HomeOpinióFirmes setmanarilebre.cat85è aniversari de la fi de la Batalla de l’Ebre. Fem memòria

85è aniversari de la fi de la Batalla de l’Ebre. Fem memòria

Aquesta setmana es commemora el 85è aniversari del final de la Batalla de l’Ebre, la batalla més dura, sagnant i decisiva de tota la Guerra Civil, que es va allargar 115 dies. Una batalla en què Tortosa va ser destruïda i 85 anys després cal treballar per visibilitzar aquells fets, recuperar la memòria democràtica, la defensa dels drets humans i la justícia universal.

Des de la regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Tortosa, impulsem i impulsarem accions i activitats durant tot l’any, però sobretot al voltant de dates significatives com el 16 de novembre, data que cal recordar per recuperar la memòria democràtica. Promourem accions per recuperar el patrimoni memorial i recuperar aquells fets que malauradament van passar i van patir víctimes de la Guerra Civil, del franquisme i de la transició, i ho farem al costat d’institucions memorialistes com la xarxa d’espais memorialístics. En aquest sentit, hem iniciat els tràmits per l’adhesió a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya, la qual cosa ens ajudarà a impulsar la recuperació i difusió del patrimoni democràtic i dels espais de la memòria i que a més és el pas previ per formar part del Consorci Memorial d’Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE). També hem iniciat els tràmits per formar part de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme. Mai Més (Amical de Mauthausen).

És necessari recordar i homenatjar totes aquelles persones que van ser víctimes del feixisme, i que van lluitar per aconseguir la democràcia i una societat més justa, més pròspera i lliure. Aquestes accions contribuiran a fomentar la sensibilització envers la cultura de la pau i els valors democràtics en la societat.

Tenim un deute històric: recuperar i divulgar el paper de les dones en el patrimoni democràtic, i homenatjar a les víctimes directes o indirectes de la Guerra Civil i de la lluita per la república, la democràcia, les llibertats i els drets individuals i col·lectius; reivindiquem la memòria de totes les víctimes de la repressió franquista, persones i famílies que van patir la repressió, la tortura, la presó, la persecució, la mort, l’exili i encara resten pendents que es faci memòria, justícia i reparació. És imprescindible tenir i fer memòria per evitar que es reprodueixin els fets més tristos de la nostra història, i que sabem que són el millor antídot contra el feixisme i la ultradreta.

Demà dissabte us convidem a una ruta per diferents indrets emblemàtics de la nostra ciutat que van ser bombardejats. Així, iniciarem la ruta a les cinc de la tarda des de l’estació de tren fins a Remolins, durant l’itinerari es col·locaran plaques a les cases on van néixer i viure dos dels tortosins afusellats el 8 d’agost de 1939, víctimes de la repressió franquista. Es tracta de Josep Rodríguez, alcalde de Tortosa entre l’octubre de 1936 i el gener del 1939, i de Joaquim Cid, comerciant. Iniciem així un seguit de reconeixements i homenatges a totes aquelles persones i les seues famílies víctimes del franquisme perquè hi tenim un deute històric.

D’altra banda, s’està tramitant la Llei de Memòria Democràtica al Parlament de Catalunya, que ha de tenir com a objectiu la reparació i reconeixement de totes les víctimes, persones, col·lectius, organitzacions cíviques, culturals, sindicals i polítiques que van lluitar per la llibertat i la democràcia, motiu pel qual van patir la repressió i la violència; no només durant la Guerra o la dictadura franquista, sinó també durant la transició. A Tortosa tenim pendent la retirada del monument franquista al mig del riu, esperem que la llei de memòria agilitzi la seva retirada d’una vegada per totes, i que sigui una realitat durant el present mandat.

Treballem i treballarem per la memòria democràtica. No volem, ni podem, ser còmplices d’anys de silenci i desmemòria, perquè només la memòria és garantia de no repetició.

Mar Lleixa Fortuño
Mar Lleixa Fortuño
regidora de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 37 = 43

Últimes notícies