HomeSocietat"Xalem i respectem. Per unes Terres de l'Ebre lliures de violències sexuals"...

“Xalem i respectem. Per unes Terres de l’Ebre lliures de violències sexuals” és el lema d’una iniciativa de sensibilització de l’Institut Català de les Dones

La presidenta  de l’Institut Català de les Dones (ICD), Laura Martínez, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, i Carme Valls, coordinadora territorial de l’ICD a les Terres de l’Ebre, han presentat “Xalem i respectem. Per unes Terres de l’Ebre lliures de violències sexuals”, una nova iniciativa de sensibilització contra les violències sexuals que es difon entre el jovent de les comarques ebrenques.

Laura Martínez ha reivindicat que “les dones tenim dret a viure lliures de violències sexuals. Lliures i Sense Por. Tenim dret a la llibertat sexual i seguretat en l’àmbit públic i privat”. I ha explicat que “les violències sexuals es poden exercir en diversos àmbits: a la parella, a la feina, a les xarxes socials, a la família, al carrer i als espais d’oci. I a qualsevol edat. La causa principal és el masclisme, que vulnera els drets de les dones a viure la seva sexualitat, els seus espais, vides i cossos amb llibertat i autonomía”.

La presidenta de l’ICD també ha subratllat que “la campanya #XalemIRespectem vol sensibilitzar a la ciutadania de les comarques ebrenques envers les violències sexuals. Donada la pandèmia i les restriccions socials s’han suspès moltes festes i festivals, però d’agressions s sexuals n’hi continuen havent al carrer i a casa, i, per tant, hem de canviar la forma d’abordar-ho. L’oci s’ha traslladat a l’àmbit privat i per això les campanyes son més importants que mai”.

 #XalemIRespectem és una campanya que ha sorgit del treball realitzat per prop de 20 persones tècniques dels ens locals de les Terres de l’Ebre i que suposarà l’impuls d’actuacions dels municipis i consells comarcals en contra d’aquestes violències. Tindrà de suport a la seva divulgació la distribució de 10 mil polseres i 5 mil bosses de roba amb aquest lema.

El treball tècnic conjunt es va generar en el marc d’una formació especialitzada organitzada per l’ICD destinada a capacitar professionals municipals per a ser referents municipals d’aquesta temàtica en l’abordatge de les violències sexuals i crear els protocols específics d’actuació locals. La formació va tenir una durada de 18 hores i format en línia i va finalitzar el passat mes d’octubre sota el títol “Abordatge de les violències sexuals en l’oci nocturn”. L’objectiu era proporcionar als ajuntaments les eines necessàries per iniciar el seu propi protocol d’actuació tenint en compte la seva realitat.

La principal eina per fer front a les agressions sexistes  i violències sexuals és la formació dels i les professionals i agents implicats per poder entendre les dinàmiques discriminatòries, conèixer els models d’intervenció i posar en pràctica eines bàsiques per a la prevenció i la detecció dels assetjaments i agressions sexuals.

Anteriorment, el 2017, des de l’ICD s’inicià la formació “ Les violències sexuals en espais d’oci” per fer l’acompanyament als ens locals en l’elaboració d’estratègies d’abordatge de violències sexuals i facilitar les eines bàsiques als i les professionals per a la prevenció i detecció de violències sexuals. El 2018, des de l’ICD es van presentar les “Recomanacions per l’abordatge d’agressions sexistes i de violències sexuals en espais públics d’oci i festius a les terres de l’Ebre” realitzades també per una comunitat d’aprenentatge. El 2019 es va realitzar la formació:“ Els punts liles com a forma d’abordatge de les violències sexuals, en l’oci nocturn” per desenvolupar un treball pràctic traslladable a la realitat de cada municipi tot oferint pautes per la creació de punts liles o espais segurs en el context de l’oci nocturn.

Des de l’ICD  també s’ha elaborat la fitxa recull de pràctiques institucionals “Accions per a l’abordatge d’agressions sexistes i violències sexuals en espais públics d’oci i festius de les Terres de l’Ebre” amb les accions desenvolupades per 20 municipis en aquesta temàtica i que conté la formació rebuda, el perfils de les persones responsables, els canals de difusió, un recull fotogràfic, suports de comunicació emprats i finalment la valoració i els aspectes a millorar.

25 de novembre

També s’ha donat a conèixer l’acte institucional que tindrà lloc el proper dia 25 de novembre Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones i la presidenta de l’ICD ha convocat a la ciutadania a un minut de silenci el mateix dia 25 a les 12.00h. L’acte tindrà lloca al Teatre auditori Felip Pedrell de Tortosa i es retransmetrà a https://ebredigital.cat/en-directe/ Hi connectaran més de 1200 estudiants dels instituts de Terres de l’Ebre. En el transcurs de l’acte es farà la lectura del Manifest institucional unitari  per part d’una alumna de l’Institut de l’Ebre i s’interpretarà l’obra NI GOTA! A càrrec de la companyia Teatrant.

Nova exposició contra les violències sexuals

També aquesta setmana l’Institut Català de les Dones posa a disposició de la ciutadania i les entitats còpies de l’exposició didàctica “Les dones tenim dret a viure lliures de violències sexuals. #LliuresISensePor”, dissenyada per l’entitat Creación Positiva per reivindicar el dret a la llibertat sexual i seguretat de les dones en l’àmbit públic i privat. “Lliures i Sense Por” és una exposició de 9 plafons pensada com a recurs formatiu per reflexionar sobre què són les violències sexuals, com identificar-les, quines són les causes, i què es pot fer davant situacions de violència.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

24 + = 27

Últimes notícies