HomeEconomiaUna tercera part de les empreses catalanes asseguren que la reforma laboral...

Una tercera part de les empreses catalanes asseguren que la reforma laboral ha afectat la seva política de contractació

El 32,3% de les empreses catalanes assegura que la reforma laboral del 2022 va afectar la seua política de contractació. Així ho constata l’Enquesta de clima empresarial de l’Idescat  corresponent al tercer trimestre d’este any.

Concretament, un 23,1% ho va fer de manera negativa i un 9,2% de manera positiva, mentre que el 54,7% dels establiments declaren que no els va afectar i un 13% no sap o no contesta. Per sectors d’activitat, el 56,7% dels establiments de l’hostaleria es declaren afectats dels quals 40,1% negativament i 16,6% positivament, mentre que el 37,8% no els va afectar. A l’altra banda, hi ha el comerç, on dos de cada tres negocis (66,2%) afirmen que la reforma no els va afectar.

Per mida de l’establiment, els més afectats són els de 50 o més treballadors, amb el 45,9%, dels quals 31,4% negativament i el 14,5% positivament. Per contra, els establiments amb menys de deu empleats afirmen que el 69,3% no els ha afectat davant un 14,3% que diu que ho va fer negativament i un 3,9% positivament.

El principal impacte en la contractació que ha causat la reforma laboral des que ha entrat en vigor ha estat l’increment de contractes indefinits (41,0%), seguit de l’increment de contractes fixos discontinus (21,6%) i, a més distància, més flexibilitat en la contractació (9,9%).

Segons l’enquesta, el principal impacte a les empreses és l’increment de contractes indefinits, excepte a l’hostaleria, on ho van ser els fixos discontinus, amb un 49,9%, seguit de l’augment dels contractes indefinits (41,8%) i on la flexibilitat més gran en la contractació representa el 16,6%, sis punts més per sobre el total de sectors. En el cas de la construcció, destaca el percentatge d’establiments amb increment dels subcontractes (16,8%), que és la segona causa i dobla la mitjana del total (7,1%).

D’altra banda, el 36% dels establiments declaren que ha tingut problemes per cobrir les vacants durant el 2023, percentatge que s’eleva fins al 55,1% a l’hostaleria. Els llocs d’operadors d’instal·lacions i maquinàries i muntadors han estat els perfils ocupacionals més difícils de cobrir, amb un 33,7%, i els menys difícils els llocs de gerent o director, amb el 7,9%.

Per sectors d’activitat, el 79,4% ha tingut problemes en el sector de l’hostaleria, agències de viatges i recepcionistes d’hotels, mentre que al comerç els perfils més complicats de cobrir han estat els agents comercials, els venedors i els professionals de màrqueting (39,9%). A la indústria i a la construcció, més de la meitat dels establiments afectats han tingut dificultats per cobrir un lloc de treball d’operadors d’instal·lacions i maquinària i muntadors (56,1% i 62,6%, respectivament).

Entre les causes, hi ha la falta de candidats (81,5%), seguit de la manca de competències per al lloc de treball (52,2%) i el desajust en l’àmbit formatiu, siga per sobrequalificació o per infraqualificació, amb un 49%.

A més, en els establiments dels sectors de comerç i l’hostaleria també destaquen les condicions laborals, la flexibilitat horària o la possibilitat de teletreballar com a segona causa. En altres sectors, ho són les condicions retributives.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

13 + = 17

Últimes notícies