HomeCulturaUn llibre-guia editat per la Diputació redescobreix el ric patrimoni artístic i...

Un llibre-guia editat per la Diputació redescobreix el ric patrimoni artístic i històric dels cementiris de la demarcació de Tarragona

TERRES DE L’EBRE // ‘Avui per mi, demà per tu’, una inscripció que figura a l’entrada del cementiri de Vilallonga del Camp, dona títol al nou llibre de la periodista i doctora en Comunicació Tate Cabré, dedicat als cementiris de la demarcació de Tarragona. Editat pel Servei de Cultura de la Diputació de Tarragona, dins la seva col·lecció ‘Difusió Cultural’, el volum repassa els aspectes més interessants dels principals recintes funeraris des del punt de vista arquitectònic, escultòric o literari. Al mateix temps, fa un recorregut per les personalitats que hi reposen, a més d’aportar dades històriques inèdites fins ara, fruit de la investigació duta a terme per l’autora.

La publicació inclou a la primera part textos introductoris de l’escriptora Olga Xirinacs i de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó. Després de fer un recorregut històric sobre els recintes funeraris, des de l’antiguitat fins als nostres dies, l’obra s’endinsa en els cementiris dels diferents municipis de la demarcació de Tarragona, amb especial incidència en els de les deu capitals de comarca. A través de les 130 pàgines del llibre, s’hi redescobreix el patrimoni funerari més destacat, com ara el Mausoleu de Prim, al cementiri de Reus; la reproducció del llegendari mausoleu d’Halicarnàs, al de Tarragona, i les làpides jujolianes del mateix recinte; la tomba del músic Pau Casals, al Vendrell; la de Maties Palau Ferré, a Montblanc; la de l’escultor Julio Antonio, a Móra d’Ebre, o les vistes panoràmiques que s’albiren des del cementiri de Tortosa, un recinte dissenyat al segle XIX en forma d’estel pentagonal. D’altra banda, també esmenta pel seu valor històric els memorials històrics vinculats a la Guerra Civil o les capelles de diversos estils arquitectònics que es conserven en molts dels espais funeraris.

El llibre s’acompanya de nombroses fotografies, amb el disseny de la il·lustradora Ana Gómez, exalumna de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona. La tasca de documentació ha anat a càrrec d’Àxel Baget i Núria Moral. L’obra incorpora a la part final un complet glossari, un diccionari visual de símbols i una cronologia dels cementiris de la demarcació, tant els existents com els ja desapareguts. En aquest sentit, ‘Avui per tu, demà per mi’ esdevé una autèntica guia per resseguir els cementiris, un recurs emergent en l’àmbit del turisme cultural i del que avui ja es coneix com a necroturisme. El llibre, del qual se n’han editat 2.000 exemplars, es pot adquirir a través del web de la Biblioteca Ramon Berenguer IV de la Diputació (https://www.dipta.cat/RBIV) o del correu electrònic publicacions@dipta.cat, al preu de 5 €. També es pot trobar en algunes llibreries de Tarragona i de Reus, i en altres punts de venda que ho sol·licitin.

El diputat de Cultura de la Diputació de Tarragona, Joanjo Garcia, destaca la vàlua de llibres com aquest per “catalogar i difondre la riquesa patrimonial del nostre territori, també pel que fa a espais que habitualment passen desapercebuts des del punt de vista cultural però que contenen un llegat artístic i històric enorme i molt divers“.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

16 + = 20

Últimes notícies