, per exemple. O que es cohesionen gràcies a la feina que també ajudem a fer a les escoles, a les associacions de veïns o col·lectius diversos.

Ara fa un any, podríem dir que vaig estrenar-me, recentment arribat a l’Ajuntament, amb la Festa del Renaixement que tant ens identifica com a tortosines i tortosins. Una Festa que necessitava una empenta. És per això que, a banda de dignificar-la, hem volgut dotar-la de més múscul amb la incorporació d’una direcció a la Festa. Així, s’inicia una nova etapa que, d’entrada, sumarà actius a la Festa com ho és el cas de la primera edició de la Fira dels Temps, la fira internacional d’espectacles de recreació històrica. Una iniciativa pionera a Espanya i que s’inspira en països com Itàlia, a on ja fa anys que ho van posar en pràctica, i que pretén ser un aparador per al món per a comprar i vendre espectacles i tota mena de serveis i que, especialment, s’adreça a les companyies artístiques i als programadors culturals. L’edició d’enguany serà envers la recreació històrica dels segles XV i XVI.

Etapes de fons, amb camins abruptes i amb recorreguts, totes elles, encara inacabats. La roda gira i continuarà girant, perquè aquest govern no s’atura i així és com Tortosa avança. Ja ho diuen, ja, que tot esforç té la seva recompensa.

Víctor Grau Ferrer
Víctor Grau Ferrer
segon tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

53 + = 60

Últimes notícies