HomeSocietatUn estudi de la URV identifica noves vies que expliquen la relació...

Un estudi de la URV identifica noves vies que expliquen la relació entre la diabetis i el càncer

Un estudi liderat per un equip de recerca de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Hospital Universitari Joan XXIII de TarragonaCIBERDEM, juntament amb altres institucions col·laboradores (IRB-UB i CRG-UPF), ha permès constatar que el teixit adipós, és a dir, el greix corporal de les persones amb diabetis produeix proteïnes que afavoreixen el desenvolupament de tumors.

L’estudi, publicat a la revistaClinical and Translational Medicine, apunta que la funció secretora natural de les cèl·lules mare -un dels components del teixit adipós-, que està relacionada amb el sistema immune, podria veure’s afectada en el context de malalties metabòliques com la diabetis.

La investigació ha focalitzat l’atenció en la proteïna SUB1, que és una de les més secretades per les cèl·lules mare obtingudes de pacients amb diabetis. Els autors han identificat una nova funció que la relaciona amb la promoció de les propietats protumorals.

Esta troballa obre una nova via per a la investigació en el camp del tractament del càncer, en este tipus de pacients. Segons els responsables de l’estudi, si bé la SUB1 és la responsable de la bona salut del nostre genoma i realitza funcions bàsiques com la producció de proteïnes, tumors de diferent índole es relacionen avui dia amb alteracions detectades en esta proteïna.

A Espanya, el 25% de la població o bé té diabetis o està en un estat previ o inicial de la malaltia, segons dades de l’estudi Di@bet.es, liderat pel CIBERDEM i finançat per l’Instituto de Salud Carlos III. Diverses investigacions prèvies han evidenciat que els pacients amb diabetis de tipus 2 tenen més risc de patir diferents càncers. El 80% d’estes persones són obeses. Per això, per als impulsors de l’estudi, és important esmentar el paper clau d’este altre trastorn en este context.

 

Posant la lupa en el teixit adipós

“Intentant buscar els mecanismes pels quals l’obesitat o la diabetis es relacionen amb el càncer, ens centrem en el teixit adipós, perquè certs tumors s’envolten de teixit adipós i perquè estudis previs han demostrat que en persones amb obesitat i amb malalties metabòliques, les cèl·lules mare del teixit adipós i les seues funcions naturals -la de generar nous adipòcits, que són les cèl·lules que acumulen realment el greix, per exemple- estan alterades”, explica Sonia Fernández Veledo, investigadora principal del grup DIAMET (Diabetis i malalties metabòliques associades) de l’IISPV.

Una altra característica és que esdevenen molt inflamatòries. “Per això ens vam proposar investigar si aquestes cèl·lules mare de pacients amb diabetis produeixen molècules diferents que poguessen estar implicades en el desenvolupament de tumors”, afegeix la investigadora.

La relació entre les cèl·lules mare i les tumorals

La tècnica a través de la qual este estudi s’ha dut a terme és la proteòmica, d’elevada sensibilitat analítica. S’han analitzat les proteïnes que secreten les cèl·lules mare de pacients diabètics i no diabètics. En total, s’han identificat 52 proteïnes secretades de manera diferent a les cèl·lules mare del teixit adipós de pacients diabètics.

Mitjançant estudis cel·lulars, els investigadors han observat que les proteïnes secretades per les cèl·lules mare de pacients diabètics són capaces d’augmentar l’expressió de diversos gens relacionats amb el càncer, alhora que afavoreixen la capacitat invasiva de cèl·lules tumorals hepàtiques.

Tot i haver demostrat que en el context de la diabetis, les cèl·lules mare del teixit adipós adquireixen una activitat secretora protumoral i que la proteïna SUB1 podria servir com un nou enllaç molecular entre les cèl·lules mare i les cèl·lules tumorals, futurs estudis in vivo seran necessaris per a determinar si la progressió del càncer podria ser previnguda bloquejant la producció d’aquesta proteïna.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 6 =

Últimes notícies