HomeSocietatUn documental reflexiona sobre el gran incendi de la Ribera d’Ebre, dos...

Un documental reflexiona sobre el gran incendi de la Ribera d’Ebre, dos anys després

Dos anys ja han passat de l’incendi de la Ribera d’Ebre. El 26 de juny del 2019, la mala combustió en una pila de gallinassa va originar un foc que, ràpidament, es va estendre per la superfície forestal propera, a la Torre de l’Espanyol. Les flames es van expandir amb rapidesa i les primeres previsions -només tres hores després de l’origen del foc- apuntaven al fet que 20.000 hectàrees podien estar en risc. Finalment van ser prop de 5.000 hectàrees de la Ribera d’Ebre, els Garrigues i el Segrià.

Els efectes que va tenir l’incendi per als pagesos, el cop que va suposar per a la població i, sobretot, les seues causes de fons són el fil argumental del nou documental Entre Cendres, obra de les jóvens comunicadores Xènia Ciuraneta Rofes, Alba Francín Morales i Maria Pena Costa. Les tres autores, naturals de Flix, han presentat el documental este dimecres en una entrevista a Ràdio Móra d’Ebre. “L’incendi va suposar molta angoixa i van ser dies molt durs, per això no volíem que caiguessen en l’oblit i volíem explicar-ho i deixar-ne constància en un document audiovisual”, ha assegurat Xènia Ciuraneta.

El treball recull les impressions i les emocions dels pagesos locals, però també l’anàlisi d’experts com Marc Castellnou, cap del GRAF dels bombers; Miquel Alonso, responsable de Protecció Civil a les Terres de l’Ebre; o la llavors consellera d’Agricultura, Teresa Jordà. La majoria de testimonis i protagonistes, però, són persones vinculades a Flix o de la Ribera d’Ebre. “Qui millor que la gent del territori perquè explique la realitat del que es va viure i es va sentir. Volíem que fos la gent d’aquí qui prengués el protagonisme sobretot el que es va viure i la situació que tenim ara”, explica Maria Pena.

El documental es projectarà, a mode de preestrena, este divendres -dia 25- al teatre de la Unió Social, a Flix. Alba Francín, una de les autores, destaca que “ha estat un viatge llarg, que ha cristal·litzat en un documental que vol apropar els espectadors a la realitat que es va viure a la Ribera d’Ebre, però que té molt d’abast i que qualsevol territori en una zona rural s’hi pot sentir representat”. En els propers mesos, les autores d’Entre Cendres tenen previst presentar el documental a diferents certàmens perquè puga tenir projecció més enllà del municipi i la comarca.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

24 + = 31

Últimes notícies