HomeSense categoriaUna innovadora tècnica amb làser permet recuperar per primer cop una àguila...

Una innovadora tècnica amb làser permet recuperar per primer cop una àguila cuabarrada que s’havia electrocutat

El Centre de Fauna de Vallcalent ha aconseguit salvar per primer cop a Catalunya una àguila cuabarrada que s’havia electrocutat en un suport elèctric al delta de l’Ebre. Es tracta d’un dels mascles establerts a la serra del Boix des de l’any 2000 i integra una de les parelles amb més èxit de reproducció fins al moment. Se li va aplicar un tractament innovador amb làser a les lesions vasculars – mort dels teixits- que produeix l’electrocució-. ‘Vent’, com s’ha batejat l’exemplar, ja ha estat alliberat pel personal de Territori i Sostenibilitat. L’havien salvat els Agents Rurals d’un canal del Delta a mitjan mes d’agost.

El mascle d’àguila cuabarrada va patir una electrocució amb una línia elèctrica a mitjan agost i va caure a un canal del delta de l’Ebre. Primer es va traslladar al Centre de Fauna de Canal Vell però de seguida es va portar al Centre de Vallcalent on compten amb un aparell làser per tractar les lesions vasculars (mort dels teixits) produïdes per les electrocucions. El tenen des de 2017 i va ser finançat per Endesa. Amb aquest aparell s’ha aconseguit millorar les xifres de recuperació d’aus electrocutades que sobreviuen fins al 5%.

La teràpia làser es pot aplicar a un percentatge reduït dels ocells electrocutats que ingressen vius. Només és efectiu si les ferides són superficials i es troben en un estat inicial. En aquests casos, un cop els ocells s’han estabilitzat, hidratat, alimentat i vitaminat, es netegen i desinfecten les ferides i s’apliquen sessions de làser d’entre 5 i 10 minuts. En els casos més crítics pot ser diària. El tractament facilita la cicatrització.

Al Centre de Fauna de Vallcalent s’han tractat 18 ocells amb lesions dels teixits amb problemes vasculars en estat inicial, 14 a causa d’electrocucions i 4 per altres causes. Dels 14 electrocutats, s’han pogut curar les lesions de 5 exemplars, i només 3 han pogut ser alliberats, entre els quals hi ha aquesta àliga cuabarrada.

‘Vent’ és la primera àguila cuabarrada que sobreviu al país d’una electrocució. Va rebre el tractament durant un mes de tractament i va ser donat d’alta al mes i mig de l’accident. Un cop alliberat, al mateix lloc on es va electrocutar, se li ha col·locat un dispositiu de geolocalització, també finançat per Endesa, per comprovar si retorna al seu antic territori, a la serra de Boix, o busca noves destinacions, ja que ha estat reemplaçat per un mascle més jove, segons les investigacions de l’Institut per la Conservació dels Rapinyaires (ICRA) que en fa el seguiment.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

65 + = 68

Últimes notícies