MONTSIÀ // El Cap de setmana iber és una oportunitat única per a descobrir o redescobrir el nostre passat, explicat de primera mà per experts en la temàtica. Enguany a Alcanar s’ha celebrat entre el 2 i el 4 d’octubre.
El regidor de Turisme, Jordi Monfort, s’ha mostrat satisfet i ha indicat que “tot i la situació a causa de la pandèmia, la resposta de la ciutadania ha estat positiva i respectuosa”.
En esta vintena edició han destacat especialment dos eines noves de difusió del patrimoni històric d’Alcanar que estan disponibles al web d’Alcanar Turisme i que l’Ajuntament ha posat en marxa per a difondre el patrimoni: una visita virtual i un escape room.
“La visita virtual intenta apropar a tothom el jaciment de la Moleta del Remei per tal que des de qualsevol lloc es puga visitar sense haver de desplaçar-se. El joc ‘Reconstruïm la Moleta’ és un escape room digital però també una eina pedagògica per a escoles i instituts, amb l’objectiu d’apropar la cultura ibera a l’alumnat d’una forma diferent”, ha explicat Helena Fibla, coordinadora del cap de setmana iber.
El joc consisteix en anar resolent diferents enigmes a partir de l’atac enemic que va provocar l’incendi, destrucció i abandonament del conjunt de llocs habitats que formaven el Complex Sant Jaume, poc abans de l’any 550 aC. “Esperem que la ciutadania continue gaudint del joc i que puga descobrir més coses sobre els ibers i el poblat de la Moleta del Remei d’Alcanar”, ha afegit Fibla.
D’altra banda, dissabte a la tarda, la Biblioteca Trinitari Fabregat va acollir la conferència virtual “Deesses i astres. Els antics déus de Sant Jaume d’Alcanar”, a càrrec del doctor David Garcia i Rubert, arqueòleg i director de les excavacions del jaciment Sant Jaume d’Alcanar. “La xerrada fou molt visual amb l’objectiu d’explicar les línies d’investigació més recents amb relació al jaciment de Sant Jaume Mas d’en Serrà”, ha detallat l’arqueòleg.
Durant les excavacions de l’estiu de 2019, l’equip del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica de la UB, el GRAP, que dirigeix Garcia, va descobrir en una petita habitació indicis del que podria ser un espai sagrat. El doctor en història ha destacat el significat “ritual que poden tenir uns vasets que van aparéixer en aquesta estança.” A més, “el passadís C1 sembla que es van orientar en direcció a la sortida del sol en el solstici d’estiu” i per tant “també estaria vinculat amb creences de l’època”, ha recalcat.
I diumenge al matí va tenir lloc la visita teatralitzada “Mar, roca, terra: Tyrika” a la Moleta del Remei, a càrrec de l’empresa especialitzada en el món iber Aur-Art, la qual versava sobre l’explotació dels recursos naturals a l’època. L’acte es va realitzar seguint les mesures de seguretat davant la covid-19, Monfort ha destacat que “la finalitat es va aconseguir: divulgar i apropar la quotidianitat de la vida ibera” i ha recordat que des de l’organització ja han començat a treballar en la “pròxima edició de Tyrika, el festival Iber d’Alcanar, que enguany no s’ha pogut celebrar a causa del coronavirus”.
Exposició ‘Els recursos naturals: explotació i ús’ a la Casa O’ Connor
Amb motiu del 20è Cap de setmana iber, la Casa O’Connor- Centre d’Interpretació de la Cultura Iber acull l’exposició ‘Els recursos naturals: explotació i ús’, organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre.
La conservadora arqueològica del museu, Maria del Mar Villalbí, ha explicat que l’exposició “mostra, per mitjà de materials arqueològics, els recursos naturals a l’abast dels ilercavons i l’explotació i ús que en van fer” i ha afegit que “s’hi poden trobar objectes de tots els jaciments de les Terres de l’Ebre”.
L’exposició ‘Els recursos naturals: explotació i ús’ es pot visitar a la casa O’Connor fins al 15 de novembre, en l’horari habitual del centre. Les places són limitades i s’han de fer inscripcions prèviament a l’Oficina de Turisme.