HomeOpinióFirmes setmanarilebre.cat100 dies projectant la Tortosa de les oportunitats

100 dies projectant la Tortosa de les oportunitats

Aquesta setmana hem arribat als primers cent dies al capdavant del govern de Tortosa, una data simbòlica, i és un bon moment per fer repàs de les actuacions que hem impulsat des de l’Ajuntament.

La signatura d’un conveni amb la Generalitat i una empresa multinacional que permetrà una inversió de 150 milions d’euros i la creació de 75 nous llocs de treball directes al polígon industrial Catalunya Sud és una de les primeres actuacions realitzades pel govern local. Es milloraran els accessos ferroviaris a aquest polígon, les parcel·les i el subministrament elèctric. Una actuació que permetrà convertir el Catalunya Sud en un dels principals pols industrials del país, ja que s’ampliarà el sòl industrial en 675 hectàrees.

Però a més del creixement industrial, Tortosa necessita millorar el manteniment de la via pública. És per això que hem elaborat un pla de xoc, el Pla Cuidem Tortosa, que contempla un total de 180 actuacions als barris i els pobles, que implicaran més neteja, més il·luminació, més ombres i una millora de l’accessibilitat i la senyalització viària. Es tracta de petites actuacions per endreçar la ciutat. Un 24% d’aquestes actuacions ja les hem executat i la resta es duran a terme durant els pròxims mesos. Però el Pla Cuidem Tortosa no finalitzarà quan es completen aquestes 180 actuacions, sinó que es revisarà i es planificaran més actuacions de millora i manteniment, actualitzant-les durant tot el mandat.

Impulsarem, per tant, un manteniment constant de la ciutat. I això no costarà més diners als tortosins i les tortosines, sinó que ho farem amb recursos propis, a través del personal propi i de fer complir tots els serveis dels contractes de neteja, enjardinament i enllumenat públic.

Volem una Tortosa per a les persones i, en aquest sentit, hem fet els primers tràmits perquè el nucli de Tortosa dispose de dues llars d’infants municipals públiques. Volem donar cobertura a la prestació d’un servei públic educatiu per a xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys i resoldre així una mancança que tenim a la nostra ciutat, ja que actualment només tenim llars d’infants públiques als pobles, però no hi ha cap centre públic a la ciutat on es pugui dur a terme aquesta etapa educativa. Un dèficit que hem de cobrir, sobretot tenint en compte que l’infantil 2 és gratuït als centres de titularitat pública.

És per això que des de l’Ajuntament treballem per obrir una llar d’infants municipal a cada marge de riu, una a Ferreries i l’altra al barri del Temple el curs 2024/2025 amb 74 places a cada centre. Unes llars d’infants que es finançaran amb fons Next Generation.

I si bé és evident que falten llars d’infants públiques a la ciutat, també és un fet que calen pisos per a joves, per permetre la seua emancipació i garantir el seu futur. En aquest cas, treballem per construir 24 habitatges al carrer Sant Felip Neri i 4 més a la plaça Sant Joan. Per fer-ho possible ha estat necessària una modificació pressupostària de 160.000 euros per finalitzar l’expropiació dels immobles del carrer sant Felip Neri. Un tràmit indispensable per acollir-nos a la convocatòria d’ajuts per a la construcció d’habitatges del fons Next Generation, perquè és obvi que si no disposem de la titularitat del solar no podem optar a l’ajut. Malgrat que l’aprovació definitiva de l’expropiació dels immobles afectats és del 2008, l’Ajuntament encara no disposava de la totalitat de les finques afectades.

Aquest és un dels exemples de la planificació duta a terme per l’anterior equip de govern, que ara des de l’oposició bloqueja qüestions com la formalització d’un préstec de 4 milions d’euros per part de Tortosa Salut per finalitzar la compra de la Clínica Terres de l’Ebre, una operació que l’Ajuntament ha d’autoritzar i avalar. I ens trobem que el mateix grup de l’oposició que al Consell d’Administració hi vota a favor, al ple de l’Ajuntament ho bloqueja. Un bloqueig que es tradueix en el pagament d’interessos de demora, que agreugen encara més la delicada situació de les finances municipals i perjudiquen els interessos dels tortosins i les tortosines.

També haurem de fer front al dèficit d’1,2 milions d’euros del Complex Esportiu Win, un dèficit que ha anat creixent de manera exponencial els últims anys i a la previsió de pèrdues de la societat mercantil GESAT (que gestiona l’Hospital de Jesús), en el moment de l’inici del mandat, d’1,8 milions d’euros.

En definitiva, durant els primers 100 dies de govern hem posat fil a l’agulla a aquestes i moltes altres qüestions, a la vegada que estem ultimant el Pla d’Actuació Municipal dels pròxims quatre anys que serà el full de ruta per fer de Tortosa una ciutat més justa, més social, més amable, més pol d’atracció econòmica i veritable capital de les Terres de l’Ebre.

Jordi Jordan Farnos
Jordi Jordan Farnos
Alcalde de l'Ajuntament de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

40 + = 45

Últimes notícies