HomeSense categoriaVuit municipis de l’Ebre es podran beneficiar del programa de mobilització d’habitatge...

Vuit municipis de l’Ebre es podran beneficiar del programa de mobilització d’habitatge rural

EDICIÓ PAPER // El despoblament té causes diverses, entre les quals trobem l’envelliment dels residents i les dificultats de comunicació o per trobar feina. El progressiu abandonament del parc d’habitatge i la seua manca de conservació és un obstacle més, tant per als veïns que voldrien quedar-se a viure al seu poble com per als nouvinguts que consideren diverses opcions per a instal·lar-se. 

Per això, el conseller de Territori i  Sostenibilitat, Damià Calvet, va presentar el passat cap de setmana als ajuntaments, en unes jornades telemàtiques, el funcionament del nou Programa de mobilització de l’habitatge en el món rural. El programa, amb una dotació econòmica inicial de 2 milions d’euros, té com a objectiu contribuir a evitar la pèrdua de població dels nuclis rurals. Pretén facilitar que persones i famílies es puguen instal·lar en nuclis rurals a través de la rehabilitació d’habitatges en desús, ajudant a evitar la pèrdua de població al món rural.

El programa s’adreça a 372 municipis de l’àmbit rural, de menys de 500 habitants i de menys de 3.000 habitants amb 10 o més nuclis de població. A les Terres de l’Ebre això beneficiaria sis municipis, tots en la franja de menys de 500 habitants: serien la Palma d’Ebre, Vinebre, Caseres, Arnes, la Pobla de Massaluca, Prat de Comte, Alfara de Carles i Freginals. 

La iniciativa que impulsa el Departament de Territori se centra a rehabilitar i millorar les trames urbanes existents i a donar incentius als propietaris d’habitatges buits d’estos pobles per a mobilitzar-los, atraient tant nova població com veïns dels mateixos municipis, sempre que s’hi vulguen instal·lar com a primera residència. D’esta manera, es vol provocar un efecte positiu multiplicador, on l’atracció de nova població puga suposar un estímul per al comerç local, les escoles o els serveis. Atès que moltes edificacions necessitaran obres de millora per poder-hi viure, també s’impulsarà el sector de la construcció en els municipis i comarques afectats.

Durant el gener de 2021 s’obrirà la convocatòria per a una primera fase del programa. A final de mes es determinaran 20 municipis de les diferents vegueries per fer-hi proves pilot fins al juny del 2021. Llavors, s’avaluaran els resultats per analitzar quins sistemes de finançament han donat millors resultats o quines fórmules de tinença alternativa han sigut més exitoses, per si cal modificar la Llei del dret a l’habitatge. Un cop es compte amb les conclusions es preveu obrir, al setembre del 2021, la primera convocatòria del Programa de mobilització de l’habitatge en el món rural als 372 municipis que hi podrien optar.

Cada ajuntament detectarà les problemàtiques del municipi i a partir d’aquí i es concretaran accions per al foment de la rehabilitació al nucli urbà i de l’accés a l’habitatge, amb fórmules com ara la masoveria rural, les cessions d’ús o els drets de superfície.

El conseller Calvet valora que el programa puga servir “perquè les oportunitats arriben a tothom visca on visca”.  

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

80 + = 87

Últimes notícies

-->