HomeMobilitatUn total de 35 persones han mort a les carreteres catalanes en...

Un total de 35 persones han mort a les carreteres catalanes en els primers 4 mesos de 2024, un 31,5% menys que el 2023

Un total de 35 persones, 31 homes i 4 dones, han mort en el primer quadrimestre de l’any a la xarxa vi脿ria interurbana de Catalunya, segons ha informat el Servei Catal脿 de Tr脿nsit (SCT). Aquesta xifra suposa una reducci贸 del 31,5% respecte 2023 i del 35% en relaci贸 al mateix per铆ode de 2019. A banda, ha disminu茂t un 38% el nombre de v铆ctimes corresponents a col路lectius vulnerables. En concret, representen una tercera part del total: 11 eren motoristes i 2 vianants. Tamb茅 han baixat un 9% els ferits greus. Pel que fa a l’abril, set persones han perdut la vida a la carretera, deu menys que en el mateix mes que l’any passat. Per demarcacions, el balan莽 ha estat positiu a excepci贸 de Girona, on s’han mantingut els quatre finats de 2023.

Segons el SCT, durant el primer quadrimestre de l鈥檃ny passat, van morir 51 persones en 42 sinistres mortals, el que suposa una reducci贸 del 31,5%. Si ho comparem amb el 2019, any de refer猫ncia amb 54 morts en 52 sinistres, el descens 茅s del 35%. Al llarg d鈥檃quests primers quatre mesos de 2024 tamb茅 han baixat el ferits greus. En concret, un 9% menys que en el mateix per铆ode del 2023.

Per demarcacions, Barcelona 茅s la que ha comptabilitzat m茅s mortalitat, amb 15 v铆ctimes mortals, sis menys que l鈥檃ny passat i quatre menys que el 2019. La segueix Tarragona, amb onze morts, quatre menys que l鈥檃ny passat i sis menys que el 2019. A Lleida hi ha hagut cinc v铆ctimes mortals, la meitat que el primer quadrimestre de 2023 i tres menys que el 2029, quan se鈥檔 van comptabilitzar vuit. Per 煤ltim, a Girona han perdut la vida quatre persones a la xarxa viaria interurbana, les mateixes que en el mateix per铆ode de l鈥檃ny passat per貌 sis menys que l鈥檃ny 2019.

V铆ctimes per sexe i edat

De les 35 v铆ctimes mortals, 31 eren homes i quatre dones, i la majoria eren els que condu茂en el vehicle amb qu猫 viatjaven. Aix铆, dels homes morts en accident, 27 eren conductors, dos passatgers i dos vianants. En el cas de les quatre dones, tres eren conductores i una passatgera.

Pel que fa a l鈥檈dat de les v铆ctimes, el 52% tenien m茅s de 55 anys. A m茅s, respecte al mateix per铆ode de l鈥檃ny passat, a la franja d鈥檈dat d鈥檈ntre 65 i 74 anys s鈥檋a passat d鈥檜na v铆ctima mortal a sis persones finades.

Tipus de vehicle i d鈥檃ccident

L’afectaci贸 sobre els col路lectius vulnerables tamb茅 ha estat menor. Fins el 30 d’abril, la reducci贸 de v铆ctimes mortals en col路lectius vulnerables 茅s del 38% respecte al 2023 i del 40% respecte 2019.

Aix铆, una tercera part de les 35 persones que han perdut la vida pertanyien a col路lectius vulnerables, en concret onze eren motoristes i dos vianants. Paral路lelament, s’ha mantingut una contenci贸 de la sinistralitat de motoristes, amb dos conductors de motocicletes finats menys que en el mateix per铆ode de l鈥檃ny passat. Pel que fa als vianants, s鈥檋a passat de set persones mortes atropellades l鈥檃ny passat a dues aquest primer quadrimestre. A m茅s, en el que portem d鈥檃ny no hi ha hagut cap v铆ctima ciclista.

Pel que fa al tipus de sinistre, dels 33 accidents mortals, dotze han sigut sortides de via i hi ha hagut vuit xocs frontals i tamb茅 vuit laterals.

Vies i franges hor脿ries

Dels 33 accidents mortals tots s鈥檋an registrat a vies diferents, a excepci贸 de la C-25 i la C-31 on hi ha hagut dos. A m茅s, a la C-51 i a la T-310 els sinistres que hi ha hagut van ser amb dues v铆ctimes cadascun.

Si analitzem les morts per franja hor脿ria, la majoria de les v铆ctimes, 19 de les 35, es van accidentar a la tarda i, en concret, catorze ho van fer en tardes de divendres o vig铆lia de festiu, de cap de setmana o de festiu. Tamb茅 cal destacar que els matins dels dies feiners acumulen set v铆ctimes mortals.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

+ 40 = 41

脷ltimes not铆cies