Accent deltaic al CAT

Ara fa just un any, un 17 de novembre, la consellera d’Acció Climàtica Alimentació i Agenda Rural em va nomenar president del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), una responsabilitat majúscula per a un deltebrenc que ha tingut la sort de ser el primer a presidir aquest organisme tan important per al Delta i sobretot per als i les regants.

Tenia clar que la meva tasca al capdavant del consorci era tota una declaració d’intencions i que venia a suar la camiseta. De fet, amb aquests dotze mesos intensos hem assentat els fonaments del que entenc que ha de ser una organització com el CAT l’any 2022, un triple compromís ineludible amb la bona gestió, amb un servei d’excel·lència als consorciats i un compromís ferm i inequívoc amb l’entorn natural. És evident que, tant pel meu origen, com per la meva convicció personal, com per la convicció d’aquelles persones que m’han designat, les meves actuacions han estat guiades per una especial sensibilitat per les Terres de l’Ebre, el Delta, l’aigua i el riu.

Han sigut dotze mesos d’entendre el funcionament de la infraestructura, el servei imprescindible que es presta i la visió del Consorci, que van començar just amb el trencament d’un tub de la canonada principal a l’alçada de l’Ametlla de Mar al cap de poques setmanes d’arribar. Malgrat aquest incident de “benvinguda”, en el meu primer any al capdavant del CAT hem apostat per accions marcades per la garantia del subministrament, la governança, la transparència i la comunicació, tot plegat emmarcat en una major implicació meva en la tasca diària i de gestió de l’organització.

Us parlava al principi d’un compromís amb la bona gestió, que, com a republicà, considero imprescindible. Per això hem teixit una voluntat de governança plural i col·laborativa, promovent per primer cop unes jornades participatives d’elaboració dels pressupostos i mètode de confecció de tarifes, amb la intenció de donar total transparència a la seva confecció, amb sincera vocació d’incorporar els canvis que tinguin el consens suficient dels municipis i de les indústries.

En l’àmbit de la transparència cal destacar dues accions que s’han dut a terme en el meu mandat. En primer lloc, el CAT ha fet públiques per primera vegada a la seva pàgina web les retribucions percebudes pels membres del Consell d’Administració del Consorci dels últims quatre anys i amb la voluntat de mantenir-ho els pròxims anys. En segon lloc, encara a la pàgina web, s’ha creat un espai on es pot consultar la meva agenda com a president del CAT, on consten les meves reunions i la meva activitat.

Us parlava també d’un compromís amb el servei que prestem. I amb el context de sequera que ens ateny, és imprescindible fer un ús acurat i responsable de l’aigua com un bé clarament escàs. No només ens cal autoexigir responsabilitat i rigor, ens cal també ser referents internacionals en la gestió de la pròpia infraestructura per tal d’evitar episodis com el de l’Ametlla de Mar o el de l’Ampolla. La fibra òptica que estem instal·lant per auscultar la canonada principal n’és un clar exemple. També ho serà ben aviat el fet que puguem continuar donant servei als municipis del sud de la planta de l’Ampolla mitjançant un mecanisme independent, en cas d’avaria a la canonada principal. O l’aposta decidida per les visites pedagògiques de les escoles a les nostres instal·lacions, una eina clau per donar a conèixer el CAT a les futures generacions dels nostres municipis.

I per últim, i per a mi, el més important, el compromís del CAT amb l’entorn. En aquest sentit, m’agradaria recordar la meva compareixença el passat 15 de març a la Comissió d’estudi de protecció del Delta de l’Ebre al Parlament de Catalunya. Una compareixença en la qual vaig posar de manifest que el CAT ha estat tradicionalment un agent d’equilibri territorial, des de la seva creació amb el finançament de les obres executades a través del Pla d’obres del Delta (PODE), però també com a ens que subministra aigua a una onzena de poblacions de les Terres de l’Ebre com Amposta, la Ràpita, l’Ampolla i Deltebre, entre d’altres. Som un aliat del Delta, i de tots els problemes que l’atenyen, i volem ser part de la solució, revertint els recursos que siguin necessaris com a compensació ambiental on realment és necessari, i no conca amunt, on els recursos es reparteixen de manera descompensada.

Un fill i net de regants de Deltebre és plenament conscient del càrrec que ocupa, i vol invertir temps, esforç i sacrifici a revertir les connotacions negatives que encara porta associades el Consorci i fer-lo més proper, més accessible i més eficient, cosa que vol dir, en definitiva, fer-lo més útil per a la societat.

Joan Alginet Aliau
Joan Alginet Aliau
president del Consorci d’Aigües de Tarragona
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

47 + = 57

Últimes notícies