HomeSocietatUns 1.200 vehicles passen pel control per conscienciar els visitants d'un ús...

Uns 1.200 vehicles passen pel control per conscienciar els visitants d’un ús sostenible al delta de l’Ebre

TERRES DE L’EBRE // Més d’una vintena de membres de diferents cossos de seguretat van informar dissabte els usuaris d’uns 1.200 vehicles que eren dins del Parc Natural del Delta de l’Ebre sobre la importància de fer-hi una estada responsable i respectuosa. Este est ha estat el primer d’una sèrie de controls que es repetiran al llarg de la campanya d’estiu, que no té com a objectiu principal sancionar sinó informar, conscienciar i potenciar conductes respectuoses envers l’entorn.

L’operatiu de sensibilització ha tingut una bona acollida per part visitant i turistes també serveix per a explicar les mesures que este estiu han de fer possible, entorn d’este espai, compatibilitzar la conservació dels seus valors naturals amb la qualitat, el gaudi i la satisfacció de l’experiència turística i de la població local.

Els quatre controls informatius han tingut lloc a la zona del Trabucador i la platja de l’Eucaliptus; al Serrallo i l’Alfacada; a la platja de la Marquesa i bassa d’Arena, i un quart punt de control a la platja de l’Arenal fins al Goleró. Hi van participar el cos d’Agents Rurals, els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil (SEPRONA) i les policies locals dels 5 ajuntaments implicats (Amposta, la Ràpida, Deltebre, l’Ampolla i Sant Jaume d’Enveja).

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, conjuntament amb diferents ajuntaments del territori, ha posat en marxa una sèrie de mesures per evitar les massificacions als espais naturals protegits aquest estiu. Al delta de l’Ebre, destaquen la regulació de la circulació i la creació d’aparcaments, la millora de la senyalització, la presència d’agents cívics, els dispositius d’informació i el control de la pernoctació.

Zones de nidificació i regulacions d’aparcaments 

El Parc ha reforçat la vigilància informativa a les colònies de cria d’ocells de la Punta del Fangar, l’illa de Buda i el Garxal durant els mesos de juny i juliol i tots els caps de setmana. En este sentit, s’ha instal·lat una caseta amb una informadora en estos punts estratègics per informar sobre la importància de preservar espècies protegides com la gavina corsa, la gavina capblanca, el xatrac comú, el xatrac becllarg o el corriol camanegre.

A la platja de Migjorn, es farà una regulació de l’aparcament amb pals i cordes per protegir la vegetació natural i també a la de l’Eucaliptus, on, a més, s’ordenarà el pas de vehicles de la via principal, l’aparcament i la protecció de les zones amb vegetació natural. En esta platja, l’Ajuntament d’Amposta reforçarà la informació amb dos agents cívics durant el període estival.

 

El Trabucador, un espai sensible i molt desitjat 

Conjuntament amb l’Ajuntament de la Ràpita, s’iniciarà una prova pilot durant els mesos de juliol i agost que començarà l’1 de juliol per controlar l’afluència de vehicles al Trabucador mitjançant el pagament per estacionar. La mesura consisteix en el pagament per controlar l’afluència i el nombre de vehicles que accedeixen a la barra i dirigir-los cap a 3 punts d’aparcament.

En esta prova pilot, s’establiran taxes per accedir-hi: els cotxes hauran de pagar un import de 5 €, les caravanes o autocaravanes de 8 € i les motos de 3 €. Les persones empadronades a la Ràpita no hauran de pagar la taxa. Els diners obtinguts de les taxes es revertiran en el manteniment del Trabucador, és a dir, es destinaran a fer front a les despeses que suposa la seua regulació i la conservació de l’espai natural.

Des de l’estiu de 2020 i a conseqüència del temporal Glòria, només es pot accedir als primers 2 kilòmetres de la zona del Trabucador i es calcula que hi poden arribar a accedir un miler de vehicles diaris en els dies de màxima afluència. El 3 d’abril d’aquest any coincidint amb Setmana Santa es van comptabilitzar 539 vehicles pernoctant de manera il·legal en totes les zones del Parc Natural.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

62 + = 63

Últimes notícies