HomeSocietatUna marxa lenta per la C-12 visibilitza el rebuig dels caçadors a...

Una marxa lenta per la C-12 visibilitza el rebuig dels caçadors a les exigències de la nova llei catalana sobre gosseres

Al voltant de 300 vehicles van protestar diumenge contra la normativa de gosseres amb una marxa lenta des d’Amposta fins a Móra d’Ebre. Els participants, caçadors sobretot de les Terres de l’Ebre, van desplaçar-se per la C-12 a 50 quilòmetres per hora amb clams a favor de la caça, amb tocs de clàxon i pancartes demanant canvis en l’Administració o, fins i tot, la dimissió del conseller d’Acció Climàtica, David Mascort.

Amb esta protesta organitzada per la Plataforma Gossers de Catalunya, el col·lectiu va exigir que se’ls tinga en compte a l’hora de fer les normatives de caça i van denunciar els entrebancs amb els quals es troben contínuament. Es tracta d’unes queixes que ja venen de fa temps. Segons la plataforma, des de l’administració se’ls posa bastons a les rodes, se’ls imposen altes sancions si no compleixen esta normativa que, per si, ja els és complicada i, al mateix temps, se’ls obliga a fer batudes per controlar la població de senglars.

Una de les qüestions de què es queixen, concretament, és de la llei de gosseres que estableix una limitació a 14 gossos. A partir d’esta xifra s’haurien de declarar com a nucli zoològic, fet que implicaria gastar molts diners i fer molta més paperassa. A més, també prohibix alimentar els animals amb restes de caça i obliga a mantindre’ls en gosseres que tinguen un terra pavimentat amb un mínim d’un 5 % de pendent i situades a una distància mínima de 200 metres de les explotacions ramaderes, una qüestió que afecta, sobretot, als caçadors de la zona de Lleida.

Antoni Mata, coordinador de la Plataforma Gossers, afirma que “esta norma serà inviable” i que la situació “és molt greu”. “No entenem per què ens estrenyen tant”. Concretament, sobre el nucli zoològic assenyala que amb només 14 gossos poden perillar les caceres i que hi ha caçadors que en poden arribar a tenir fins a 20. “Al final tenim quatre o cinc que comencen a ser grans, els cabdells que no poden sortir a caçar i ens quedem només amb sis gossos. Si hem de moure un tram molt gran de bosc, amb sis no es pot. Després també hi ha el problema de les baixes. De tant en tant algun porc ens enganxa algun gos i no podem seguir”. Afegix Mata que “si esta normativa de les gosseres tira endavant, haurà de plegar molta gent del col·lectiu, que són els gossers. Si fiquen traves, nosaltres la població de senglars no la podem baixar”.

A la protesta també hi va participar L’Agrupació de Societats de Caçadors i Pescadors de Catalunya. El seu president, Pere Vidal, va lamentar que siga una situació que ja fa massa temps que va. Vidal va declarar que “la marxa és una mostra del descontentament del món de la caça amb l’administració. Ens estan maltractant amb unes normatives molt difícils de complir que, a més, van acompanyades de sancions desorbitades”. Així mateix, apuntava Vidal que “el món rural està emprenyat en el món urbanita, que li vol manar què ha de fer a casa seua. I Estem cansats”.

En este sentit, els caçadors diuen que des de l’administració se’ls complica poder fer la seua tasca amb unes normatives que definixen com a urbanites, anticaça, antiquades i poc realistes, però que al mateix temps, se’ls obliga a sortir a caçar per fer un control cinegètic, que no només fa un control de la població d’algunes espècies, sinó que també ajuda els agricultors a mantenir els seus camps de conreu lluny de l’impacte d’estes espècies i a frenar la propagació de malalties.

La principal demanda ara mateix dels caçadors és asseure’s a negociar amb el Govern. Demanen una reunió entre el Departament d’Acció Climàtica i els Gossers per negociar canvis en la normativa i que se’ls tinga en compte a l’hora de prendre decisions. Exigixen que es valore el seu criteri, ja que la majoria d’agents que han participat en l’elaboració de la normativa, un 90 %, són entitats excursionistes, animalistes, ciclistes i similars i altres entitats que, segons denuncien, no tenen coneixement ni sobre la caça ni el món rural.

Durant la protesta hi van participar caçadors sobretot de les Terres de l’Ebre, però també altres membres del col·lectiu vinguts del Priorat, el Camp de Tarragona, Lleida, Sabadell o la Vall d’Aran i que es troben en la mateixa situació. De fet, s’han fet més marxes lentes per protestar contra esta normativa en altres punts de Catalunya. Els protestants també donen suport a la vaga de caçadors indefinida convocada pels gossers que porta en marxa des del 3 de setembre.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies