HomeSense categoriaUna prova pilot estendrà este estiu l’ús de gots reutilitzables a les...

Una prova pilot estendrà este estiu l’ús de gots reutilitzables a les platges del Delta

TERRES DE L’EBRE // Una prova pilot impulsarà este estiu l’ús de gots reutilitzables a les guinguetes de la costa del delta de l’Ebre i a les festes populars que s’organitzen en l’àmbit del parc natural. L’acció es durà a terme en el marc del projecte europeu Plastic Busters, del qual en forma part el Parc Natural del delta de l’Ebre, i que té com a objectiu principal implementar accions pilot per a reduir els plàstics d’un sol ús i abordar la problemàtica de la presència de plàstics a la Mediterrània. 

La prova pilot es durà a terme a partir del mes de juliol i hi participaran una dotzena de xiringuitos i establiments, situats a les platges i les badies del delta de l’Ebre. L’objectiu és “reduir al mínim el nombre de gots de plàstic d’un sol ús que arriben a les platges del Delta”, ha explicat Ramon Vidal, coordinador de l’escola del Parc, entitat que s’encarregarà d’implementar la prova pilot.

Els establiments participants serviran amb els gots reutilitzables totes les begudes que s’hagen de consumir a la platja i els consumidors pagaran un dipòsit per l’ús del got amb l’objectiu que siga retornat a la barra de l’establiment. “Volem evitar així que els gots de plàstic acaben abandonats a la platja i que facen cap al mar”. Vidal ha insistit que “els residus plàstics són un greu problema per al medi marí, per a la fauna marina i finalment, a través de la incorporació a la xarxa tròfica, també ens acaba arribant a natros com a consumidors i pot derivar amb un problema de salut” .

Els gots reutilitzables es subministraran a tots els establiments participants en funció de les seues necessitats i diversos cops per setmana es recolliran per a fer-ne la neteja i desinfecció i així garantir que puguen tornar a ser utilitzats. A més de fer arribar els gots reutilitzables als xiringuitos de la costa, també se’n repartiran en l’organització de festes majors i les festes populars que es puguen celebrar en les poblacions de l’àmbit del Parc Natural amb l’objectiu de reduir l’ús de gots de plàstic. Vidal ha insistit que el projecte té també un vessant educatiu i de sensibilització mediambiental: “hem de fer un pas més i prendre consciència que l’ús de plàstic d’ús efímer com menys millor”

La prova pilot s’allargarà durant tot l’estiu i si el resultat és satisfactori es podria implementar a altres regions de la Mediterrània. En el projecte Plastic Busters hi participen països com Itàlia, Grècia o Eslovènia, on també s’implementaran accions per a reduir l’ús de plàstics. De l’Estat espanyol hi participa també el Parc Natural de Cabo de Gata on provaran, per exemple, un sistema de compensació pel retorn d’envasos de plàstic.

A més, l’espai natural de Miramare a Itàlia durà a terme una prova pilot per a posar fi a l’ús de plàstic en les cordes i xarxes que es fan servir en l’aqüicultura per la cria de musclos. “Estan buscant algun tipus de material natural o biodegradable que puga substituir el plàstic”, una prova que es mira també en atenció des del delta de l’Ebre, on l’activitat aqüícola és també molt important. “L’objectiu és que les accions d’èxit es puguen replicar i millorar en altres espais”, ha insistit Xavi Abril, tècnic del Parc Natural del delta de l’Ebre. 

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 1 = 6

Últimes notícies