HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catVisitants Il·lustres als Alfacs

Visitants Il·lustres als Alfacs

Sempre és motiu de curiositat saber que algun personatge “famós” visita casa nostra. Ja sigui polític, artista, esportista, empresari… volem conèixer-ne els detalls a través dels mitjans de comunicació. Ho vam veure, per exemple, fa unes setmanes:  un fantàstic iot de luxe de 93 metres d’eslora i valorat en més de 88 milions d’euros feia entrada a la badia dels Alfacs. Al llarg del segles han estat diversos els personatges que han fet estada en aquesta badia. Tradicionalment s’han vingut a destacar els noms dels Reis i Reines. Però també han fet estada il·lustres personatges com ara poetes, pintors o homes de ciència que en el decurs dels anys serien força coneguts. Poetes com Ausiàs March i Jordi de Sant Jordi, pintors com Diego Rodríguez de Silva Velázquez,o inventors com Isaac Peral van estar en aigües rapitenques.

Joan I “El Caçador” va ser-hi el 1392 al capdavant d’una flota que aniria en auxili de Sicília. El Rei Martí “L’Humà” va desembarcar el maig del 1401 per hostatjar-se al monestir de La Ràpita. L’estiu del 1404 va fondejar, de nou, davant les fonts de Sant Pere. En intentar passar de la galera a un bot auxiliar el Rei es va fer mal a la cama i va ser traslladat per terra a Amposta i després pel riu fins a Tortosa per que fos visitat per un metge.  El dilluns 13 de maig de 1420 partia dels Alfacs una gran expedició d’Alfons V “El Magnànim” cap a Còrsega i Sardenya. En formaven part els coneguts poetes Andreu Febrer, Jordi de Sant Jordi i Ausiàs March.

El 25 de març del 1599 entrava al port dels Alfacs l’esquadra espanyola on viatjaven la princesa Margarida d’Àustria i la seva mare. A causa del mal temps van estar-hi fins a 3 dies a terra, també refugiades al vell monestir santjoanista. Anaven camí de València on la princesa es convertiria oficialment en la muller de Felip III.

Del 31 de gener al 6 de febrer de 1649 va romandre l’esquadra que Felip IV enviava a Itàlia per anar a buscar a la seva segona esposa Mariana de Àustria, filla de l’emperador Ferran III. La flota, comanada per Luis Fernández de Córdoba estava composada per les galeres “Patrona de España”, “Nuestra Señora de Guadalupe”, “San Genaro”, “San Juan de Nápoles”  i “Nuestra señora de la Concordia”. El més destacat, però, és que en aquesta expedició hi viatjava el gran pintor Diego Rodríguez de Silva Velázquez, a qui el monarca havia enviat a Itàlia per altres motius. Per cert, que de tornada, l’1 de setembre, una flota encara més gran, de vint naus, amb la reina Mariana d’Àustria ja a bord, va tornar a fondejar als Alfacs per tal de reagrupar-se.

El novembre de 1731 el jove infant Carles (futur Carles III) va fer una parada als Alfacs en el seu viatge terrestre cap a Itàlia, on s’havia de fer càrrec del Ducat de Parma. Al jove l’acompanyava un impressionant seguici. Li van construir expressament dos barracons al costat del monestir, un per a les cuines i un altre per a dormir. Diuen que el Rei es va entusiasmar tant del paisatge dels Alfacs que  “discurrió S.A.  se dibujase y con efecto se dio la orden para que lo hiciese el mexor pintor que se hallase en Tortosa.”

Del segle XIX segurament podríem destacar les campanyes que es van viure durant les guerres carlines. Va fer més d’una estada el conegut general tortosí Ramon Cabrera Grinyó “el tigre del Maestrat” i fou el centre de les operacions del seu padrastre, Felip Calderó alies “Arria en banda”.  Al cap de pocs anys es va produir el desembarcament del Capità General de les Balears Jaume Ortega, acompanyant Carles Lluís de Borbó i de Bragança, comte de Montemolín, pretendent carlí al tron d’Espanya. El 6 de febrer del 1875, en el marc de la tercera guerra Carlina, entrava a la gran badia la goleta “Sirena” que venia remolcant des de Cadis tres llanxes canoneres per a la lluita pel riu Ebre contra els insurgents. El comandant d’una d’aquestes llanxes no era altre que el jove oficial Isaac Peral, que un cop al port rapitenc va embarcar a la goleta i va seguir rumb a Barcelona. Només 3 anys després, el 1878 es produïa una altra il·lustre visita. El vaixell dels prínceps d’Àustria i Baviera, amb Rudolf, hereu a la corona imperial a bord, fondejava als Alfacs on s’hi va estar diversos dies. Cal dir que el príncep només va desembarcar per desplaçar-se per mar als prats propers de la badia per a caçar.

El 10 d’octubre del 1929 el vaixell “Infanta Cristina” va fer estada amb el Rei Alfons XIII a bord. Estaven seguint unes grans maniobres navals de La Marina. A les 07:45 h el monarca i el seu fill (Joan de Borbó) acompanyats d’altres personalitats van embarcar en una llanxa de la Tabacalera amb la que van recórrer la badia fins a les salines de la Trinitat, on va ser rebuts per un vell rapitenc, “lo tio Cucala”,  al que Alfons XIII li va donar un duro de plata per les explicacions que els ho va fer.

Al llarg del segle XX i XXI serien molts els noms il·lustres que hauríem de mencionar dins de l’àmbit esportiu, musical, de les lletres, de la política, del cinema …. Però potser per acabar, ja que parlàvem de la Reialesa,  m’agradaria citar-vos una emperadriu -encara que de ficció-. Romy Schneider, l’actriu que encarnava el paper de Sisi, es va allotjar a La Ràpita durant uns dies a principis d’agost del 1958  i va poder gaudir de les platges i la mar d’aquesta badia.

Josep Pitarch
Josep Pitarch
Historiador i periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + = 12

Últimes notícies

-->