HomeSalut840 professionals a les Terres de l’Ebre treballen per a tenir cura...

840 professionals a les Terres de l’Ebre treballen per a tenir cura de la salut de les persones

L’Atenció Primària, fonament del sistema de salut pública de Catalunya, és el primer punt d’accés a l’assistència sanitària i a les Terres de l’Ebre aquesta tasca s’aborda amb professionalitat i excel·lència. El passat 12 d’abril, en commemoració del Dia Mundial de l’Atenció Primària, cal posar en valor l’esforç dels 840 professionals d’Atenció Primària (AP) de l’ICS Terres de l’Ebre.

Ester Gavaldà, directora d’Atenció Primària de l’ICS Terres de l’Ebre, posa en relleu la dedicació dels professionals i destaca “la feina i la constància dels professionals de la primària que han aconseguit oferir una Atenció Primària més resolutiva i propera amb l’objectiu que l’experiència de la ciutadania siga la més satisfactòria possible.”

Projectes innovadors a les Terres de l’Ebre

En els darrers temps, l’ICS a les Terres de l’Ebre ha impulsat diferents projectes innovadors que redefineixen la manera en què s’aborda l’Atenció Primària al territori. Aquests projectes, com l’Atenció Integrada Salut + Social i el Programa Salut i Escola, busquen millorar la coordinació entre serveis sanitaris i socials i promoure hàbits de vida saludables des de la infància.

A més, a través de la Programació per Motius, l’accessibilitat telefònica i l’ús del sistema TESEO per a l’admissió i gestió de cues, s’està donant un enfocament més personalitzat i eficient a l’atenció dels pacients per assegurar una resposta més àgil i precisa a les seues necessitats.

També cal posar en valor el Projecte Coordinats, en el qual es potencien diferents iniciatives en què es coordinen l’AP Terres de l’Ebre i altres entitats o serveis de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC).

Noves tasques a l’Atenció Primària

A més dels projectes innovadors, s’han introduït noves tasques a l’AP Terres de l’Ebre que amplien la gamma de serveis disponibles i milloren la qualitat de l’assistència. Això ha implicat iniciar processos formatius sobre l’ús de l’ecografia per a incrementar la capacitació resolutiva de l’AP i contribuir a l’eficiència del sistema, així com impulsar programes de capacitació del personal administratiu a través del projecte APROP.

Amb la implementació de l’ecografia a Atenció Primària de les Terres de l’Ebre, les infiltracions, les obturacions o la cirurgia menor ara és possible atendre d’una forma integral i més ràpida als pacients. A més, s’han creat grups de suport per a pacients amb fibromiàlgia o en procés de deshabituació tabàquica. Aquestes iniciatives, juntament amb les xerrades comunitàries, reflecteixen un enfocament integral i proactiu de la salut pública.

També cal destacar la incorporació de nous rols professionals d’AP als equip de totes les comarques del territori en els àmbits de la fisioteràpia, el benestar emocional, la dietètica i nutrició i la higiene bucodental, fet que ha permès promoure un enfocament holístic del benestar i la salut.

Principals línies de recerca

Al nostre territori, els professionals de l’AP també treballen en la investigació i recerca, col·laborant amb la Unitat de Suport a la Recerca de l’IDIAPJGol Terres de l’Ebre. Durant el 2023, s’han desenvolupat 17 projectes de recerca, a més, s’ha obtingut 508.564,4 euros de finançament i s’han publicat 19 articles en revistes científiques d’impacte. L’AP Terres de l’Ebre compta amb tres grups de recerca, dos acreditats per AGAUR, Ebrictus i GAVINA i un altre d’emergent, SensiTEbre.

També s’han iniciat línies de recerca que aborden problemàtiques rellevants per a la comunitat. Aquests projectes van des de la millora del control de malalties com la diabetis i la fibril·lació auricular, fins a l’exploració de solucions innovadores per a la millora de la qualitat de vida dels pacients amb síndrome metabòlic, entre d’altres.

També destaca el grup de millora de la qualitat de vida de pacients amb fibromiàlgia a través d’una intervenció grupal multidisciplinària i el projecte d’innovació per reduir els casos d’ictus en pacients amb fibril·lació auricular. En l’àmbit nacional, l’ICS Terres de l’Ebre en l’actualitat participa en els projectes Cohort IMPACT i METASLEEP.

Nous equipaments

Pel que fa als equipaments, està previst que l’ampliació del CAP de Roquetes i de l’Ametlla de Mar finalitzen en els pròxims mesos. L’ampliació dels dos centres permetrà albergar gran part de l’activitat de rehabilitació ambulatòria de baixa i mitjana complexitat de l’ICS Terres de l’Ebre. En l’actualitat també s’està construït un consultori nou a Jesús, que se suma a l’ampliació del CAP de la Ràpita i del consultori dels Lligallos de Camarles, ambdós ja en funcionament.

A través de les diferents línies de treball, busquem traduir tots els nostres projectes, intervencions, coneixements i equipaments en millores tangibles per a les persones ateses i la ciutadania en general”, conclou Ester Gavaldà.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 6 = 11

Últimes notícies