HomeAgriculturaUnió de Pagesos denuncia que les mesures per sequera en fruita dolça...

Unió de Pagesos denuncia que les mesures per sequera en fruita dolça arribaran a destemps un any més i en reclama l’aplicació immediata

Unió de Pagesos alerta que les mesures establertes pel Govern a través del Decret llei 5/2024 (extraordinàries i urgents de suport al sector agrari afectat greument per la situació de sequera, entre altres), convalidat pel Parlament, no s’estan aplicant per part del Govern en funcions, fet que tornarà a provocar que l’ajut deixi de ser útil per a la pagesia afectada i que no s’hi podrà acollir per la tardança en obrir-ne el període de sol·licituds.

Cal tenir en compte que la mesura objecte de l’ajut, que és fer una aclarida total de les plantacions llençant la fruita a terra per després aixafar-la o picar-la per evitar la proliferació de plagues i malalties no es pot començar a executar fins que no s’obri el període de sol·licitud de l’ajuda, i la majoria de varietats de cirera i de les varietats primerenques de la resta de fruita de pinyol ja fa setmanes que han començat la recol·lecció. Per tant, tornarà a dependre del criteri dels funcionaris que certifiquen les actuacions objecte de l’ajuda si es considera o no que s’ha collit la fruita de l’arbre i llançat a terra i s’ha aixafat o picat. Això mateix ja va passar l’any passat i Unió de Pagesos denuncia la manca de previsió del Govern, que fa que una mesura que hauria de ser positiva per al sector acaba essent inútil per la tardança en obrir el període de sol·licituds de l’ajut per part del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

El sindicat recorda que, segons el Govern, aquests ajuts tenen per objecte compensar les pèrdues de producció esperada en aquells recintes en què s’opti per fer una aclarida total (treure de l’arbre tots els fruits encara immadurs) de fruita dolça, en determinats municipis de la zona de reg del Baix Ter, del Baix Fluvià i de la Muga i dels pantans de Riudecanyes, i de Guiaments, de Margalef i de la Palma d’Ebre, fet que ara és impossible de certificar, ja que és difícil diferenciar la fruita llençada a terra de la que, per madura, ha caigut de manera natural. L’any passat va succeir el mateix. La publicació de l’inici del període de sol·licituds d’ajuts va ser el 18 de juliol, quan la pràctica totalitat del conreu de la cirera i de la fruita més primerenca que es fa a la zona més afectada per sequera ja estava recol·lectada.

Unió de Pagesos insisteix a reclamar celeritat i eficiència a l’actual Govern en funcions per tal que mesures útils per al sector decidides pel mateix Govern no acabin en foc d’encenalls quan passen de l’acord polític a la seva aplicació per part del Departament d’Acció Climàtica.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 3 =

Últimes notícies