Venen temps difícils

Fa uns dies llegia un article de la Montserrat Tura sobre El món de les dones i la llei de paritat, l’exconsellera d’Interior i Justícia plantejava l’autèntica obvietat de proclamar als quatre vents que una dona és un ésser humà d’idèntics drets i deures als d’un home. Per aquesta raó, és també una evident obvietat que una vertadera democràcia ha de ser paritària. Però, ai, las! Aquí l’obvietat arriba a un punt de discussió absurda i avorrida, en la qual cal recórrer a la necessitat innegable de posar en evidència que la història de la humanitat s’ha construït sobre l’opressió (ètnia, classe, raça, gènere, discapacitat…), i en el cas de les dones, sobre una doble opressió.

Però, quan parlem de paritat, cau a sobre nostre una xàrcia que ens atrapa i ens immobilitza perquè no hi ha paritat de condicions. Hi ha una part que, emparada amb l’omertà fan mans i mànigues per treure a col·lació que el que cal no és la paritat, sinó donar veu a l’individu preparat (avaluant la preparació segons els seus paràmetres, naturalment) i no té ni la voluntat ni la mala consciència que, amb els seus arguments misògins, nega la paritat i continua promovent, despietadament l’opressió i una forma d’Estat que no té res de democràtic.

Sortosament, les dones que hem tingut la sort de viure en aquesta part del planeta, amb llibertat per estudiar, treballar, estimar… amb recursos i amb sistemes de govern democràtics volem que totes les dones del món, pel fet de ser persones, tinguin les mateixes oportunitats que nosaltres, perquè si elles no les tenen la nostra situació és fràgil i, com ha passat a l’Afganistan, l’Iran i en tants altres llocs, dones amb excel·lent formació i preparació s’han vist obligades a perdre el seu treball i, per tant, deixar de ser autònomes, tancar-se a casa, amagar-se sota un burca per sortir al carrer i ser condemnades a mort pel sol fet de veure’ls-hi un floc del cabell sortit del seu mocador.

Les dones que vivim en aquesta part de món, regit per governs democràtics, tenim la sort d’haver tingut un llegat de dones lluitadores que han aconseguit que el sufragi sigui universal i, que des de les universitats i tot el teixit social, es treballi per eliminar les discriminacions per raó de gènere que, sense tenir en compte la nostra diferència biològica, ens ha considerat inferiors i ciutadanes de segona classe.

Les dones que vivim en aquesta part del món volem que tots els països i totes les Cartes Magnes, proclamin l’obvietat que les dones som éssers humans d’idèntics drets i deures als dels homes. Volem el compromís seriós de l’Estat de no tolerar cap tracte injust i no admetre cap discriminació pel fet de la raça, sexe, religió… d’una persona. Volem que les dones estiguin representades en tots els estaments públics i privats de la nostra societat i que en tots els convenis, plans i acords aquest compromís es vegi reflectit.

Però s’atansen temps amb l’existència de grups dretans i ultradretans, que proclamen la negació de les evidències que s’han assolit a través d’estudis seriosos, que demostren el caràcter totalment social de les discriminacions per raó de gènere, ètnia, raça, religió…

Això vol dir mirar enrere i desposseir de drets les dones. Davant d’aquesta situació, cal fer efectius tots aquells tractats, lleis i normes que barren el pas a la discriminació per raó de gènere. I ara que prompte es constituiran els nous ajuntaments dels 53 municipis de les Terres de l’Ebre, caldria crear una regidoria que representi la meitat de la població que encara necessita ajuda per assolir la igualtat efectiva. Però, sobretot, cal dissenyar estratègies per eliminar aquelles lloses culturals atàviques que confonen la virilitat amb el masclisme, consideren les dones propietat dels homes, les releguen a un paper de segona i exerceixen sense cap pudor la violència contra les que són, en definitiva, les seves companyes de vida. Trencar aquestes lloses és el punt fonamental per continuar avançant democràticament i socialment.

Rosa Queral Casanova
Rosa Queral Casanova
coordinadora de Iubilo-URV
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 59 = 66

Últimes notícies