HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catUn govern d'emergència nacional per superar la crisi i preparar l'embat final...

Un govern d’emergència nacional per superar la crisi i preparar l’embat final per a la independència

Des del seu naixement, Demòcrates de Catalunya ha volgut superar els compartiments tancats que han dominat i dominen la política catalana. Perquè des de llavors, i ara també, tenim ben clar que, contra les rigideses dels partits, cal apostar per la generositat del moviment plural; i que, davant la greu problemàtica social i nacional, no convenen ni el sectarisme ni els prejudicis. Des de sempre hem volgut ser un vehicle de compromís i d’esperança al servei de totes les catalanes i tots els catalans.

Aquest punt de partida, compromís i esperança, és exigent i reclama acció, tarannà proactiu, lucidesa i honradesa en les accions i propostes. Perquè els reptes als quals hem de fer front són molts i formidables: l’atzucac nacional i la crisi social i econòmica que patim ens porten a fer propostes des de l’anàlisi i la reflexió conjunta. Però hem de fer que aquest col·lapse nacional i socioeconòmic que ens afecta esdevingui un impuls regenerador.

Perquè ens volem allunyades i allunyats del sectarisme empobridor i excloent, no entenem la nostra ideologia o els nostres posicionaments com a dics de contenció o murs insuperables, sinó que, en treballar colze a colze amb els altres, buscant els punts d’entesa, consensuant posicions que ens facin més forts col·lectivament, volem realitzar aportacions per a enriquir el debat social i polític que ens permetin superar els reptes, no de futur, sinó de present que tenim.

I davant d’aquests reptes de present, què ens trobem? En primer lloc, una colpidora crisi sanitària, econòmica i social provocada per la COVID-19. En segon lloc, el govern espanyol i el govern català contraposant estils i maneres de fer diferents enfront aquesta crisi. I, finalment, alguns partits independentistes lluitant per veure quan es convoquen unes eleccions. Se suposa que, per a aquests partits, es tractaria d’eleccions de caràcter autonòmic, quan a Catalunya tenim pendent de recórrer l’últim tram que ens porti a la independència, com així va votar el poble català l’1 d’octubre de 2017.

Enfront d’aquesta triple situació, des de Demòcrates ens plantegem què cal fer mentre no hi hagi eleccions, i també per a què han de servir aquestes eleccions.

Per un costat, les persones del nostre país s’han vist afectades amb expedients de regulació temporal, autònoms que viuen preocupats per un futur incert, d’altres persones que han quedat en la vulnerabilitat de l’atur, empreses que pateixen els entrebancs dels decrets estatals i un teixit productiu que vol generar noves oportunitats competitives i que no obté els ajuts o incentius per poder-ho fer, entre d’altres. Més que mai, cal situar les persones i el seu benestar per damunt dels interessos econòmics. Cal propiciar un model econòmic basat en l’economia del coneixement, del bé comú, de creixement diversificat, on la indústria recuperi protagonisme, que ofereixi oportunitats de feina reals i duradores. Un model econòmic al servei d’un país d’emprenedors, de coneixement, de consciència social.

Per un altre costat, tenim les bases legitimadores per a la constitució i desplegament efectiu d’un Estat català independent, com són el Referèndum d’Autodeterminació del Primer d’Octubre, la Declaració d’Independència aprovada pel Parlament el 27 d’octubre de 2017 i la revalidada majoria absoluta independentista al Parlament de Catalunya del 21 de desembre del 2017.

Davant d’aquest problemàtica social i davant d’aquesta legitimació democràtica cal fer un pas endavant. I cal fer-lo ja. Cal que Catalunya tingui tots els instruments d’un Estat per garantir qualitat de vida i futur per a tothom. Ja no és una opció, és una necessitat: la independència ha passat de ser un mandat polític a un deure ètic vers el benestar de la ciutadania.

I, en aquest moment, entrem a respondre la primera qüestió plantejada: què fem mentre no hi ha eleccions? Ja el passat 16 d’abril, en compareixença parlamentària a la Comissió d’Empresa i Coneixement, i amb relació als Pressupostos que el Parlament va aprovar, el portaveu nacional de Demòcrates i diputat del Grup Republicà Toni Castellà hi va afirmar: “Entre tots els grups parlamentaris hem de visualitzar que aquest pressupost és un pressupost d’emergència nacional. Un pressupost on bàsicament es preservi el Capítol 1 i tota la resta de prioritats siguin salut, ajuts al teixit productiu, ajuts socials i al coneixement”.
Ja parlàvem d’emergència nacional fa un mes, però ara ho plantegem fent un pas més enllà. Des de Demòcrates fem una crida a formar un Govern d’emergència nacional, amb la confluència de les millors persones del teixit productiu, social, educatiu i científic per a afrontar el reptes que tenim com a país i preparar l’embat final per a la independència. Cal atraure, en la primera línia política, el millor talent de cada sector, entès com una voluntat de servei al país, de responsabilitat i de generositat a les generacions que ens han precedit, els nostres avis, a les generacions actuals i a les generacions futures, els nostres fills. Es tracta que, amb les estructures que tenim actualment, siguem operatius, competitius, donem resposta a l’actual situació de crisi sanitària, econòmica i social, i a la vegada preparem el país per a la consecució de la independència.

I, en aquest sentit, proposem: 1) implementar els canvis necessaris als departaments del Govern amb afectacions prioritàriament en l’àmbit sanitari, de reactivació econòmica i emergència social, i 2) coordinar el Govern d’emergència nacional i el Consell per la República amb l’Assemblea de Càrrecs Electes i les entitats sobiranistes, com l’espai per formular el “desbordament democràtic” a l’Estat espanyol, com ho varen ser els passats 1 i 3 d’octubre de 2017, però sostingut en el temps fins a esdevenir un Estat independent. Però aquesta vegada no ha de ser únicament social, sinó també institucional, per tal d’impossibilitar el bloqueig de la República independent per part de l’Estat espanyol.

I responent la segona qüestió (per a què eleccions?), entenem que les eleccions són una eina sobirana que tenim com a país, excepte quan des de l’Estat espanyol ens imposen l’article 155. Per a Demòcrates, si parlem d’eleccions, és més important el per a què que el quan. Davant del quan, el per a què. I amb un objectiu concret: obtenir una majoria parlamentària disposada a donar compliment al mandat de l’1 d’Octubre, per aixecar la suspensió de la declaració d’independència de 2017, per la via unilateral i de la insubmissió col·lectiva.

Entenem que aquest és un plantejament necessari per a superar la crisi actual enfortits i assolir la Independència, situant les persones per sobre dels interessos econòmics i sent lleials al mandat democràtic del referèndum d’autodeterminació de 2017 que va votar sí a la Independència de Catalunya. Si fem aquest camí, es poden realitzar moltes millores necessàries per a la nostra població abans de la independència i, alhora, es pot treballar per l’embat final per a la independència. Demòcrates hi serà!

Joaquim Valles
Joaquim Valles
delegat de SERCOSA
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 52 = 62

Últimes notícies