HomeCulturaA Cel Obert celebra els seus 10 anys amb més instal·lacions artístiques...

A Cel Obert celebra els seus 10 anys amb més instal·lacions artístiques efímeres que mai

El Festival d’Intervencions Efímeres, A Cel Obert, celebra enguany la seua desena edició i ho farà amb més espais i, per tant, més intervencions que mai. Del 6 al 8 d’octubre, una vintena d’espais patrimonials i arquitectònics de Tortosa acolliran instal·lacions artístiques efímeres que, enguany, com a nexe d’unió tindran la temàtica de la il·lusió.

L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, assenyala que enguany el certamen “fa un salt important amb l’ampliació d’espais que es podran visitar”, ja que en total n’hi haurà 23: 21 al centre històric de la ciutat i 2 a l’EMD de Jesús. Així, el certamen s’estén més enllà del nucli antic de Tortosa i hi haurà instal·lacions efímeres a espais nous com el pati i l’antiga capella del convent de les Serves, el calvari, el saló del Tinellet, la sala d’actes de la Casa Bau, el magatzem de l’antiga fàbrica d’Olis Bau i el Palau Oliver de Boteller. Este últim espai acollirà l’exposició fotogràfica Els patis perduts de Tortosa, on es mostraran alguns d’estos espais que, actualment, es troben desapareguts o transformats a la ciutat.

D’altra banda, la directora d’A Cel Obert, Cristina Bestratén, explica que el jurat ha escollit un total de cinc obres del centenar de propostes que van rebre’s a la convocatòria que es podran veure al Palau Montagut, al passatge Franquet, al pati de la Puríssima, al pati de Sant Jordi i Sant Domènec i al pati de Sant Jaume i Sant Maties.

Quant a les instal·lacions seleccionades, Bestratén detalla que Through the illusion s’endinsarà en este sentiment que va creixent a mesura que et colonitza el cos; Il·ludoscopis mirarà de recuperar la il·lusió de quan s’és un infant; Trasver jugarà amb els efectes òptics del pati dels Reials Col·legis; l’Escola Oficial d’Idiomes acollirà 00000, una obra que remet als números de loteria i que tracta l’esperança, de vegades, falsa, de guanyar un premi; mentre que a La il·lusió d’estar en un dibuix, a la Puríssima, l’autora proposarà als visitants que s’integren dins la intervenció i hi formen part, com si formessen part de l’escenografia i es trobessen dins de la casella d’un còmic. A més, en l’àmbit acadèmic també s’ha ampliat la col·laboració amb diverses escoles d’art i disseny perquè l’alumnat tinga l’oportunitat d’explorar totes les etapes del procés de creació.

En este sentit, l’Escola per l’Art i la Cultura de la Diputació han tornat a cedir el seu claustre a l’alumnat del curs d’Arquitectura Efímera de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Reus; i els estudiants de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València i de l’Escola Municipal d’Art i Disseny de Móra la Nova mostraran les seues instal·lacions al convent de santa Clara i al Polvorí del Parador de Tortosa. D’altra banda, al pati del Museu de Tortosa podrà visitar-se l’obra col·laborativa realitzada per alumnes de 13 centres educatius del territori.

Així mateix, el divendres 6 d’octubre serà la inauguració d’estos 10 anys d’A Cel Obert, al Museu de Tortosa, des d’on s’iniciarà una visita a les intervencions del nucli antic. Durant el cap de setmana hi haurà visites gratuïtes i sense inscripció prèvia a les tres zones diferenciades: el dissabte, a les 18 h, a l’EMD de Jesús, i també a la Zona A que sortirà de la plaça dels Dolors i visitarà uns quants patis del nucli antic, i a la zona B, que sortirà des del Convent de les Serves i visitarà els del centre històric i l’eixample. El dissabte, a les 19.30 h es repetiran les visites de Tortosa, i diumenge a les 10 h, totes tres.

Una de les novetats d’esta desena edició serà l’habilitació d’alguns espais adaptats amb rampes per a les persones amb dificultat de mobilitat. “La intenció és anar incrementant cada any el nombre de patis accessibles perquè tothom puga gaudir d’este festival i de la riquesa arquitectònica i artística”, afirma la regidora de Cultura, Mar Lleixà.

Com cada any, el jurat escollirà l’obra guanyadora d’entre les cinc seleccionades, mentre que el públic general i també els xiquets podran votar quina de la vintena d’intervencions els ha agradat més.

A més, enguany A Cel Obert coincidirà amb la celebració de la vintena edició del festival Ebre Terra de Vent, que es va haver de suspendre durant les festes de la Cinta, a causa de la pluja. Així, un total de sis grups recorreran els carrers del centre històric de la ciutat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 3 =

Últimes notícies