HomeHistòriaArqueologiaTorna la jornada d'arqueologia i patrimoni de la Guerra Civil al Front...

Torna la jornada d’arqueologia i patrimoni de la Guerra Civil al Front de l’Ebre

El Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i el Servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre organitzen conjuntament la V Jornada d’Arqueologia i Patrimoni de la Guerra Civil al Front de l’Ebre, que tindrà lloc a Tortosa el proper 8 d’octubre, a la sala Gerard Vergés del Palau Oliver de Boteller.

La finalitat d’aquestes jornades és donar a conèixer les diferents actuacions arqueològiques realitzades als vestigis patrimonials de la Guerra Civil del territori ebrenc: trinxeres, casamates, nius de metralladores, refugis, etc.

La jornada s’iniciarà amb la ponència marc “Grafiters en lluita. La Guerra Civil en gargot”, a càrrec d’Enrique Gil, historiador, arqueòleg i professor de la Universitat d’Alacant. La xerrada farà una introducció al món desconegut i apassionant dels grafits dels soldats que participaren en la Guerra Civil. Es destacaran els de la Torre de Font de Quinto (Campredó), fets per combatents de la XIV Brigada Internacional, més coneguda com la Marsellesa.

Altres intervencions que es duran a terme seran: “Les fortificacions republicanes a la costa nord de l’Ebre: Patrimoni bèl·lic de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla i l’Aldea”, a càrrec d’Adrià Cabezas i Joel Ametlla, responsables de l’estudi sobre les fortificacions republicanes al front sud de la Batalla de l’Ebre. I “Arqueologia i memòria, el fort de Millet”, de Pere Rams i Josep Maria Pérez, que exposaran les darreres actuacions realitzades en aquesta construcció militar ubicada a Caseres. Clourà el matí Josep Font parlant sobre posicions defensives i campaments militars al voltant de La Pobla de Massaluca.

A la tarda, Laia Gallego i Eulalia Diaz explicaran les actuacions que es realitzen fora del territori ebrenc a partir de la comunicació “El Cinglo Alt, arqueologia de la Guerra Civil al front del Pallars”. També s’hi exposaran els resultats de les darreres intervencions i recerques arqueològiques del Pla de Fosses (2017-2022). Es tancarà la jornada amb una taula de debat moderada per l’arqueòleg Jordi Ramos sobre la protecció dels espais històrics de la Guerra Civil.

Finalment, avui, 26 de setembre, durant la roda de premsa, s’ha aprofitat per presentar les IV Jornades d’Arqueologia i Patrimoni de la Guerra Civil al Front de L’Ebre. Aquestes estan centrades sobretot en les fortificacions defensives.

Per assistir com a públic a la V Jornada, cal inscriure’s abans del 5 octubre per mitjà del formulari que trobareu al web: https://arqueologia.tte.cat/

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 52 = 56

Últimes notícies