HomeSocietatMés de 630 dones ateses i 170 denúncies noves per violència masclista...

Més de 630 dones ateses i 170 denúncies noves per violència masclista a l’Ebre

Deu. Deu dones i infants que han perdut la vida durant el que portem d’este 2022 a Catalunya a conseqüència de la violència masclista i vicària, respectivament.

Són els feminicidis que s’han produït al territori català durant estos onze mesos del 2022 -22 si comptem tots els Països Catalans-, només tres dels quals havien interposat denúncies prèvies. “La violència masclista s’expressa de moltes maneres, però els feminicidis són la culminació i la forma més violenta de la seua expressió”, diu Marta Sans, membre de l’Assemblea Feminista, que afegix que “és l’assassinat d’una dona pel simple fet de ser dona”.

En este sentit, la directora territorial d’Igualtat i Feminismes a les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, lamenta que “des del 2012, l’any en què es comencen a recollir estos casos, i fins al moment actual, a Catalunya hi ha hagut 111 feminicidis”. Però la violència masclista també pot expressar-se amb violència vicària, sexual, psicològica, física, digital, en l’esfera pública i política, i des de diversos àmbits -al món laboral, comunitari, social i educatiu, entre d’altres-.

És per això que el 25 de novembre se celebra el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones per a denunciar la violència que s’exercix sobre la meitat de la societat arreu del món i per a reclamar polítiques a tots els països per a la seua erradicació.

I és que, segons afirma Lleixà, “l’erradicació és un tema de llibertats i drets humans de les dones”, i afegix que “no pot ser que al segle XXI en- cara es tracte les dones amb esta inferioritat, i això és perquè algú es creu superior”.

LA VIOLÈNCIA MASCLISTA A L’EBRE

Malauradament, la violència masclista continua sent una xacra social enquistada a la societat, tot i que cada cop hi ha més dones que denuncien ser víctimes d’este tipus de violència. En este sentit, la directora territorial detalla que durant els primers sis mesos d’enguany s’han igualat les xifres de denúncies per violència masclista que es van interposar en tot el 2021.

En dades, en tot l’any passat van atendre’s 505 dones a les comissaries de les Terres de l’Ebre i van interposar-se 168 denúncies noves; mentre que al primer semestre del 2022 -les dades més actualitzades de què es disposa enguany-, s’han atès 638 dones i s’han comptabilitzat 170 casos nous de violència masclista.

Davant d’estes xifres, diu Lleixà, “no ens hem de quedar en si han augmentat o no les denúncies, perquè no podem afirmar si hi ha hagut un augment o no de casos, ja que només se’n denuncia un percentatge molt menut. El que sí que podem afirmar és estem fent aflorar estos casos que, malauradament, sabem que existixen, però que fins ara, sovint, no es denunciaven; i també podem dir que les dones s’estan sentint més acompanyades, saben que tenen serveis on poden acudir i se senten més segures per a fer el pas”.

Al territori es disposa d’un Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) d’acompanyament a les dones víctimes de violència i també als seus fills i filles, a Amposta, que atén totes les dones de les Terres de l’Ebre i des d’on se’ls fa una atenció integral amb un equip multidisciplinari, tot i que també hi ha un espai físic a Móra d’Ebre per a apropar el servei a les dones de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. Fins al juny de 2022, s’han atès, de casos nous, 86 dones de les Terres de l’Ebre i 10 fills i filles, mentre que en tot l’any passat van atendre’s 198 dones i 31 infants, també, de nous casos -les xifres totals són més altes-. Es tracta d’un servei on les dones poden adreçar-se directament, sense necessitat d’haver de ser derivada per ningú.

Els quatre Consells Comarcals ebrencs i Tortosa, i a partir de l’any vinent, també, Amposta, disposen dels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), que poden ser una porta d’entrada per a detectar, atendre i derivar casos de violència masclista al SIE, però que també oferixen serveis gratuïts d’assessorament psicològic i jurídic per a consultes sobre processos de separació, custòdies d’infants, incompliments de convenis i règims de visites i situacions de discriminació.

En dades, el 2021 va atendre’s 111 dones per nous casos de violència masclista arreu de l’Ebre, i fins al juny d’enguany, 73. Pel que fa al telèfon d’atenció a les víctimes de violència masclista, el 900 900 120, que és gratuït, funciona les 24 hores cada dia i no queda registrada la trucada. Durant l’any 2021, a tot Catalunya, es van rebre més d’11.000 trucades.

Enguany, i fins a l’agost, se n’han rebut més de 8.000, 7.000 de les quals eren per casos de violència masclista. “D’estes, un 1 % (71 trucades) eren de dones ebrenques”.

Quant a l’acompanyament, Lleixà recorda que al 2021 va entrar en funcionament un nou protocol aprovat pel Consell de l’Advocacia de Catalunya que amplia la protecció que reben les dones que denuncien patir violència de gènere i que els permet disposar d’un advocat o advocada del torn d’ofici des que arriben a comissaria per a interposar la querella contra l’agressor i durant tot el procediment judicial. De les 170 denúncies noves per violència masclista a l’Ebre, 167 dones han rebut assistència jurídica des de l’inici del procés, un fet que, segons Lleixà, permet que “les dones se senten més acompanyades, i a la vegada, n’evita la revictimització: que després hagen de tornar a explicar allò que els ha passat”.

 

NOU MODEL D’ABORDATGE

Enguany, la campanya institucional del 25-N posa el focus en les violències sexuals, “perquè sabem que no són fets puntuals, sinó que són les for- mes de violència masclista més prevalents, i, a la vegada, més frivo- litzades; i no ho podem permetre”. De fet, recentment, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha presentat el nou model d’abordatge de les violències sexuals, que pretén canviar la forma d’entendre-les i tractar-les com un “fenomen estructural” que s’ha d’abordar des de tots els àmbits. Així, el model preveu 90 accions, que es duran a terme d’aquí al 2025.

Este model, tal com conta Lleixà, d’una banda, “té un afany important de treballar en la prevenció estructural des de l’àmbit de la salut, l’oci nocturn, l’universitari i el cultural, entre d’altres, i també des de tots els sectors de la societat; i, d’altra banda, pretén que se’n puga fer la reparació integral, un cop s’haja produït un cas de violència masclista”.

Altrament, també es vol millorar tota la coordinació entre departaments, però també en l’àmbit territorial i comarcal, fet que es vincula a l’acord marc d’abordatge de violències masclistes aprovat fa unes setmanes. A més a més, la directora territorial d’Igualtat i Feminismes assenyala que durant el 2023 també es presentarà l’Estratègia Nacional de Prevenció i Sensibilització de les Violències Masclistes.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 55 = 58

Últimes notícies