HomeSense categoriaViure la costa ebrenca amb tots els sentits, la proposta del llibre...

Viure la costa ebrenca amb tots els sentits, la proposta del llibre del tortosí Jordi Balagué

TERRES DE L’EBRE // Ja no tenim excusa per a no endinsar-nos a la costa ebrenca i descobrir tots aquells indrets, paratges, paisatges, cales, platges, aqüífers, penya-segats, però també fauna, també natura, també postes de sol i vida marítima que tenim aquí, a les Terres de l’Ebre. Redescobrir el territori, canviant la perspectiva -de la terra al mar- i amb ella, la nostra mirada, així com compartir totes aquelles rutes i indrets recorreguts durant anys per mitjà del Stand Up Paddle surf (SUP), l’esport nascut als anys 2000 a Hawaii en què el navegant es desplaça pel mar utilitzant una pala i lliscant per sobre l’aigua mentre es troba dret en una planxa de surf.

Estos són els objectius del llibre Descobrir el Delta de l’Ebre en paddlesurf del tortosí Jordi Balagué, llicenciat en Química, però apassionat des de ben menut al mar, al surf de vela i un dels pioners a practicar esta modalitat al territori. En ell, Balagué ens proposa fins a 20 rutes diferents per a fer amb SUP des de Peníscola (Castelló) fins a l’Hospitalet (Tarragona), passant per tota la costa del territori i el delta de l’Ebre. 

Des de rutes senzilles de tres quilòmetres, fins a algunes de quinze, i d’altres que combinen passejos pel mar Mediterrani, per un canal, pel tram final del riu Ebre i per la seua antiga desembocadura. Tan apassionats del mar, com gent que no ha practicat mai el paddlesurf poden realitzar estes rutes, que també són idònies per a fer un dia en família. Des de fa uns anys, cada cop són més els superos -els practicants del paddlesurf- que podem trobar per les platges. Segons explica Balagué, el seu èxit es deu al fet que “qualsevol persona pot aprendre este esport i practicar-lo, siga sol o acompanyat”, així com afegix que “no es necessita tant material com en altres disciplines. I, ara, han sortit taules inflables que encara fan més còmode el seu transport d’un lloc a un altre”. Però més enllà de les facilitats i la comoditat de les que disposa esta modalitat, Balagué detalla que el paddlesurf et permet “sortir de la platja, del bullici de la gent, envoltar-te d’aigua, deixar els pensaments a la vora del mar, connectar amb la natura… I si a sobre, descobrixes indrets, llavors practicar-lo és una passada”. 

La seua passió pel surf de vela i pel SUP l’ha portat a practicar-lo a la Costa Brava, a Mallorca, a Eivissa, a Tarifa, a Almeria, però també a les Canàries, al sud de França i, fins i tot, a Dakhla, una ciutat del Sàhara Occidental, al sud del Marroc. De tots ells reconeix que són llocs idonis per a practicar estes modalitats, però el Delta, un cop més, presenta singularitats úniques que no poden trobar-se en altres territoris. “Tots ells tenen aigües cristal·lines que aquí, al delta de l’Ebre, pels sediments del riu no tenim i no podem competir. Però l’avantatge que tenim aquí, i que beneficia els principiants del paddlesurf, és que el Delta ens fa molt d’abric i la majoria de dies no hi ha onades, l’aigua està plana, facilitant, així, l’equilibri dalt la planxa, i això és únic”, determina. 

Des de la cala de Solderiu de les Cases d’Alcanar, el riu Sénia, la platja de la fàbrica del ciment, la platja entre els antics càmping Noia i càmping Carles III -popularment coneguda com la platja dels Tontos-, la del Suís de la Ràpita, visitar les restes del vaixell Sant Miquel -prop de la ubicació del Xiringuito de la Costa-, la punta Corballera -el final de la punta de la Banya-, la Torre de Sant Joan i lliscar pel mar entre flamencs, la platja del Trabucador, les Salines de la Trinitat i el far de la Punta de la Banya, fer la volta sencera a l’illa de Buda, la desembocadura de l’Ebre, Riumar, la platja de la Marquesa, el Far del Fangar -conegut pels mariners com la Faroleta-, la zona del Goleró, l’Arenal i la platja de les Avellanes de l’Ampolla, Cap Roig, les cales Pixavaques i Torrent del Pi i el Castell de Sant Jordi d’Alfama de l’Ametlla de Mar, fins a l’Almadrava de Calafat. Però d’entre totes les rutes que Balagué ens anima a costejar, la seua preferida és la de la platja Morro de Gos del Perelló fins a l’illot de l’Àliga de l’Ametlla de Mar. L’ha repetit moltes vegades, i és que en allunyar-se del Delta, l’aigua cada cop és més clara, i, en este punt, “és cristal·lina i té una transparència que et permet veure per sota la taula i pots passar tot el dia fent snorkel. A més, la ruta té bastants racons especials: la platja de Morro de Gos, una zona de bufadors, la cala de Moros -la més bonica de l’Ebre, pel seu color verd que adquirix en mesclar-se l’aigua amb l’arena i les roques de tonalitats grogues de base sulfúrica-, i l’illot està envoltat d’una piscina natural. Tot, en conjunt, és preciós”, manifesta.  

El llibre inclou després de cada ruta, unes pàgines per a simular un quadern de bitàcola, perquè cada supero descriga com l’ha viscut, i anote tots aquells detalls de la seua experiència, tal com feia Balagué, quan va començar, ara fa 16 anys -el 2004- a recórrer amb paddlesurf el territori i d’aquí que sorgís este llibre. Els 200 primers els distribuirà personalment el mateix autor per tal de dedicar-los, i també està disponible en plataformes en línia. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 2 =

Últimes notícies