HomePolíticaUna jornada al Parlament Europeu quantifica en 10 milions de m2 de...

Una jornada al Parlament Europeu quantifica en 10 milions de m2 de terra la sagnia al Delta

El Grup Liberal Europeu, a iniciativa de Ciutadans i, més concretament, de l’eurodiputada i portaveu de Medi Ambient Soraya Rodríguez, va organitzar dimarts una jornada de treball al Parlament Europeu per a analitzar les problemàtiques endèmiques que arrossega el Delta de l’Ebre i per a propiciar que la Comissió Europea (CE) pressione el Govern estatal i la Generalitat perquè actuen.

“La irresponsabilitat de les administracions implicades, Govern d’Espanya i Generalitat, no pot resoldre’s amb més cartes d’infracció: la Comissió Europea ha d’actuar ja, perquè parlem d’un ecosistema que és patrimoni de la Unió Europea”, va assenyalar Rodríguez, que va parlar de “fracàs”.

En la trobada, que va incloure un debat sota el títol La defensa dels grans deltes europeus. L’Ebre, degradació i solucions, hi van participar els líders del partit taronja Carlos Carrizosa i Jordi Cañas -en este cas, també europarlamentari-, i el portaveu municipal de Cs a Tortosa i enginyer, Miquel Albacar, que va enfocar les dades de la sagnia que patix el Delta:

“S’han perdut 10 milions de metres quadrats [prop d’un miler de camps de futbol]: 5, a l’illa de Buda; 2,5, a l’illa de Sant Antoni; i 2,5, a la platja de la Marquesa. I s’està tancant la badia del Fangar, amb els greus perjudicis econòmics per al sector musclaire que això comporta. Venim a Europa per a evitar que es perda un pam de terra més, perquè no volem ser els primers refugiats climàtics”. També van prendre-hi part la Taula de Consens [ajuntaments i regants], el nou Moviment de Lluita pel Delta de l’Ebre (MOLDE) o l’empresa que explota les Salines de la Trinitat, Infosa.

Rafa Sánchez, director tècnic de la Taula de Consens, va explicar que el 80 % de les espècies d’interès comunitari que van justificar la declaració del Delta com a espai de la Xarxa Natura 2000 “no arriben avui a l’estat de conservació estàndard favorable”: “La normativa no s’està complint; la Comissió ha inclòs el Delta en un procediment d’infracció amb altres espais de la Xarxa Natura espanyols per no assolir aquell estat de conservació”, va denunciar Sánchez, que insistix que hi ha solucions disponibles i “identificades des de fa temps” per a combatre la regressió a curt termini, i apel·la a la unitat: “Estem convençuts que la immensa majoria de la gent que viu al Delta dona suport als nostres plantejaments”, va manifestar en declaracions a Canal Terres de l’Ebre, que va cobrir una jornada en què també van participar tècnics dels programes ONU-Hàbitat i REST-COAST.

Els agents socioeconòmics representants del territori van fer arribar directament la seua veu al director general de Medi Ambient de la Comissió Europea -Humberto Delgado va admetre que els deltes europeus no estan en general en una bona situació malgrat estar protegits- i al Comitè de Peticions del Parlament Europeu, perquè faça pressió política al Govern de Brussel·les.

L’Estat espanyol té pendent l’aprovació definitiva del seu Pla de protecció del Delta, i la Generalitat tot just acaba d’anunciar una Estratègia Delta fins al 2050, tot i que certament, fins ara, les desavinences entre les dos administracions i també la falta de consens al territori sobre el grau de prioritat de les mesures ha llastat la presa de decisions.
Al seu torn, també en paraules a Canal Terres de l’Ebre, el membre de MOLDE Ivan Prats va valorar amb optimisme la jornada i va reclamar la urgència de la mobilització de sorres per a salvar el Delta. “Ens toca mobilitzar la societat, perquè el Delta està en estat d’agonia i l’hem de salvar; i aquí, a Brussel·les, ens han dit que hem de ser nosaltres qui ho hem d’impulsar”, va concloure.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

16 + = 23

Últimes notícies