HomeCulturaUn llibre reivindica els valors de la lluita col·lectiva que representa la...

Un llibre reivindica els valors de la lluita col·lectiva que representa la pintora i activista ampostina Mari Chordà

La professora de la URV, Núria Gil, ha presentat ‘Història de vida de Mari Chordà’ (Publicacions URV i Universitat de Barcelona). El llibre, presentat al Casino d’Amposta aquest dissabte, repassa cronològicament les vivències de la pintora, escriptora i activista feminista ampostina, des de l’àmbit personal i familiar fins a la seva obra artística. Gil reivindica la publicació “com una eina de transmissió dels valors de lluita col·lectiva” que representa Mari Chordà, sobretot entre el jovent que creix en un “mon individualista“. Chordà és un referent per a Gil, “per la seva valentia, per marxar a París de jove, per les obres tan atrevides que va fer quan encara manava el franquisme i per la seva implicació amb el teixit cultural d’Amposta“.

L’ampostina Mari Chordà ha complert vuitanta anys i és quan està rebent grans reconeixements. És autora d’obres com ‘Vaginals’ (1966), exposada al Museo Reina Sofia, o ‘Coitus Pop’ (1968), exposada al Museu d’Art Contemporani de Barcelona. “Tenia una gran trajectòria, però l’èxit li està arribant ara. Manté una vitalitat exemplar i l’esperit de lluita dels anys setanta, amb una manera de defensar els drets molt fèrria. Ho està gaudint tot molt ella també“, ha apuntat l’autora del llibre.

La professora Núria Gil ha reivindicat que Els reconeixements a Mari Chordà “continuï en altres àmbits i arribi als graons més alts de la Generalitat“, i que cal donar visibilitat a la tasca de totes les dones,” les que tenen una trajectòria important i les que no”.

Mari Chordà era la petita de tres germans d’una família de comerciants benestants i va endinsar-se en el món de la pintura a través de Marisol Panisello, artista ebrenca amiga de la família amb qui va compartir una etapa en què estava tancada a casa per un mal d’esquena. Tot i que primer va estudiar magisteri, va aconseguir estudiar Belles Arts a Barcelona i va viatjar molt jove a París, on va descobrir una nova forma de vida i va conèixer els referents artístics de l’època.

La seva vida va ser a cavall d’Amposta i Barcelona, on va fundar l’editorial feminista laSal i el bar-biblioteca amb el mateix nom. A la capital del Montsià va fundar l’espai lúdic i cultural Lo Llar, encara en actiu, un referent artístic i cultural durant els últims anys de la dictadura franquista. Chordà sempre ha estat vinculada a Amposta, on els seus predecessors van fundar la botiga Casa Chordà, també coneguda com a Cal Rifaire.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies