HomeAgriculturaUnió de Pagesos demana declarar l'emergència cinegètica per aturar l'augment de danys...

Unió de Pagesos demana declarar l’emergència cinegètica per aturar l’augment de danys de la fauna als conreus ebrencs

Unió de Pagesos demana al director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre que convoqui amb urgència les taules de cogestió per al control de danys d’espècies cinegètiques, que tenen per objectiu consensuar i activar de manera conjunta les mesures per prevenir o aturar els danys. Així mateix, el sindicat denuncia que aquests Serveis Territorials no han donat resposta als motius pels que Unió de Pagesos no va ser convocat a la primera taula de cogestió de danys de conill ni se li ha fet arribar la informació sol·licitada sobre la reunió.

Les taules de cogestió estan previstes al Pla estratègic per al control dels danys produïts pel senglar 2022-2024, presentat pel Departament el 4 de març de 2022, pel qual el Govern va crear el Programa temporal de reforç per implantar-lo i que els Serveis Territorials van explicar a les reunions comarcals que van fer del 12 al 15 de desembre, nou mesos després de l’aprovació del pla.

El sindicat adverteix que els danys a l’agricultura augmenten amb l’increment constant de la població de senglar. Les captures no paren d’incrementar-se, amb un 125,2% d’augment de la temporada 2004/05, amb 1.000 captures, a la temporada 2020/21, amb 2.252 captures a les Àrees Privades de Caça (APC). Pel que fa a la població del cabirol, tot i que el nombre de captures és reduït, els últims set anys s’ha multiplicat per 25, passant de 4 a 99 exemplars, amb un augment molt superior al de captures a Catalunya, que s’ha multiplicat per cinc (passant de 1.808 a 8.772 captures).

Per aquests motius, Unió de Pagesos considera que és urgent posar en marxa mesures per controlar les poblacions de fauna per prevenir i reduir els danys a l’agricultura i el risc sanitari per a la ramaderia (tuberculosi, pesta porcina africana, sarna, etc.), i proposa un seguit de mesures. El sindicat demana que les mesures cinegètiques per al control de les poblacions consensuades a les taules de cogestió s’incorporin als plans tècnics de gestió cinegètica de les àrees privades de caça i que s’apliquin com a pla de xoc de l’APC.

També proposa que a les zones amb danys es permeti l’ús de tots els mitjans i modalitats de caça de les espècies que provoquen danys (en el cas del senglar, els aguaits nocturn, aguait diürn, ganxo, batuda, al salt, en mà; en el cas del cabirol, que es caci de setembre a març en totes les seves modalitats, incloent-hi la batuda), i que el Departament vetlli per tal que els titulars cinegètics no posin entrebancs i limitacions més enllà del previst a la Resolució de vedes per garantir el control del creixement del senglar, el cabirol i el conill.

Unió de Pagesos també demana al Departament que actuï en les zones de seguretat no declarades en coordinació amb els caçadors de la zona, entre d’altres mitjans, amb la col·locació de gàbies.

Respecte a la Reserva Nacional de caça dels Ports, el sindicat reclama que se’n modifiqui substancialment la gestió, que actualment actua com a reservori de senglars. El nombre de batudes per km2 és de 0,2, molt inferior a la mitjana global dels observatoris del Programa de seguiment de senglar a Catalunya per a la temporada 2021-2022, que és de 0,9 batudes/km2. Les zones en les quals no es cacen són llocs ideals per a la cria del senglar, que després es desplaça a les zones de cultiu i provoca danys importants.

Per a aquesta reserva nacional també demana la previsió d’un pla de gestió per a la cabra hispànica per evitar un possible augment de la seva població i que es repeteixi la situació de sobrepoblació i col·lapse provocat per la sarna. La cabra hispànica va ser la primera espècie a una zona de Catalunya que va provocar greus danys irreparables al patrimoni de pedra seca dels Ports i els seus voltants, a més d’haver causat, presumptament, la transmissió de tuberculosi a alguns ramats.

Finalment, Unió de Pagesos considera que cal revisar les senyalitzacions i mapes per aclarir la situació de finques privades incloses en la reserva com a forest pública.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies